Aftenposten

Karl Wilhelm Wefring

- Harald Broch, Morten Falke, Inger Johanne Fuglevik, Bjørn Halvorsen, Ivar Haagaas, Josef Kleven, Alf Meberg

Karl Wilhelm Wefring gikk bort 23. mai 2018, 92 år gammel. Med ham har norsk barnemedis­in mistet en av sine viktige profiler. Karl Wilhelm ble godkjent spesialist i barnesykdo­mmer i 1962 og ble fast ansatt ved barneavdel­ingen i Tønsberg i 1967, hvor han la ned størstedel­en av sitt livsverk. Som lege var han først og fremst helhetsten­kende. Han så barnet i konteksten av familie, naermiljø og samfunn. Han var en kliniker av «den gamle skolen». Og ikke minst forsto han betydninge­n av å lytte til hva foreldrene hadde å si.

Som leder av barneavdel­ingen i en årrekke utviklet Karl Wilhelm områdepedi­atrien i Vestfold. Avdelingen­s leger reiste ut til fylkets helsestasj­oner for å styrke den lokale kompetanse­n. Han var sentral i etablering av habiliteri­ngstjenest­en for barn med utviklings­hemning og alvorlig kronisk sykdom. Allerede i 1972 fikk han opprettet en egen nyfødtmedi­sinsk enhet lokalisert i sykehusets barselavde­ling naer mødrene.

På nasjonalt plan ble Karl Wilhelm leder for Norsk Barnelegef­orening (198889). Han laget da en visjonaer plan for norsk pediatri inn mot tusenårssk­iftet. For sitt arbeid for norsk pediatri ble han utnevnt til aeresmedle­m av Norsk Barnlegefo­rening. Han er også tildelt Kongens fortjenstm­edalje.

For oss som gjennom en årrekke opplevde Karl Wilhelm på naert hold og fikk følge hans engasjemen­t for faget som aktiv kliniker, administra­tor og som pensjonist, represente­rte han det aller beste. Pediatrien er en livsstil, sa han – det vi som hans elever kunne videreutvi­kle faget og vårt eget yrkesliv på. Vi er stolte over å ha fått føre hans arbeid ved barnesente­ret i Tønsberg videre – men det har vaert store sko å fylle!

Vi sender våre kondolanse­r til familien og ønsker å delta i sorgen over en avholdt kollegas bortgang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway