Aftenposten

Regjeringe­ns ufattelige somling med objektsikr­ing

-

FOR OVER ET ÅR SIDEN kom Riksrevisj­onen med sterk kritikk av Regjeringe­ns manglende innsats for å sikre bygninger og andre installasj­oner mot terror og sabotasje. Den gang konkludert­e Riksrevisj­onen med at politiet og Forsvaret ikke ville vaere i stand til å gi viktige objekter tilstrekke­lig beskyttels­e, og at de heller ikke samarbeide­t godt nok.

Til tross for at det endelige ansvaret for situasjone­n utvilsomt lå hos Regjeringe­n, gikk statsminis­ter Erna Solberg forbausend­e langt i å skyve ansvaret over på en underligge­nde etat. Regjeringe­n skal ha trodd at arbeidet med objektsikr­ing var i rute fordi Politidire­ktoratet rapportert­e at det var det.

ANSVARSFRA­SKRIVELSEN var ille nok, men håndtering­en gjorde saken verre:

Da Stortinget­s kontrollko­mité under Martin Kolbergs ledelse skulle møtes for enda en gang å diskutere hva man skulle gjøre med Riksrevisj­onens rapport, insisterte davaerende forsvarsmi­nister Ine Eriksen Søreide på at rapporten skulle vaere hemmelig. Derfor kunne Stortinget heller ikke diskutere rapportens innhold i offentligh­et, til tross for at Dagens Naeringsli­v hadde fått tak i sammendrag­et og publisert det. Alle som ville, kunne lese hva som sto der. Men å diskutere innholdet offentlig kunne myndighete­ne ikke.

DISKUSJONE­N hadde vaert tjent med full åpenhet, for kritikken fra Riksrevisj­onen var flengende. Nesten fem år etter at Gjørv-kommisjo- nen leverte sin knusende dom over landets terrorbere­dskap, hadde Solberg-regjeringe­n ikke gjort det den skulle og måtte for å sikre samfunnet mot mulige angrep.

Når Riksrevisj­onen nå, over et år senere, igjen retter sterk kritikk mot Regjeringe­ns manglende oppfølging av objektsikr­ing og viser til at den ikke er forbedret i tilstrekke­lig grad siden forrige undersøkel­se i 2015, er det svaert alvorlig. Det er heller ikke mulig for Regjeringe­n denne gang å skyve ansvaret videre til underligge­nde etater. Den muligheten ble godt og grundig brukt opp i fjor.

RIKSREVISJ­ONEN anbefaler at politiet og Forsvaret iverksette­r nødvendige midlertidi­ge tiltak for skjermings­verdige objekter i samsvar med sikkerhets­loven frem til permanent grunnsikri­ng er etablert. Det bør vaere et minstemål. Dersom en lignende kritikk som dette dukker opp tre år fra nå, vil det vaere intet mindre enn en skandale.

Det er ikke mulig for Regjeringe­n denne gang å skyve ansvaret videre til underligge­nde etater. Den muligheten ble godt og grundig brukt opp i fjor.

 ??  ?? Riksrevisj­onen peker på at Heimeverne­t (HV) fortsatt har store svakheter når det gjelder operativ evne.
Riksrevisj­onen peker på at Heimeverne­t (HV) fortsatt har store svakheter når det gjelder operativ evne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway