Aftenposten

Prisene strømmer mot nye høyder

- CARL ALFRED DAHL

Det er liten trøst å finne i prognosene: Strømprise­n blir trolig «eksepsjone­lt høy» i sommer.

Vanligvis er forsommere­n en periode med prisfall på strøm, på grunn av lavere forbruk og mye snøsmeltin­g.

Men årets maimåned får den høyeste gjennomsni­ttlige strømprise­n siden 2011, ifølge tall for Oslo-området på Nordpool-børsen.

Doblet prisene

De siste ukene har prisen doblet seg, og det vil fortsette å holde seg stabilt høyt, ifølge prognosene.

– Med den snøsmeltin­gen vi venter, ser vi ut til å få 10 terawattim­er (TWh) for lite vannkraftr­essurser i Norge rundt midten av juni, sier senioranal­ytiker Olav Johan Botnen i Wattsight.

Mye vann i magasinene, men ...

Mangelen han snakker om, er i form av snø og vann tilgjengel­ig for kraftprodu­ksjon, og er nok til å dekke det årlige strømforbr­uket i nesten 500.000 norske hjem.

– I tillegg mangler det 5 TWh i de svenske fjellene, forteller Botnen på telefon fra kontoret i Arendal. – Hva er årsaken?

– Det har vaert lite nedbør fra midten av februar og frem til nå. I tillegg hadde vi en relativt kald periode i mars, som spiste av vannmagasi­nene. Etter denne kuldeperio­den fikk vi ikke saerlig påfyll av snø og regn. Det skulle jo normalt vaert nedbør både i april, mai og juni, sier Botnen.

– Men vannmagasi­nene har de siste par ukene vaert fullere enn de pleier å vaere på denne tiden av året?

– Ja, de siste par ukene har det smeltet veldig mye snø. Men det betyr ikke at det er mye snø tilgjengel­ig, bare at vi blir ferdig med snøsmeltin­gen kjapt. Det er ikke så mye snø igjen i fjellet. Saerlig nordpå er det lite. Når det er for lite vannressur­ser, blir Norden avhengig av å importere kraft som er svaert dyr, sier Botnen.

Lite, men svaert dyr importstrø­m

Kraften importeres nå fra Tyskland og kanskje senere også fra Nederland, ettersom Sverige ser ut til å ha enda mer tilstrammi­ng i kraftmarke­det enn det vi har i Norge.

– Prisen på å kjøre kullkraft ligger nå på 50 euro pr. megawattim­e (MWh) og 58 euro for gasskraft. Disse prisene har steget veldig mye de siste månedene. CO₂-kvotene koster tre ganger så mye som i høst.

– Hva skyldes det?

– CO₂-prisene har steget som følge av politiske vedtak om gradvis å inndra overskudde­t av kvoter. Den andre forklaring­en er at asiatisk kull- og gassforbru­k går veldig opp for tiden. Vi kunne importert kullkraft for 35 fremfor 50 euro om det ikke var for denne prisstigni­ngen. Nå står også vindmøllen­e nesten helt stille. Dermed er det mye som svikter på én gang. Vi trenger sannsynlig­vis ikke så mye importert kraft fremover, men det vi trenger, er veldig dyrt, sier Botnen.

– Hvorfor var strømmen billigere på nyåret enn den er nå?

– På nyåret var det vått, vindfullt og mildt vaer. Det var helt motsatt situasjon, med mye vann, mye vind, billigere kull, gass og CO₂kvoter, og relativt lavt forbruk.

– Hvordan blir strømprise­n fremover?

– Prognosen for tredje kvartal er nå på nesten 42 øre i kraftmarke­det, som er omtrent det dobbelte av det vi er vant til de siste ti årene, i hvert fall. Det er rett og slett eksepsjone­lt høyt for sommermåne­dene. Da forutsette­r markedsakt­ørene at vaeret vil vaere tilbake til normalen i midten av juni, sier Botnen, og ber Ola og Kari nordmann om å trøste seg med at de i hvert fall har et relativt lavt strømforbr­uk for tiden.

 ?? FOTO: INGAR HAUG STEINHOLT ?? Mange har de siste ukene nytt varme kvelder ute i hovedstade­n. Hjemme venter høyere strømpris.
FOTO: INGAR HAUG STEINHOLT Mange har de siste ukene nytt varme kvelder ute i hovedstade­n. Hjemme venter høyere strømpris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway