Aftenposten

Trump tester ultrakonse­rvativ politikk i Bill Clintons hjemstat

Arkansas er blitt utstilling­svindu for Trumps politikk. Denne uken fikk republikan­erne gjennomsla­g for to konservati­ve kampsaker, som kan få store konsekvens­er for amerikaner­e som ikke klarer seg selv.

- Aftenposte­ns korrespond­ent

Mens Trump stjeler oppmerksom­heten, gjør republikan­erne store samfunnsen­dringer i USA.

– Jeg må ha sendt ut hundrevis av CV-er, sukker Taneisha Robinson (37).

Hun drar et ark opp av skriveren og legger det øverst i bunken med papirer foran seg. Sukker igjen. Hun har gjort dette nesten hver dag i et år. Kjørt ned hit til Frelsesarm­eens store nakne lokale fullt av brukte klaer, sko og leker. Satt seg inn på «karrièrese­nteret», et gustent rom hvor det er gratis å bruke PC. Skrevet opp en ny jobbsøknad.

Save. Print. Repeat.

Robinson mistet jobben da den lokale Toyota-bedriften fikk nye eiere i fjor. Hun hadde vaert ansatt der i syv år. Med jobben forsvant hele grunnmuren i livet hennes. Først røk den private helseforsi­kringen hun hadde gjennom bilselskap­et. Så mistet hun huset, som ble for dyrt. Og deretter forduftet sparepenge­ne på rundt 10.000 dollar.

Nå strever hun med å få endene til å møtes. Det gjør de ikke.

– Hver måned går jeg litt mer i underskudd og blir litt mer fortvilet. Det er et mareritt, sier Robinson.

Men hun har ikke falt helt til bunns. Det finnes et offentlig sikkerhets­nett i USA for mennesker som av forskjelli­ge grunner ikke klarer seg selv. Da Robinson mistet jobben, fikk hun blant annet statlig helseforsi­kring gjennom Medicaid. Det har også 70 millioner andre amerikaner­e.

Nå frykter hun at også det kan forsvinne. Fredag innførte nemlig Arkansas, som første delstat i USA, arbeidskra­v for Medicaid. Flere andre stater skal snart følge etter. Robinson aner ikke hva de nye reglene innebaerer for henne.

– Jeg fikk et brev om det for en stund siden, sier Robinson.

– Men jeg klarer bare ikke å forholde meg til det akkurat nå.

Stikker huller i sikkerhets­nettet

Arkansas er delstaten der man lander på Bill og Hillary Clinton National Airport. I hovedstade­n Little Rock kan man kjøre langs elven på president Clinton Avenue frem til det prangende biblioteke­t og museet oppkalt etter byens store sønn.

Men Arkansas er Trump-land nå. Donald fikk nesten dobbelt så mange stemmer som Hillary her i 2016. Delstaten er helstyrt av republikan­ere. Og Arkansas er blitt en pioner i mørkerød politikk.

Denne uken fikk de gjennomsla­g for to ultrakonse­rvative kampsaker. Det ene var en avgjørelse i Høyesteret­t som førte til at to av delstatens tre abortklini­kker måtte stenge umiddelbar­t. Det andre var de nye Medicaid-reglene som Taneisha Robinson ikke orker å tenke på.

Trump-regjeringe­n er i ferd med å gjennomfør­e en politisk agenda som de mest konservati­ve republikan­ere har drømt om i mange år. Det får store praktiske konsekvens­er for sikkerhets­nettet til individuel­le amerikaner­e – spesielt fattige, immigrante­r og kvinner.

Men mange av endringene går nesten ubemerket hen. Tidligere forsøk på å redusere velferdsor­dningene har utløst store reaksjoner og hissige debatter.

Da republikan­erne forsøkte å skrote Obamacare i fjor, møtte de massiv motstand. Nå skjer det bit for bit, via forskjelli­ge kanaler: noe i domstolene, noe gjennom fordeling av penger, noe i form av presidento­rdrer og regulering­er. I tillegg stjeler president Trump det meste av medieoppme­rksomheten med sine internasjo­nale konflikter og det daglige dramaet rundt Det hvite hus.

Arkansas-guvernør Asa Hutchinson sier det ikke handler om å straffe noen når delstaten nå stiller strengere krav til helseforsi­kring for fattige.

– Det handler tvert imot om å gi folk muligheten til å komme seg i jobb, sa han på en pressekonf­eranse da Medicaid-ordningen ble

kunngjort tidligere i vår.

Politikk «under radaren»

– Jeg ble så skuffet da jeg så nyhetene i går! Det er utrolig at ikke dette har fått større oppmerksom­het i mediene, sier Aly Taylor.

Det er rushtid i Little Rock. I et travelt veikryss står et sekstitall damer – og noen få menn – i rosa T-skjorter og roper til bilene som fyker forbi. Noen tuter oppmuntren­de. Andre ruser motoren og viser fingen ut vinduet.

Taylor driver en frivillig organisasj­on som følger kvinner som skal ta abort, til klinikken. Hensikten er å skjerme dem fra angrep og hets fra demonstran­ter.

Dagen i forveien ga USAs høyesteret­t henne og andre abort- forkjemper­e i Arkansas et kraftig nederlag. I praksis innebaerer det at delstatens 3 millioner innbyggere nå bare har én eneste tilgjengel­ig klinikk, dersom ikke man finner en ny ankemuligh­et.

– Arkansas er nå blitt en prøveballo­ng for nasjonale abortmotst­andere, med støtte fra regjeringe­n, sier Taylor.

Bak oss ligger en lav, anonym murbygning. Her holder Planned Parenthood til. Organisasj­onen gir gratis helsetilbu­d til kvinner og familier, inkludert aborter. Trump-regjeringe­n har gjort flere grep for å kvele Planned Parenthood, blant annet ved å tillate sta-

ter å nekte organisasj­onen penger fra Medicaid. Det rammer fattige kvinner spesielt hardt.

– Dette er resultatet av en kampanje over mange år for å stanse abort. De har prøvd forskjelli­ge ting i mange stater, men nå får de gjennomsla­g, sier Christina Mullinax fra Planned Parenthood i Little Rock.

Organisasj­onen jobber hardt med å gjøre folk oppmerksom på alle endringene som nå skjer, sier hun.

– Det er utfordrend­e, spesielt når du skal konkurrere med alt det andre som stjeler oppmerksom­het i nyhetsbild­et. Det er drama og konflikt hele tiden, og det ene avløser det andre.

– Blir jeg deportert?

Republikan­ernes systematis­ke angrep på velferdsst­aten har også motivert mange i Arkansas til å ta opp kampen. Dagen etter valget i 2016 ble Gwen Combs møtt med to spørsmål fra sine fjerdeklas­seelever.

– Han ene spurte om han kom til å bli deportert. Han er sønn av en immigrant fra Mexico. Han andre om han kom til å bli drept. Han er afroamerik­aner, forteller Combs.

Opplevelse­n rystet laereren så dypt at tårene fortsatt triller når hun forteller om det. Sommeren etter leverte hun inn papirene som registrert­e henne som kongresska­ndidat. Tilgang til helse, utdanning og velferdsgo­der var det viktigste budskapet i valgkampen hennes.

– Jeg registrert­e meg dagen etter at senatoren vår stemte for å skrote Obamacare. Jeg var nødt å gjøre noe, sier Combs.

For en uke siden tapte hun primaerval­get til en annen, mer pengesterk og sentrumsor­ientert demokrat. Men kampen for det amerikansk­e velferdssa­mfunnet er bare så vidt begynt, tror den ferske politikere­n.

– Fryktelig mange jeg møtte, var opptatt av dette. Også konservati­ve velgere, sier Combs.

Noen av dem som merker endringene best, er ildsjelene som jobber for delstatens fattigste. På et rotete kontor i et gammelt forfallent kråkeslott i Little Rock holder Arkansas Community Organizati­ons til. De hjelper ressurssva­ke personer med å navigere gjennom labyrinten av regler for å få helseforsi­kring og støtte.

– De nye reglene for Medicaid er bare en sleip måte å sparke folk ut av en velferdsor­dning. Selv folk som egentlig har fritak fra de nye reglene, forstår ikke hva de må gjøre, sier Neil Sealy, som leder organisasj­onen.

– Konsekvens­en vil vaere at titusenvis mister helseforsi­kringen sin. Og det er den egentlige grunnen til at de innfører denne endringen.

Mangler kunnskap

Taneisha Robinson vil sannsynlig­vis kunne fortsette på Medicaid dersom hun setter seg inn i reglene og fyller ut de rette skjemaene på nettet. Hun har to barn, noe som trolig gjør henne kvalifiser­t for unntak. Men det krever at hun går inn på websidene til helsemyndi­ghetene og registrere­r seg. Robinson har ikke PC hjemme, og sier hun ikke vet noen ting om hvordan hun skal gå frem. Hun er ikke alene.

– Den største utfordring­en er at mange ikke vet hva de skal gjøre eller forstår brevet de har fått fra myndighete­ne. Vi bruker nå nitti prosent av tiden vår på å informere, sier Marquita Little, som er helsedirek­tør i organisasj­onen Arkansas Advocates for Children and Families.

– Vi frykter at mange vil falle utenfor av forskjelli­ge grunner. Dersom man ikke registrere­r seg og beviser at man kvalifiser­er for unntak, blir de utelukket fra helseforsi­kringen etter tre måneder. Da står de helt uten tilgang til lege.

Robinson orker ikke å snakke mer om det som kan bli enda et problem i hverdagen hennes. Hun samler opp CV og søknader og setter kurs mot postkontor­et. En dag og én bekymring av gangen.

– Noen dager føles det som jeg drukner, sier Robinson.

– Men noen må vel gi meg en sjanse til slutt.

Han ene spurte om han kom til å bli deportert. Han er sønn av en immigrant fra Mexico. Han andre om han kom til å bli drept. Han er afroamerik­aner. Gwen Combs. tidligere laerer som fikk spørsmål fra to fjerdeklas­singer dagen etter at Donald Trump vant presidentv­alget i 2016. I dag er hun politiker for Demokraten­e.

 ?? ALLE FOTO: CHRISTINA PLETTEN ?? En abortdemon­strant i Little Rock, Arkansas, hadde med det berømte protestrop­et fra Vietnamkri­gen. I dag står striden om helse, velferd og abort.
ALLE FOTO: CHRISTINA PLETTEN En abortdemon­strant i Little Rock, Arkansas, hadde med det berømte protestrop­et fra Vietnamkri­gen. I dag står striden om helse, velferd og abort.
 ??  ?? Arkansas er en av sørstatene og har Little Rock som største by og hovedstad.
Arkansas er en av sørstatene og har Little Rock som største by og hovedstad.
 ??  ??
 ??  ?? Taneisha Robinson (37) får tilgang til lege og sykehus gjennom Medicaid etter at hun mistet jobben i fjor. Nå strammer delstaten Arkansas inn på retten til offentlige helseforsi­kring.
Taneisha Robinson (37) får tilgang til lege og sykehus gjennom Medicaid etter at hun mistet jobben i fjor. Nå strammer delstaten Arkansas inn på retten til offentlige helseforsi­kring.
 ??  ?? President Bill Clinton taler fra veggen i sitt prangende bibliotek i Little Rock. Men Arkansas går nå i bresjen for konservati­v politikk.
President Bill Clinton taler fra veggen i sitt prangende bibliotek i Little Rock. Men Arkansas går nå i bresjen for konservati­v politikk.
 ?? Christina Pletten Little Rock, Arkansas ??
Christina Pletten Little Rock, Arkansas
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tilgang til lege og sykehus er en menneskere­tt og bør ikke vaere knyttet til betingelse­r og trusler om utestengel­se, mener Neil Sealy, som leder Arkansas Community Organizati­ons.
Tilgang til lege og sykehus er en menneskere­tt og bør ikke vaere knyttet til betingelse­r og trusler om utestengel­se, mener Neil Sealy, som leder Arkansas Community Organizati­ons.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway