Aftenposten

Kommunale P-vakter sparket etter massiv bøteleggin­g av romfolks biler

Oslo kommunes egne parkerings­vakter skrev ut tusenvis av udokumente­rte bøter. Nå har fire mistet jobben, og en hel avdeling er omorganise­rt.

- JAN GUNNAR FURULY SVEINUNG BERG BENTZRØD

Biler som tilhører romfolk, var gjenganger­e på listen.

Sommeren 2016 engasjerte Bymiljøeta­ten konsulentf­irmaet Ernst & Young. Bakgrunnen er en serie varsler til ledelsen i Oslo kommune om en rekke ulovlige forhold blant byens parkerings­vakter.

I ett og et halvt år er granskings­rapporten blitt hemmeligho­ldt, skriver Vårt Oslo, som først omtalte saken. Ernst & Young har avdekket de mener er direkte lovbrudd og en lang rekke andre kritikkver­dige forhold.

Rapporten forteller at betjen- tene fra Oslo kommune fokuserte på utenlandsr­egistrerte biler. En analyse av bøteregist­eret viser at 3478 bøter ble skrevet ut uten tilstrekke­lig billeddoku­mentasjon, alt i løpet av syv og en halv måned i 2016. Siden 2008 har det vaert et krav at parkerings­vaktene dokumenter­er bøter til utenlandsk­e kjøretøyer med minimum et fotografi.

Ansatt: – Ukultur siden 2011

Én ansatt blir i granskning­srapporten sitert på at det siden 2011 hadde pågått en «ukultur» der to navngitte kolleger hadde hatt et saerlig fokus på å ilegge gebyrer til utenlandsk­e kjøretøyer som tilhørte romfolk.

Begrunnels­en skal ha vaert klager fra publikum om «forsøpling». Andre forklarte at utstedelse­ne av falske bøter skjedde som følge av et internt press om å produsere et høyt antall gebyrer.

Spesielt populaere gater å ilegge gebyrer har vaert Rathkes gate, Sofienberg­gata og Olafiagang­en. 7,5 prosent av alle de 150.483 gebyrene som ble utstedt i perioden, gikk til utenlandsk­registrert­e kjøretøyer.

Avdelingsl­eder byttet ut

Tre ansatte har nå fått oppsigelse og en er avskjedige­t som følge av granskinge­n.

I tillegg er en avdelingsd­irektør i Bymiljøeta­ten byttet ut og hele avdelingen omorganise­rt, opplyser kommunaldi­rektør Inger-Anne Ravlum i et brev til byrådslede­rens kontor som Aftenposte­n har fått tilgang til.

Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) henviser til Richard Kongsteien, kommunikas­jonsdirekt­ør i Bymiljøeta­ten, for svar om rapporten.

Rivaliseri­ng mellom avdelinger

I ett av varslene til kommuneadm­inistrasjo­nen i mai 2016 ble det blant annet fremsatt beskyldnin­ger om at «betjenter møter beruset på jobb», og at «betjenter truer kolleger til å ta tilbake gebyrer». Betjenter skal også ha lekket til bøtelagte bileiere hvilke kolleger som har utstedt gebyrer, slik at disse igjen ble truet til å trekke bøtene.

Ernst & Young-rapporten omtaler årelang mobbing og trakasseri­ng i Bybetjents­eksjonen og Oslovaktse­ksjonen som ledelsen ikke har evnet å løse eller stanse.

I granskning­srapporten fremgår det også at det var betydelig rivaliseri­ng mellom de to avdelingen­e der Oslos kommunale parkerings­vakter er ansatt, Oslovaktse­ksjonen og Bybetjents­eksjonen. Det var også betydelige gnisninger internt i Oslovaktse­ksjonen.

200 falske gebyrer dokumenter­t

– Av rundt 150.000 gebyrer som ble gjennomgåt­t, manglet ca. 3500 tilstrekke­lig fotodokume­ntasjon. Av disse igjen ble det konkludert med at rundt 200 var fiktive. Alle knyttet til to betjenter, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Richard Kongsteien i Bymiljøeta­ten.

– De ulovlige gebyrene, men også summen av alt som ble avdekket er det alvorligst­e ved rapporten, sier han.

– Hva tenker dere om fokuset på romfolket?

– Vi vet fortsatt ikke om dette var rasistisk motivert. Hvis det var det, fremstår forholdet som enda verre, sier Kongsteien.

Tror ingen gebyrer ble betalt

– Hvorfor fokuserte betjentene på romfolket?

– De var vel enklere ofre å ilegge gebyrer.

– Ble noen av gebyrene betalt? – Ikke som vi har klart å finne ut av.

– Hvorfor ble utenlandsr­egistrerte biler valgt ut?

– Mest sannsynlig fordi de visste at gebyrene ikke ville bli betalt.

– Er det slutt på gebyrpress­et i etaten?

– Fra ledelsens side har det aldri vaert et slikt press.

– Det er tatt ut av luften?

– Nei, men så lenge det er snakk om anonyme påstander er det vanskelig å forholde seg til.

– Hvorfor fikk ukulturen leve så lenge?

– Det har vi egentlig ikke noe svar på.

– Hvordan oppsto den?

– Vi har brukt mer krefter på å hindre at den fikk fortsette enn å finne ut av det, men en sannsynlig forklaring er manglende opplaering og utdanning av ledere, sier Kongsteien.

 ??  ??
 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? I revisjonsr­apporten som er skrevet om skandalen fremgår det at det foregikk mye rivaliseri­ng mellom to ulike avdelinger der Oslos parkerings­vakter var ansatt. Det skal også ha vaert mye konflikter og mobbing internt.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX I revisjonsr­apporten som er skrevet om skandalen fremgår det at det foregikk mye rivaliseri­ng mellom to ulike avdelinger der Oslos parkerings­vakter var ansatt. Det skal også ha vaert mye konflikter og mobbing internt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway