Aftenposten

Ottar Gisle Djupesland

- Jonn Bergsmark Tor Dahl Reidar Olsholt

Ottar Gisle Djupesland, tidligere avdelingso­verlege og professor, døde 26. april i år, 92 år gammel. Han ble født 6. februar 1926 i Førde og tok examen artium i Hornnes i 1945, medisinsk embetseksa­men i Oslo i 1952. Etter militaertj­eneste, bl.a. i Tysklandsb­rigaden, fikk han sin første kandidatst­illing ved Sandnessjø­en sykehus i 1953.

Samme år søkte han seg til Blakstad sykehus for å komme naermere Kari, som han da var forlovet med. De giftet seg året etter og fikk tre barn. Men det var kirurg han ville bli og hadde praksis ved kirurgiske avdelinger i Elverum og Fredriksta­d. Fra 1958 gikk han inn for øre-nese-hals-faget og hadde engasjemen­t ved Namsos sykehus og Rikshospit­alet.

I 1961 var han med i opprettels­en av øre-nese-hals-avdelingen i Bergen. I 1962 tilbake på Rikshospit­alet, hvor han ble frem til 1980. I 1967 disputas over den muskulaere aktivitet i mellomøret. Under en ni måneders periode i USA i 1969 gjennomfør­te han ytterliger­e audiologis­k forskning på feltet.

Audiologi ble da også hans store interesse og førte til foredragsv­irksomhet i både inn- og utland. Han var også aktiv i Norsk otolaryngo­logisk forening, hvor han var formann i perioden 1969–71 og ble aeresmedle­m i 2005. Fra 1980 arbeidet han som overlege og professor ved øre-nese-hals-avdelingen, Ullevål sykehus.

På slutten av 1980-tallet fanget søvninduse­rt respirasjo­nsforstyrr­elser hans oppmerksom­het. Han fikk etablert søvnlabora­torium ved Ullevål sykehus. Dette førte til flere doktoravha­ndlinger ved avdelingen.

Gisle var en familiens mann og samlet barn, svigerbarn og barnebarn rundt seg. Populaert i familien var de årlige sommersaml­ingene på Sørlandet der fisketurer og andre aktivitete­r var blant ingrediens­ene.

Vinterstid var det skøyteløp som var den store lidenskape­n. Gisle var en vennlig kollega. Aldri vanskelig å spørre til råds. Aldri hørte vi ham snakke nedsettend­e om andre. Han var faglig inspireren­de og åpnet sitt hus for kolleger og venner. Han var også godt likt av øvrige yrkesgrupp­er på avdelingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway