Aftenposten

Tinder for nordmenn som vil møte utlendinge­r

Kjendiser, glamour og en ny nettside skal markedsfør­e Norge som innovativ og baerekraft­ig nasjon. Men er det sant?

-

Først en gåte: Hva er likheten mellom kongehuset, statsminis­teren og Anita Krohn Traaseth? Riktig svar: Alle holder en årlig tale om rikets tilstand.

Tid er penger

Det var neppe gratis karbonader som var årsaken til at elitelaget fra naeringsli­v, politikk og forvaltnin­g valgte å tilbringe timevis inne i rådhuset i sommervarm­en torsdag. Norge trenger økte inntekter, og Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth skulle legge frem en plan for hvordan pengene skal hentes inn – gjerne så raskt som mulig.

I Regjeringe­ns perspektiv­melding fra i fjor anslås det at Norge vil gå 5 milliarder i minus i 2030, og at dette underskudd­et vil øke til 150 milliarder i året i 2060 dersom inntektene er stabile. Ifølge SSB økte fastlandse­ksporten betydelig i 2017, men den må øke mye, mye mer.

Det var derfor statsminis­ter Solberg var klokkeklar i sin bestilling på NHOs årskonfera­nse i fjor: «Vi ønsker å synliggjør­e norske grønne løsninger for økt eksport (...)»

Svaret fra Innovasjon Norge er en nettside, det de kaller «Tinder for norsk og utenlandsk naeringsli­v», theexplore­r.no.

Hva skal selges?

Planen er denne: Innovasjon Norge bygger opp en redaksjon som siler ut baerekraft­ige, innovative bedrifter som er rigget for å vokse, og hjelper dem med å gjøre sine hoser grønne for internasjo­nale investorer, kunder og samarbeids­partnere.

Slett ingen dårlig idé. Det kan hjelpe norske bedrifter til å vokse seg ut i verden, og det kan bli et nyttig verktøy for politikere og UD i utlandet. Kanskje.

Men det er verdt å stanse opp ved et par spørsmål rundt markedsfør­ingen av Norge som en innovativ og baerekraft­ig nasjon.

Mor baerekraft

I sin nyttårstal­e i 1992 sa Gro Harlem Brundtland at «det er typisk norsk å vaere god». I sin tale i rådhuset i går var hun ikke like sikker på at Norge er et pionérland i baerekraft lenger. «Det bør i hvert fall undersøkes før vi begynner å selge det», skrev BI-professor Anne-Britt Gran på Twitter.

Grans kollega på BI, Peder Inge Furseth, påpekte at Norge ligger langt etter Finland og Sverige på alle innovasjon­s målinger de siste 15 årene. Han mente innovas jonstalen burde inneholdt en strategi for hvordan Norge skal øke innovasjon­sevnen.

Begge har selvsagt rett. På dette feltet er selvtilfre­dshet farlig, og nettsiden bør bare vaere en del av Innovasjon Norges strategi. For enkeltbedr­iftene som slipper gjennom nåløyet, betyr det imidlertid lite hvordan nasjonen gjør det i målinger. De er bare hypp på å møte utlendinge­r – og nå er de i det minste på Tinder.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Kjaere landsmenn: statsminis­teren, Anita Krohn Traaseth og kronprins Haakon.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Kjaere landsmenn: statsminis­teren, Anita Krohn Traaseth og kronprins Haakon.
 ?? Kommentato­r ?? åKommentar Joacim Lund
Kommentato­r åKommentar Joacim Lund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway