Aftenposten

93-åring måtte vente i fem måneder etter at hun fikk sykehjemsp­lass

Lovendring gjør at eldre som får innvilget plass på sykehjem, kan settes på venteliste. – Mange tror de har fått oppfylt en rett og tenker derfor ikke på å klage, sier pasientomb­ud.

- SOLVEIG RUUD INGAR A. STORFJELL (FOTO)

– Helt uakseptabe­lt, sier pasient- og brukerombu­det i Oslo og Akershus.

– Denne armen er ikke blitt bra. Jeg er litt handikappe­t.

En 93 år gammel Drøbak-kvinne sitter ute i sommervarm­en utenfor Ullerud helsebygg i Drøbak. Hun viser frem armen som ikke er blitt som den var før det stygge fallet, et fall som førte til at hun samtidig brakk lårhalsen.

Hun beveger seg forsiktig rundt med rullator og er veldig oppmerksom på alle ujevnheten­e rullatoren triller over.

Hun vil nødig falle igjen. Det har hun gjort litt for mange ganger de siste årene – og var en av flere årsaker til at hun før jul søkte om sykehjemsp­lass.

Vedtak om plass i januar

«Du er innvilget en langtidspl­ass i institusjo­n.» 4. januar sendte Frogn kommune et brev til Drøbak-kvinnen hvor den slo fast at «en langtidspl­ass i institusjo­n er det som skal til for å dekke dine behov på en faglig forsvarlig måte».

«Søknadskon­toret vil ta kontakt med deg så snart det blir ledig plass», skrev kommunen.

Nytt regelverk: to løp

Tidligere har det vaert slik at de som har vaert så pleietreng­ende at de har kvalifiser­t til institusjo­nsplass, har fått vedtak om det og umiddelbar­t fått plass.

Høyre/Frp-regjeringe­n endret lovverket. Regjeringe­n mener den har styrket retten til en sykehjemse­ller heldøgnspl­ass, men har lagt opp to løp.

De som innvilges sykehjemsp­lass, ble fra 1. juli i fjor delt i to grupper.

Dersom eneste forsvarlig­e tilbud er sykehjemsp­lass, skal det gis umiddelbar­t, om nødvendig kjøpes privat eller i en annen kommune.

Dersom man kvalifiser­er til å få plass, men likevel kan få et annet forsvarlig tilbud i påvente av ledig plass, kan man bli satt på venteliste.

Ventet spent på postbudet

– Jeg var spent hver gang postmannen kom, sier 93-åringen, som fra tidlig i januar ble satt på venteliste.

Postbudet kom og gikk i hele januar, februar, mars, april og mai uten brev om at flyttingen til Ullerud Helsebygg gikk i boks. I mellomtide­n fikk hun gjentatte korttidsop­phold på Ullerud og hjelp av hjemmetjen­estene. Seks uker hjemme og to uker på institusjo­n var mønsteret.

– Jeg vil jo helst bo hjemme, sier hun, men gir inntrykk av at hun innser at sykehjemme­t vil gi henne bedre trygghet.

Og fredag 1. juni, mens hun er på korttidsop­phold på Ullerud og samme dag som Aftenposte­n har dukket opp for å sette søkelys på sykehjemsk­øen i Frogn, får hun nyheten om at nå er det en plass til henne.

– Helt uansvarlig

Pasient- og brukerombu­det i Oslo og Akershus, Anne-Lise Kristensen, reagerer sterkt på at 93-åringen ble satt på venteliste i fem måneder.

– Helt uakseptabe­lt, sier hun, men legger til at det selvsagt av-

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Siden januar har 93-åringen hver dag ventet spent på postbudet i håp om at brevet om flyttingen til Ullerud Helsebygg skulle dumpe ned i postkassen.
FOTO: INGAR STORFJELL Siden januar har 93-åringen hver dag ventet spent på postbudet i håp om at brevet om flyttingen til Ullerud Helsebygg skulle dumpe ned i postkassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway