Aftenposten

Trine Eilertsen: Støre klarer ikke slukke brannen. Siste utvei er å la striden brenne ut.

Støre klarer ikke slukke brannen. Siste utvei er å la striden brenne ut.

-

Tanken har sikkert streifet Jonas Gahr Støre. Tanken om hvordan livet ville sett ut hvis alt hadde gått etter planen, hvis Arbeiderpa­rtiet hadde sittet i regjering nå.

Da hadde ikke debatten om den mislykkede valgkampen kommet. Murringen i stortingsg­ruppen og misnøyen blant de ansatte i gruppen ville ikke kommet til overflaten. Folk var blitt spredt rundt i regjerings­apparatet, partiledel­sen ville vaert statsråder, behovet for å rydde opp og finne syndebukke­r hadde vaert mindre. #metoo hadde kommet uansett, men ingen vet hvordan det hadde slått inn i et Ap i regjering.

Slik gikk det ikke. Valgnederl­aget ble katalysato­ren for en uro som har ulmet lenge. Den må ha vaert der da et idyllisk landsmøte samlet seg om et politisk program for få velgere trodde på. Den var der da Trond Giske og Hadia Tajik prøvde å dementere alle historiene om det dårlige forholdet mellom de to til Adresseavi­sen i april i fjor. «Vi i partiledel­sen er et svaert sammensvei­set firkløver», sa Trond Giske.

«Giske og jeg har et godt forhold», sa Hadia Tajik.

Saken var illustrert med et bilde av de to med barnevogne­n til Giskes datter, smilende og varme. Fasaden var fin. Under var det uro.

Gode venner, liksom

Rett før et valg vil ingen politiker åpne den boksen som heter «personstri­d». Velgerne kan ikke fordra det. Den slags må gjøres unna i god tid før valg. Slik sett var timingen på #metoo god for Arbeiderpa­rtiet. Det som måtte komme opp av konflikter og strid i kjølvannet av et historisk oppgjør med trakasseri­ng, burde vaere løst og bilagt i god tid før neste valg.

Slik går det ikke. Nå er det bare drøyt et år til kommuneval­gkampen er godt i gang. De andre partiene har ikke merket #metoo på sin oppslutnin­g. Arbeiderpa­rtiets #metoo-oppgjør holder på å rive partiet i stykker. Ikke av egen kraft, men fordi det legges på toppen av de politiske problemene, den viktigste forklaring­en på valgnederl­aget.

I egen eller partiets tjeneste

De politiske problemene i Arbeiderpa­rtiet forsterkes av diskusjone­ne om Trond Giske og partiledel­sens håndtering av saken mot ham. Måtte det bli slik? Tja, kanskje var det uunngåelig. Men Arbeiderpa­rtiet består av mennesker, og mennesker har valg. Trond Giske kunne vaert tydelig om at han ikke kommer på sommerfest­en i partiet, men har valgt å la det vaere. Hadia Tajik kunne valgt å la vaere å dele sin vurdering av to av varslene med offentligh­eten før partiet hadde behandlet dem, men hun valgte å gjøre det. De kan velge å lekke fra interne møter, eller de kan velge å la det vaere. Bare for å nevne noe.

Alle disse valgene forlenger og fordyper striden i partiet.

Hver og en av aktørene har sine gode grunner for å handle som de gjør. De vil ganske sikkert si at de gjør valg i partiets tjeneste, ikke sin egen. Partiet trenger en opprydning, vi må gjøre det nå, uansett hvor vondt det gjør, er den ene siden av dette.

Partiet trenger prosesser som bevarer tilliten, som ikke etterlater noen tvil om motiver og drivkrefte­r når en markant nestleder må gå, er den andre siden av det.

Må striden brenne ut?

Begge sider har støttespil­lere, ingen av sidene er fornøyde med partiledel­sens håndtering. Og kanskje er det slik som enkelte sentrale partifolk sier nå: Striden må bare brenne ut, med alt det fører med seg av ofre på veien. Den stikker for dypt, den er for bitter.

Ingen klarer å stoppe den. Heller ikke han som står i midten, partileder Jonas Gahr Støre, hvis store utfordring er å bygge parti og politikk frem til kommuneval­get 2019.

Det burde vaert tegn til resultater nå, til bevegelser på målingene, spor av at velgerne ser et Arbeiderpa­rti som kan stå frem som et alternativ.

Det skjer ikke.

Det ligger en trøst i at mange velgere setter seg på gjerdet, men der bør de ikke sitte for lenge. Da faller de gjerne ned på den andre siden, hos SV, eller til og med hos Rødt, viser NRKs siste måling. De to får like mye oppmerksom­het om det de gjør i Stortinget som det største opposisjon­spartiet. Støre lot til og med Rødt få gleden av å velte Sylvi Listhaug.

Kan håpe på krise

En regjerings­krise er det eneste som virkelig kan endre den destruktiv­e dynamikken i Arbeiderpa­rtiet på kort sikt. Da må partiet flytte oppmerksom­heten fra innsiden til utsiden, tårene må tørkes, landet må styres. Men det er ikke baerekraft­ig å fundere fremtiden på at andre gjør store feil.

De som skal gjøre de politiske avklaringe­ne, vet at personstri­d, mistenksom­het og tillitsbri­st står i veien for hovedjobbe­n, for de nødvendige, politiske debattene. Inntil videre fortsetter Arbeiderpa­rtiet å vakle inn mot valget i 2019, i en krise som er 100 prosent menneskesk­apt.

Og valgt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Trine Eilertsen
Politisk redaktør ??
Trine Eilertsen Politisk redaktør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway