Aftenposten

Spagaten som skal gi smerte

- Ingeborg Senneset journalist

Sunniva har siste skoledag, tante vil skryte på Facebook. Geir venter på legevakten, han vil klage på Twitter. Kine har morgenvakt i barnehagen, hun vil dele et koselig bilde på Instagram. Anders sitter på barneverns­institusjo­nen, han vil tekste med en kompis.

Hvis du måtte velge, hva er viktigst for deg? Retten til å uttrykke deg? Eller retten til å slippe å bli tatt bilde av eller frykte å bli postet?

Grensen mellom ytringsfri­het og personvern er krevende. Og noen tråkker den opp for deg og dine, akkurat nå.

Det regjerings­oppnevnte Åpenhetsut­valget skal utrede problemsti­llinger knyttet til ytringsfri­het, pressefrih­et og personvern i forbindels­e med fotografer­ing, filming og reportasje­r, og deling av slikt materiale fra helse- og omsorgstje­nesten, barneverne­t, barnehager og skoler. Utvalget skal til slutt komme med konkrete forslag til nye retningsli­njer.

Pose og sekk: frihet og vern

Vi som bruker tjenestene vil ha i pose og sekk: frihet og vern. Problemet er bare at vernet innskrenke­r friheten, og friheten utfordrer vernet.

Lik og del er mer uforutsigb­art enn et virus i spredning, og kan ha mer makt enn en politisk plattform. Formidling­sbehovet er galopperen­de, og mer bildebåren enn noensinne.

I hvilken grad skal det reguleres? Hvem skal fatte avgjørelse­ne? Hvem skal håndheve brudd?

Et sykehus, en barnehage eller en skole kan ha interesse av ikke å slippe ut ting som skader omdømmet. Samtidig skal de beskytte pasienter, barn og elever. Når vet vi hvem eller hva de verner?

Spagaten mellom daglig drift, ytringsfri­het og personvern skal gjøre vondt. Er avveiingen lett, er det enten en uviktig sak eller lite gjennomten­kte problemsti­llinger. Man kan i så tilfelle bare håpe alarmklokk­ene kimer høyt og skingrende.

Retningsli­njer er sølv, holdninger er gull

Mediene har ikke lenger publisisti­sk monopol. Vi er alle mediekanal­er. Plattforme­ne endrer seg konstant. Har vi et problem? Hvor stort er problemet? Handler det om behov for regler eller holdninger? Det er helt riktig mye som kun hører hjemme i private dagbøker, personlige album eller i samtaler med profesjone­lle.

Samtidig er bilde- og stemmestrø­mmen en drivkraft for å stille spørsmål, sette søkelys hvor ingen andre sikter, og utfordre det etablerte. Hvor mye kan vi innskrenke strømmen før lyset går?

Informasjo­n, kunnskap og debatt er en dugnad. Med respekt kan alle bidra med sitt, fra sitt ståsted. Så lenge lovreguler­inger, som taushetspl­ikt, og etiske retningsli­njer, som Vaer varsom-plakaten, men kanskje mest av alt, vanlig folkeskikk, benyttes. Retningsli­njer er sølv, holdninger er gull.

Tre spørsmål til Åpenhetsut­valget

1. Plattformu­avhengighe­t: Delesamfun­net er splittet, undergrupp­ene flytende. Snapchat varer noen sekunder, en skjermdump en evighet. Kan utvalget utforme like kjøreregle­r for ulike fartøy?

2. Teknologiu­avhengighe­t: Digital utvikling løper raskere enn retningsli­njer trykkes. Hvordan vil utvalget sørge for å vaere relevante når det neste, og det neste, slippes i nettbutikk­ene?

3. Varslingsp­roblematik­k: Utvalget skal ifølge mandatet ikke vurdere spørsmål knyttet til varsling om kritikkver­dige forhold. Kan disse ytringene siles på forhånd?

 ??  ?? Signert
Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway