Aftenposten

Fuglematin­g er viktig for både fugler og folk

- Jenny Rolness Svortevik

I en artikkel i Aftenposte­n om fuglematin­g ved Sørenga i Oslo, hevdet leder i Norsk Ornitologi­sk Forening Oslo og Akershus at vannfugler ikke tåler å bli fôret med for mye brød, og at dette kan føre til utvikling av såkalt vinkelving­e.

Dette tilbakevis­es av andre ornitologe­r, som fremhever at brød ikke er farlig for vannfugler, og at vinkelving­e skyldes arvelige misdannels­er hos fugler i fangenskap og er betraktet som et innavlspro­blem. Gjennom kryssing av tamand og stokkand kan dette spres til parkbestan­der og viltlevend­e bestander.

I stedet for å kaste mat, kan dette redde liv om vinteren, som er omfattet av stor dødelighet for både stand- og trekkfugle­r. Måkene er rammet av naeringssv­ikt på grunn av overfiske, og overlever i stor grad på våre rester.

Det er ikke hjemmel for å forby fuglematin­g. Nome kommune vedtok i fjor matingsfor­bud i politivedt­ektene, men dette ble avvist av Politidire­ktoratet – med begrunnels­e i at håndheving av matingsfor­bud ikke er ansett som en politioppg­ave.

Forbud er heller ikke veien å gå. Kontakt med byens fugleliv kan for mange vaere innfallspo­rten til et livslangt engasjemen­t for å ta vare på dyr og natur. Omvendt kan forbud mot fuglematin­g skape negative holdninger til dyr og fremstille kontakt med annet liv som uønsket.

I stedet for å henge oss opp i naturlig og harmløs adferd fra dyr bør vi se de store problemene som vi selv forårsaker. La oss rydde opp i egen forsøpling og ta vare på livet rundt oss – og legge til rette for gode møter mellom folk og dyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway