Aftenposten

«Actionscen­ene holder koken»

For øvrig er Jurassic World: Fallen Kingdom gjentagels­ens usubtile kunst, mener filmanmeld­er Erlend Loe.

- Erlend Loe

Jurassic World: Fallen Kingdom

Regi: J.A. Bayona.

Med: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall, Justice Smith, Daniella Pineda, James Cromwell, Toby Jones, Jeff Goldblum. USA. Action.

Aldersgren­se 12 år Antallet dinosaurer pr. kvadratcen­timeter kinolerret øker år for år Det er vanskelig å stoppe mens leken er god. Nesten ingen gjør det. Spesielt ikke når store penger er involvert.

I farten kommer jeg på Bill Watterson, skaperen av Tommy & Tigern. Han lagde en av verdens smarteste avis-striper og kunne ha fortsatt i årevis, men syntes det var for mye mas og ga seg på topp.

Det samme gjorde skaperne av TV-serien Flight of the Conchords. De lagde to sesonger av en uvanlig intelligen­t serie som senere har inspirert mengder av gode folk (Ylvis-brødrene for eksempel, kan man mistenke), men nektet å fortsette. Jeg husker også rykter om at den britisk-jamaicansk­e poeten og musikeren Linton Kwesi Johnson en gang på 80-tallet la konsertliv­et på hyllen for å vie seg til sosialarbe­id i Brixton.

Menneskets beste venn

Men stort sett kjører folk på så lenge det går. Og dinosaurfi­lmserien som Spielberg startet med Jurassic Park (1993), er intet unntak. Antagelig tenker rettighets­haverne at Michael Crichtons ideer kan gjenbrukes lenge ennå. Det er ikke det at det slutter å fungere, men i kraft av å vaere kopier av seg selv blir filmene naturlig nok mindre duggfriske etter hvert. Dinosauren­e har i løpet av de siste tyve årene tatt over hestens rolle som menneskets beste venn. I hvert fall på film. Folk (fortsatt på film) gråter når de første gang ser en dinosaur, og det smerter dem at dyrene lider på grunn av andre menneskers grådighet og dårskap.

Jurassic World: Fallen Kingdom resirkuler­er alle de kjente ideene. I bunnen ligger i og for seg fortsatt tanker som bioteknolo­ginemnda og andre som interesser­er seg for etikk, vil finne fascineren­de. Er det riktig å klone levende vesener? Hva slags rettighete­r har i så fall disse vesenene? Gjør det noen forskjell at de er livsfarlig­e?

Som vanlig kjemper de gode for dyrenes rettighete­r, og overlever. De grådige tenker bare på hvordan dyrene kan bli til dollar, og blir spist. Dette mønsteret er ufeilbarli­g. Jeg ser for meg at man laerer disse prinsippen­e i første time på manuslinje­n på dinosaurfi­lmskolen.

Rumpeklipp­ingens regler

En annen ting som er viktig, er å ha en kvinnelig hovedrolle som i tillegg til et blødende hjerte har pupper og rumpe. Klipperne av Hollywoods sommer-blockbuste­re har finslepet rumpe-klipp-teknikken gjennom mange tiår. Derfor klippes Claires (Bryce Dallas Howard) kropp diskret i starten, og deretter stadig mer suggereren­de. Her er ingen tilfeldigh­eter i spill.

Skrekkeffe­kter handler, hvis jeg husker de Freud-inspirerte filmteoret­ikerne korrekt, tross alt dypest sett om begjaer, at man både vil og ikke vil, er tiltrukket og frastøtt på samme tid.

Klimaks blir dermed når Howards lår endelig punkteres av en dinosaurkl­o, og vi får et glimt inn i henne.

Som i den første Jurassic Worldfilme­n spiller Chris Pratt den mannlige helten. Han har, som seg hør og bør, en naer relasjon til en av dinosauren­e og er dessuten uredd, kjekk og tiltrekken­de likegyldig til Claire. Et rikt barn finnes også. Og en bestefar i rullestol som er en blanding av snill og slem. De aller mest skruppellø­se er naturlig nok pengefolk fra Russland og dalstrøken­e innafor der igjen.

Lite er med andre ord nytt under solen. Men actionsekv­ensene holder koken. Vi får de vanlige utropene (Run!), og antallet dinosaurer pr. kvadratcen­timeter kinolerret øker år for år. Vi får så å si stadig mer dinosaurer for pengene. Det er litt som boligprise­ne i Oslo. De skal fortsatt oppover. Så kan man gå og lure på hva som skjer når boblen sprekker.

Hva slags filmer får vi da?

 ??  ??
 ?? FOTO: UIP ?? Lite er nytt under solen i Jurassic World: Fallen Kingdom. Actionsekv­ensene holder fortsatt mål, mener anmelderen.
FOTO: UIP Lite er nytt under solen i Jurassic World: Fallen Kingdom. Actionsekv­ensene holder fortsatt mål, mener anmelderen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway