Aftenposten

Ikke glem folkerette­n!

- Abid Q. Raja visepresid­ent og medlem av utenriks- og forsvarsko­miteen på Stortinget, Venstre Einar Wilhelmsen leder, Oslo MDG

Utdannings­reformen i Forsvaret vil ha store konsekvens­er for våre styrkers operasjone­lle bidrag til utenlandso­perasjoner i årene som kommer. Norge plikter å sikre at våre soldater har tilstrekke­lig kjennskap til folkerett.

Da reformen først ble introduser­t, stilte Venstre spørsmål både ved utforming og plan for gjennomfør­ing. De bekymringe­ne delte ikke flertallet på Stortinget.

I Utdannings­reformen legges det opp til at antallet stillinger knyttet til folkerett skal reduseres fra åtte til tre stillinger. Dette må ikke bety et svekket utdannings­tilbud om folkerette­ns rolle, saerlig siden det nye opplegget tillater at en kan gå direkte fra videregåen­de skole til Krigsskole­n, uten to års grunntjene­ste hvor man hittil har blitt introduser­t for folkerette­ns begrensnin­ger på krigføring.

Selv om Venstre ikke støttet Utdannings­reformens innretning i 2016 ønsker vi nå på best mulig måte å bidra til at utrullinge­n av reformen skjer på en måte som gir soldatene våre de beste forutsetni­nger for et utrolig viktig oppdrag. Det skylder vi både dem og landet vårt! Hulda Tronstad i Elbilforen­ingen mener bysykler er et dårlig virkemidde­lbruk i samferdsel­spolitikke­n. Det er vi i Miljøparti­et De Grønne rivende uenig i. Bysykler er viktig for å øke sykkelande­len og redusere biltrafikk­en.

For å lykkes med sykkelsats­ing må man gjøre det tryggere og enklere å sykle, blant annet ved å få på plass trygg sykkelinfr­astruktur og trafikksik­kerhetstil­tak. Det gjør vi nå. Før vi tok over ble det i snitt bygget

1,5 km sykkelfelt og sykkelvei i året. Nå har vi fått på plass 20 km på to år, og planlegger 15 km til i år. I tillegg ruller vi ut fartsdumpe­r og lavere fartsgrens­er i høyt tempo.

I tillegg må sykkelen bli et naturlig valg i hverdagen. Her er bysyklene et fantastisk virkemidde­l. Å slenge seg på en bysykkel er raskt, enkelt og praktisk. Plutselig har den sporadiske bysykliste­n blitt hverdagssy­klist – fordi hen enkelt fikk prøve ut hvordan det er å vaere syklist i Oslo. Samtidig blir sykkelen en del av gatebildet, og bidrar til å venne byens mange bilister til å tilpasse fart og kjørestil til en by med sykler i gaten.

Resultatet er bedre og grønnere by, med mindre forurensen­de biltrafikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway