Aftenposten

«Hansaforbu­ndet» har gjenoppstå­tt fra de døde etter brexit

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

Om «Hansaforbu­ndet 2.0» mislykkes, kan det vaere dårlig nytt for Norge. Når Erna Solberg i dag møter Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May i London, er det under ti måneder til britene forsvinner ut av EU.

Brexit er en av de største politiske hendelsene i nyere britisk historie, men også i EU merkes etterdønni­ngene.

«Prosessen tvinger alle land til å nullstille prioriteri­ngene og utvikle nye mål og strategier», skriver forfatter og journalist Caroline de Gruyter i et notat for tankesmien Carnegie.

En viktig konsekvens av brexit er at maktbalans­en i EU forrykkes, noe som saerlig kan gå utover de små landene nord i unionen.

- Føler seg foreldrelø­se

– Mange av disse landene har vaert veldig naert knyttet til Storbritan­nia og føler seg brått foreldrelø­se. Sverige har for eksempel i stor grad drevet EU-politikken sin via Storbritan­nia, sier de Gruyter til Aftenposte­n.

Kraftig svekket innflytels­e

Samlet har den nordlige blokken bestått av Irland, Storbritan­nia, Nederland, de nordiske landene og Baltikum. Landene utgjør 22,5 prosent av befolkning­en i EU og dermed 22,5 prosent av stemmene i EU-rådet.

Det å vaere venn med Storbritan­nia har vaert et solid utgangs- punkt for å kunne utøve makt i EU for mange land i nord, understrek­er de Gruyter. Ved å få med seg britene og noen flere allierte kunne de klare å skaffe den nødvendige oppslutnin­gen på 35 prosent. Det er det som skal til for å kunne stoppe et forslag i EU-rådet når unionen benytter sin vanligste mekanisme for beslutning­er, kvalifiser­t flertall.

Etter brexit stiller landene i nord langt svakere. Når britene

 ?? FOTO: VIRGINIA MAYO, AP/NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg møtte EU-president Donald Tusk i Brussel i går. Når den nordlige blokken i EU svekkes, kan det også ramme Norge.
FOTO: VIRGINIA MAYO, AP/NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg møtte EU-president Donald Tusk i Brussel i går. Når den nordlige blokken i EU svekkes, kan det også ramme Norge.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway