Aftenposten

Inge D. Hanssen: Kunne drapet på Marie Skuland (17) ha vaert avverget?

Jenta fikk gå på tur alene. Hun skulle ha vaert fotfulgt.

- Inge D. Hanssen Rettskomme­ntator

Forsvarer Hege Aarli Klem mener at drapet og drapsforsø­ket på Sørlandsse­nteret kunne ha vaert unngått dersom den nå 16 år gamle jenta hadde fått den behandling­en hun hadde krav på.

I gårsdagens rettsmøte fikk hun en viss ammunisjon til prosedyren sin i neste uke. En ansatt miljøarbei­der ved barneverni­nstitusjon­en på Evje i Setesdal bekreftet at jenta fikk lov til å gå tur i skogen alene.

Hun var nedfor etter å ha fått beskjed om at hun måtte bli på institusjo­nen i ytterliger­e ett år – hun trengte luft, sa hun.

Skulle fotfølges

Dagen før, tirsdag 25. juli i fjor, ble det besluttet at jenta skulle fotfølges; hun skulle aldri vaere alene. Vedtaket ble ikke kommuniser­t helt frem til de ansatte som var på vakt, de lot jenta ta en skogstur alene om ettermidda­gen onsdag 26. juli. Avtalen var at hun skulle holde kontakt med de ansatte ved hjelp av SMS og vaere tilbake ved 17-tiden.

I dag vet vi at det ikke skjedde. Jenta stakk av. Hun hadde avtalt med en bekjent at han skulle kjøre henne til Sørlandspa­rken. Der begikk hun sine tragiske handlinger.

Det vil ikke få noen innvirknin­g på rettens vurdering av skyldspørs­målet at rutinene ikke ble overholdt på den private barneverns­institusjo­nen.

Får forsvarere­n det som hun vil, kan det imidlertid få betydning for den straffen retten skal utmåle.

Lang behandling­stid

Helt siden hun ble pågrepet på Sørlandsse­nteret har tiltalte vaert varetektsf­engslet ved ungdomsenh­eten i Bjørgvin fengsel utenfor Bergen.

Der har hun vaert behandlet av psykologsp­esialist Kari Øverland. Overfor Øverland har jenta verbalt gitt uttrykk for at hun angrer på det hun gjorde; hun kan ikke skjønne at hun kunne gjøre noe slikt. Og hun er lei seg for den smerte hun har påført de etterlatte og pårørende.

Emosjonell­e svingninge­r

Psykologen­e i fengselet mener at jenta lider av en emosjonell personligh­etsforstyr­relse, noe som kan gi seg utslag i store følelsesme­ssige svingninge­r – stadige opp- og nedturer. Føler jenta at hun ikke blir hørt, at hun ikke når frem med sine synspunkte­r, kan det oppstå farlige situasjone­r.

Behandling­en av en slik lidelse er både langvarig og ressurskre­vende. Psykolog Øverland mener at flere års behandling er nødvendig.

Truet fengselsbe­tjent

Bildet psykologen tegner av den tiltalte jenta stemmer godt overens med det bildet vi får av henne her i retten.

Vi har fått høre om en ung jente som i flere år har vaert utagerende, kommet med trusler og ødelagt vindusrute­r, møbler og annet inventar når hun har følt at livet har gått henne imot.

Dette har fortsatt også etter hendelsene på Sørlandsse­nteret. Et av tiltalepun­ktene mot henne omfatter trusler mot en fengselsbe­tjent i Bjørgvin fengsel. Det var naermest en bagatell som utløste situasjone­n.

– Ikke kom naer meg, sa hun til fengselsbe­tjenten og kastet en stol mot ham.

Et godt eksempel på det negative handlingsm­ønsteret som dessverre preger 16-åringen.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX ?? Forsvarer Hege Aarli Klem under rettssaken­s første dag.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX Forsvarer Hege Aarli Klem under rettssaken­s første dag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway