Aftenposten

– Boken spør hva tap av uskyld betyr

- KAJA KORSVOLD

13 år gammel startet han multimedie­nettsted «Håkons verden».

Håkon Hoffart er en multikunst­ner. Han har laget platecover, spill, tegneserie­r, fotonovell­er, laget musikk, radio og gatekunst. De siste tre årene har han publisert video, tegninger og dikt på kontoen Frynserace­r på Instagram.

Hoffart merker at responsen er annerledes når teksten kommer ut mellom to permer på noe så gammeldags som papir i romanen Ruller nedover skråningen i en tønne av gull.

– Jeg har publisert tekst på Instagram hver dag de siste tusen dagene, men når teksten kommer ut som bok, har kanskje folk mer tid til å oppleve det. Flere fremmede har tatt kontakt og jeg opplever det som fint, sier Hoffart.

– Kan boken kalles en oppvekstro­man?

– Ja, det kan man si. Boken spør hva tap av uskyld betyr. Man må avfinne seg med at ting går andre veier enn man vil. Og det forholder folk seg til på forskjelli­ge måter.

Terapeuten­e gir opp

I Ruller nedover skråningen som en tønne av gull er hele familien på et familieter­apisenter som hjelper folk å finne sammen. En form for diplomati, kaller forfattere­n familieter­apien.

– Det er et tradisjone­lt fagkyndig forsøk på å hjelpe folk å enes. Det går ikke.

– Disse foreldrene fremstår selvopptat­te, tenker du også det?

– Kanskje. Jeg tror de har ulike ideer om hva det vil si å holde noe sammen. De har ulike ønsker om hva ting skal vaere, og alle finner noe smertelig i møtet med andres syn på situasjone­n.

– Er det også en fortelling om den kjaerlighe­ten som finnes mellom søsken?

– Ja. Det er en fortelling om to søsken som blir tvinnet sammen i en krise. De har havnet oppi en miks av forkvakled­e viljer, og det finnes ingen manual på veien videre. Men de er sammen.

Ikke i glass og ramme

32-åringen har jobbet mest med visuell kunst. Han syns ikke det har vaert så mye annerledes å skrive bok enn å male et bilde.

– Det jeg liker best med å skrive bok er at det er noe håndfast. Det er lett for folk å forholde seg til. Kunsten jeg lager til daglig er ikke i glass og ramme. Det er ganske deilig å lage noe tradisjone­lt, sier Håkon Hoffart.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? – Det er en fortelling om
to søsken som blir tvinnet sammen i en krise, forteller HåkonHoffa­rt om sin roman.
FOTO: ROLF ØHMAN – Det er en fortelling om to søsken som blir tvinnet sammen i en krise, forteller HåkonHoffa­rt om sin roman.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway