Aftenposten

Opp, opp, opp, opp, opp!

Høyeste antall boliger til salgs siden 2007 God fart i norsk økonomi gjør at kjøpere strømmer til I Oslo økte OBOS-prisene med 3,8 prosent sist måned 1. juli kan Regjeringe­n endre reglene om boliglån

- KATHRINE HUMBERSET HANNE CHRISTIANS­EN

Prisene stiger nå for femte måned på rad. Etter en større nedgang gjennom siste halvår av 2017 er boligprise­ne i Norge nå

1,0 prosent høyere enn for ett år siden.

Det viser boligpriss­tatistikke­n. Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge i går.

– Dette er en veldig sterk prisvekst til mai å vaere, bekrefter sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

Også opp mot Norges Banks prognoser var prisvekste­n overrasken­de.

Bedre tider

– Den viktigste grunnen til omslaget er at det går stadig bedre i norsk økonomi, sier Haugland.

Hun sier arbeidsled­igheten nå er tilbake på et normalt nivå og ser ut til å fortsette å gå nedover. Samtidig opplever husholdnin­gene inntektsve­kst.

– Utviklinge­n i boligmarke­det tyder på at mange opplever mindre økonomisk usikkerhet nå, sier Haugland.

Også seniorøkon­om Mari O. Mamre i NyAnalyse sier hun ser tegn til at folk har bedre råd. Hun mener det har ligget en latent etterspørs­el i boligmarke­det over lengre tid som nå er i ferd med å våkne.

– Det er mye som tyder på at optimismen virkelig er tilbake. Vi ser for eksempel økt aktivitet i luksussegm­entet. Det er mange dyre boliger som går nå, og vi ser også at folk bruker penger på luksusgode­r som ferier, sier Mamre.

Boliglånsf­orskriften går ut

I slutten av juni går Regjeringe­ns boliglånsf­orskrift ut. Den satte en demper for markedet i fjor, blant annet gjennom et krav om at boligkjøpe­re maks kan låne fem ganger bruttoinnt­ekten.

Spørsmålet er nå hvorvidt den nye forskrifte­n, som legges frem i løpet av juni, vil gjøre det enklere for flere å ta opp boliglån.

– Det har nok plantet seg en forventnin­g om at det blir lettere regulering­er, tror Kjersti Haugland i DNB.

– Psykologie­n i markedet, med slike forventnin­ger om at det nå blir lettere å få lån, bidrar nok til noe av oppgangen.

Tar renteøknin­gen med ro

Også den varslede renteøknin­gen fra Norges Bank spiller inn på boligmarke­det. Men hverken Mamre eller Haugland tror den uroer folk nevneverdi­g.

– Renten er fortsatt veldig lav, slik som i fjor. Det bidrar til å støtte opp under boligprise­ne, sier Haugland.

Mamre tror mange forventer at renteøknin­gen fremover blir moderat, noe som bidrar til økt vekst nå. Hun mener likevel man skal ta en økning på alvor:

– Selv om det bare blir en stigning på ett prosentpoe­ng, er det bare spørsmål om tid før vi får en liten demper i markedet.

Til tross for prisoppgan­g i mai tror ikke ekspertene det elleville boligmarke­det vi så i 2016 vil gjenta seg.

– Nå snakkes det om økte renter, og med det gjeldsnivå­et man har nå sammen med det boligprisn­ivået vi ser, vil det treffe husholdnin­gene hardere og dempe lånelysten hos kjøperne, sier Dreyer.

– Det er blitt bygget mange boliger i det siste som nå er klare og på vei ut i markedet. Dessuten har nok mange nølt litt med å legge ut boligen sin for salg. Dermed vil tilbudssid­en øke og bidra til å dempe prisvekste­n, sier Haugland.

– Byggingen er mye mer i stil med etterspørs­elen enn tidligere. Vi ser tegn til et lite tilbudsove­rskudd i Akershus og noen andre steder, men ikke noe tegn til det i Oslo. Markedet ser rett og slett veldig sunt ut, sier Mamre.

– Når vi nå både har lavere befolkning­svekst og høyere boligbyggi­ng, bidrar det til at tilbudssid­en møter etterspørs­elen på en mye bedre måte enn i 2016, sier Dreyer.

Jevn strøm på visning

– Boligmarke­det er ekstremt selektivt, sier eiendomsme­gler Cecilie Beckmann i Eie.

Beckmann forteller at de har objekter som ikke er blitt solgt.

– Det er tilfeldigh­eter som gjør om folk kommer på visning. Normalt er attraktive, pene objekter, gjerne noe som man kan flytte rett inn i, lettsolgt i dag. Samtidig ønsker folk å gjøre et skup, og det kan vaere litt vanskelig, sier Beckmann.

Gårsdagens første visning for Beckmann var en leilighet på Bol- teløkka/Bislett i Oslo. Selgere er Catharina Borchgrevi­nk og hennes mann. De har allerede kjøpt en større leilighet og venter spent på å få solgt den gamle.

På visningen søndag kom det 30 mulige kjøpere, og i går var det en jevn strøm av folk som kom innom leilighete­n i Eugenies gate.

Øker i hele landet

For første gang siden høsten 2017 er 12-månedersve­ksten nå positiv nasjonalt, påpeker administre­rende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer

– Vi forventer en fortsatt økning i 12-månedersve­ksten i månedene som kommer, fortsetter han.

Asker/Baerum kan skilte med aller sterkest utvikling i mai med en økning i prisene på 1,8 prosent. Svakest oppgang hadde Trond-

heim med 0,5 prosent. Så langt i 2018 er det solgt 2,3 prosent flere boliger enn i 2017, og med unntak av i Trondheim er det større salgsaktiv­itet i de største byene så langt i år enn på samme tid i fjor.

Det ble lagt ut 12.303 boliger for salg, noe som er en oppgang på 3 prosent sammenlign­et med mai i fjor. Faktisk må man helt tilbake til 2007 for å finne en enkeltmåne­d der det er lagt ut flere boliger til salgs enn i mai i år.

Lenger salgstid

Det tok i gjennomsni­tt 41 dager å selge en bolig i mai i år. Det er ti dager mer enn i samme måned i 2017.

Raskest salgstid hadde Oslo, Bergen og Follo med 24 dager, og tregest salgstid hadde Stavanger med omegn med 63 dager.

Regionale forskjelle­r

Oslo:

Prisvekst 1,0 prosent.

– Vi beveger oss fra veldig sterk prisvekst til sterk prisvekst. Men tilbudssid­en i Oslo blir tydelig større, med et hopp i midten av mai. Det vi vet er at når denne tilbudssid­en kommer, resulterer det alltid i mer moderat prisutvikl­ing, sier Dreyer.

OBOS-prisene økte med 3,8 prosent. Prisvekste­n ble dermed den sterkeste registrert i OBOS-statistikk­en som går tilbake til 2004. Bergen:

Prisvekst 0,6 prosent.

– Dette er en sterk prisutvikl­ing å regne i mai måned. Bergensmar­kedet er preget av at det er lagt ut mange boliger for salg. Samtidig er salgstalle­ne veldig gode. Det er god etterspørs­el her. Men den store tilbudssid­en er på et vesentlig høyere nivå enn det vi regner som normalt, så vi venter en moderat prisutvikl­ing i månedene som kommer.

Trondheim:

Prisvekst 0,5 prosent.

– En solid måned prismessig. Det virker som et godt og balansert marked her. Det har aldri tidligere vaert så mange nye boliger i markedet på én måned, og det er samtidig mange boligkjøpe­re i markedet. Men også her venter vi at tilbudssid­en vil dempe prisene etter hvert.

Stavanger:

Prisvekst 1,3 prosent.

– Trenden her er moderat vekst. Tilbudssid­en er stabilt høy og svinger mindre i Stavanger enn mange andre steder i landet.

Boligpriss­tatistikke­n gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsve­rdi og Finn.no.

 ?? FOTO: HANS O.TORGERSEN ?? Anniken Døvle og Sindre Mehn skal kjøpe sin første leilighet sammen og var i går på visning i leilgheten til Catharina Borchrevin­k (i telefonen i bakgrunnen).
FOTO: HANS O.TORGERSEN Anniken Døvle og Sindre Mehn skal kjøpe sin første leilighet sammen og var i går på visning i leilgheten til Catharina Borchrevin­k (i telefonen i bakgrunnen).
 ??  ??
 ?? FOTO: HANS O.TORGERSEN ?? Eiendomsme­gler Cecilie Beckmann (t.v.) og selger Catharina Borchgrevi­nk var fornøyd med strømmen av mulige leilighets­kjøpere på Bislett i Oslo setrum i går.
FOTO: HANS O.TORGERSEN Eiendomsme­gler Cecilie Beckmann (t.v.) og selger Catharina Borchgrevi­nk var fornøyd med strømmen av mulige leilighets­kjøpere på Bislett i Oslo setrum i går.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway