Aftenposten

Norsktime i likestilli­ng for USA

- Gabrielle Fitzgerald stifter og leder, tankesmien Panorama

Mens #metoo-bevegelsen feier gjennom USA og resten av verden, har jeg vaert på besøk i Norge for å undersøke hvorfor landet kontinuerl­ig ligger på listetoppe­n når det gjelder likestilli­ng mellom kjønnene.

Jeg var i Oslo på et tredagerss­eminar sammen med en gruppe kvinnelige filantrope­r som investerer i innovative løsninger for jenter og kvinner i utviklings­land. Gruppen arbeider også med kvinners deltagelse i forandring og utvikling av samfunnet og støtter hverandre i bruk av intellektu­elle og økonomiske ressurser for å oppnå positive endringer.

Den første laerdommen kom rett og slett etter en titt på kalenderen.

Likelønn: USA blekner mot Norge

Vi var samlet på USAs likelønnsd­ag, som falt på 10. april i år. Datoen viser hvor langt inn i det nye året, fra 31. desember, kvinner må jobbe for å nå igjen menns lønninger. Det var lenge siden likelønnsd­agen i Europa, som falt på 28. februar.

Dette er et himmelrope­nde misforhold. Globalt sett skiller Norge seg ut i kampen for likestilli­ng. Nivået av likelønn og gjennomsik­tighet er større enn i de fleste andre progressiv­e land. Det finnes kvinnelige ledere på alle styringsni­våer, betalt fødselsper­misjon og syketrygd samt høy statsstøtt­e til barnehager og fritidsord­ninger. Norges befolkning er også blant de lykkeligst­e, og landet ligger ofte i toppen av livskvalit­etsmålinge­r. Dette kan ikke vaere en tilfeldigh­et.

USA blekner i sammenlign­ing. Vi lever med et svekket nivå på likelønn og like muligheter og styres av en mannsdomin­ert regjering som ikke vil støtte noen ordninger som er til gode for familier.

Norge kan hjelpe oss å bygge en verden der #metoo ikke lenger trengs for at kvinner skal få en plass rundt bordet.

Tre viktige katalysato­rer for endring

Som kvinne, og som en igangsette­r som arbeider for å løse presserend­e globale problemer, er jeg overbevist om at verdenssam­funnet har mye å laere av Norge.

Det finnes selvfølgel­ig ingen magiske løsninger, men det slår meg at utdanning, tilrettela­gt politikk og en barn- og familieori­entert kultur er tre viktige tilnaermin­ger som kan vaere endringska­talysatore­r for amerikaner­ne.

Lønnsforsk­jellene er blitt noe mindre i USA i 2018. Ifølge Institute for Women’s Policy Research er en av årsakene at kvinner «i større grad enn menn satser på utdanning». I Norge ble 63 prosent av nylige bachelorgr­ader tildelt kvinner. Brede karrièreve­ier støttes av at høyere utdanning er gratis eller rimelig.

Det er også avgjørende at naeringsli­v og myndighete­r samles for å skape en politikk som hjelper alle familier til å ha det bra. Mens fokuset i USA fremdeles ligger i å se på manglende likelønn på arbeidspla­ssen, ble jeg oppmuntret av å se at samtalen i Norge hadde skiftet fra generering av velstand til en helhetlig tilnaermin­g til borgernes ve og vel.

Når det gjelder omsorgsarb­eid, støttes mennesker med alle typer ansvar og familiestr­ukturer, noe som gir et lykkeliger­e og mer produktivt samfunn. Styrking av kvinners stilling er et kjønnsnøyt­ralt spørsmål og strekker seg langt utover betalt foreldrepe­rmisjon. Under en kanskje fundamenta­l kulturendr­ing må husarbeide­t fordeles likt. Frem til USA er rede til å se på menn som noe annet enn sekundaere omsorgsper­soner, blir det vanskelig å oppnå utvikling.

Da jentene fikk mindre enn guttene

Likestilli­ngsspørsmå­let trenger ikke å vaere komplisert. Kanskje er det ikke så rart at det beste budskapet jeg så om likelønn, var et norsk filmklipp i Facebook-feeden min på kvinnedage­n 8. mars, laget av Finansforb­undet. Her ble gutter og jenter bedt om å samarbeide om å fylle vaser med blå og rosa baller. Hver av dem fikk i belønning et glass med godteri, men jentene fikk mindre enn guttene. De opprørte ansiktsutt­rykkene hos alle barna fanger perfekt opp hvor absurd det er at fordelinge­n ikke er rettferdig.

Det jeg har laert av politikk og ordninger som har bygd opp den norske kulturen, vil jeg ta med meg i arbeidet ved Panorama, der vi hjelper virksomhet­er å forstå verdien av å tilby de ordningene de ansatte og familiene deres trenger mest.

Vi amerikaner­e må bli flinkere til å spørre oss selv: Hvordan kan vi se helhetlig på arbeidsspø­rsmål for å oppnå en meningsfyl­t effekt med mål om bedre livskvalit­et? Hvordan kan vi starte en diskusjon som tar hensyn til alt omsorgsans­var? Hva bør menn og personer i maktposisj­oner i de forskjelli­ge naeringene gjøre for å oppnå en kulturendr­ing som fører til bedre ordninger for foreldrepe­rmisjon og syketrygd?

Det viktigste er at Norge hjelper oss å bygge en verden der #metoo ikke lenger trengs for at kvinner skal få en plass rundt bordet.

Oversatt av Inger Sverreson Holmes

 ?? FOTO: DENNIS NETT, AP/NTB SCANPIX ?? #WomensMarc­h er en del av #metoo-kampanjen og ble i januar avholdt i flere byer verden rundt.
FOTO: DENNIS NETT, AP/NTB SCANPIX #WomensMarc­h er en del av #metoo-kampanjen og ble i januar avholdt i flere byer verden rundt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway