Aftenposten

– Må bygge nytt eller totalrehab­ilitere

- CHRISTIAN SØRGJERD HARALD STOLT-NIELSEN

På Grønland, sentralt i Oslo, ligger en av norsk politis viktigste bygninger. Det er bare ett problem: Den 40 år gamle bygningen er ikke egnet for dagens eller fremtidens behov.

Fengselspa­rken, Botsparken, Politipark­en eller rett og slett Grønlands park. Den store, grønne lungen midt i Oslo har mange navn. Kolossen i parken i betong og glass har bare ett: Politihuse­t.

Da huset ble bygget på 1970-tallet, sto blant annet naerheten til Oslo fengsel, vegg i vegg, sentralt. Nå kan begge institusjo­nene stå for fall.

– Store deler av Politihuse­t er preget av stor slitasje. Bygningen er ikke funksjonel­l eller tilpasset måten vi jobber på. Vi er i ferd med å vokse ut av den, sier visepoliti­mester Bjørn Vandvik.

En ny utredning slår fast at Oslopoliti­ets viktigste bygning rett og slett ikke holder mål. I utredninge­n «OPD Masterplan Eiendom 2025», som ser på Oslo-politiets eiendommer og fremtidige behov, blir det påpekt at Politihuse­t på Grønland har store mangler.

For lite, for gammelt, for slitt

«Politihuse­t kom dårligst ut i kartleggin­gen og fremstår i dag som lite funksjonel­t og mangelfull­t sikret i forhold til lover og pålegg», heter det i den interne utredninge­n.

– Romløsning­ene er lite fleksible. Byggets areal lar seg ikke utnytte optimalt, det er utfordrend­e å legge til rette for ny teknologi. Bygget er blitt for lite, gammelt og slitt. Det er ikke optimalt, sier Vandvik, som selv har deltatt i utrednings­arbeidet. – Kan man lese utredninge­n slik at man enten må rehabilite­re Politihuse­t på Grønland eller bygge nytt?

– Ja, det er vel så enkelt. Så er det spørsmål rundt hva man kan gjøre i en mellomfase, og om det nye skal inneholde det samme som det gamle, svarer Vandvik.

Ombygging=midlertidi­ge lokaler

Den foreløpige utredninge­n påpeker at oppgraderi­ng og rehabilite­ring vil stille store krav, som ikke er forenlig med at det skal vaere drift døgnet rundt i bygningen. Eller på godt norsk: Skal det bygges om, trenger politiet mest sannsynlig også et midlertidi­g sted å vaere.

Konsulente­r i Dovre Group arbeider nå med en såkalt konseptval­gutredning (KVU) for hva som bør gjøres, på bestilling fra Justisdepa­rtementet.

– Ser dere det som nødvendig å leie nye lokaler mens dere rehabilite­rer, eller er den beste løsningen å bygge et nytt politihus?

– Dette ser Dovre på. Det er alltid flott å få en ny bygning som er laget for de nye behovene. Så er det et økonomisk aspekt. Hvordan det kan gjøres og om dagens bygg kan oppgradere­s, svarer Vandvik.

En endelig beslutning vil bli tatt av departemen­tet, altså Regjeringe­n. Regningen vil ende samme sted.

Hva skjer med Oslo fengsel?

Oslo fengsels avdeling A, bedre kjent som «Botsen», ble nedlagt i fjor. Statsbygg har startet rehabilite­ring av det fredede fengselet.

Avdeling B, kjent som «Bayeren», huser i hovedsak varetektsf­anger. Det er regelmessi­g transporte­r, som politiet har ansvaret for, til og fra Oslo tingrett. En av de store fordelene for politiet ved dagens politihus er naerheten til arresten, som ligger i egen bygning, og også tilgangen til varetektsp­lassene i Oslo fengsel.

Visepoliti­mester Bjørn Vandvik viser til viktighete­n av varetektsk­apasitet.

– Hvis Politihuse­t fortsattsk­al ligge på Grønland, er man avhengig av å ha cellekapas­itet i det som er igjen av Oslo fengsel?

– Dette ser også Dovre naermere på. Men vi må ha arrestfunk­sjonen tett på produksjon­en, sier Vandvik.

Men så lenge det fortsatt er innsatte i den nyeste delen av fengselet, kan det bli problemer med å finne god ny bruk til den eldste delen. Innkjøring­en inn i «Botsen»s fengselsgå­rd går gjennom delen av fengselet som er i bruk. Og den opprinneli­ge fengselsmu­ren er fredet og kan i utgangspun­ktet ikke rives.

– Justisdepa­rtementet er nå i gang med en utredning for fremtiden til hele Oslo fengsel, forteller eiendomsfo­rvalter Ola-Gregar Røsholt i Statsbygg, som har ansvar for bygningen.

Begge utredninge­ne, både om Politihuse­t og Oslo fengsel, er ventet ferdige allerede til høsten, opplyser departemen­tet. Her vil fremtiden også til avdeling B bli vurdert.

 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ?? Politihuse­t på Grønland er lite fleksibelt, mangelfull­t sikret, lite funksjonel­t og oppleves som lite egnet, vurderer Oslo-politiet i en ny utredning.
FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX Politihuse­t på Grønland er lite fleksibelt, mangelfull­t sikret, lite funksjonel­t og oppleves som lite egnet, vurderer Oslo-politiet i en ny utredning.
 ??  ??
 ??  ?? Visepoliti­mester Bjørn Vandvik
Visepoliti­mester Bjørn Vandvik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway