Aftenposten

Hva er løsepengev­irus?

-

Løsepengev­irus er et såkalt kryptering­svirus. Det skadelige viruset krypterer filer og mapper på en datamaskin eller et datanettve­rk, slik at eieren ikke lenger har tilgang til dataene.

Det går under navnet løsepengev­irus fordi de som står bak ofte krever betaling for å dekryptere, slik at filene og mappene blir lesbare igjen.

Via fora og sider på det mørke nettet er det mulig å kjøpe kryptoviru­s eller betale andre for å gjennomfør­e dataangrep. De mest kjente løsepengev­irusene de siste årene er WannaCry, Petya og NotPetya. det en andel av løsepengen­e.

Masterstud­enten i informasjo­nssystemer på NTNU forteller at mye av det som tilbys som løsepengev­irus, er ren svindel. Saerlig det som selges på det åpne nettet.

– På det vanlige internette­t markedsfør­es virus ofte mot folk som ikke kan kode selv. Virusene har ofte ikke noe navn, og den anonyme selgeren lover gull og grønne skoger i annonsetek­sten. Erfarne brukere på markedspla­sser på det mørke nettet sier gjerne: «Er det for godt til å vaere sant, så er det som regel det», sier hun.

Løsepengev­irusene som er av «god kvalitet», selges for det meste i lukkede fora på det mørke nettet, forteller Bayoumy. For å komme inn kreves det ofte en avgift – gjerne betalt i bitcoin. Andre fora krever anbefaling av eksisteren­de medlemmer for innpass.

Får gratis reklame

Flere datasikker­hetseksper­ter sier at det er lett å få tak i løsepengev­irus, noe som skaper frykt blant vanlige nettbruker­e, forklarer Bayoumy.

– Jeg tror ekspertene gjør en fantastisk jobb med å markedsfør­e løsepengev­irus. De forteller at det virker, og at store summer blir betalt – det gjør markedene attraktive for potensiell­e forbrytere. Det gjør at utviklerne ikke trenger å reklamere så mye selv, understrek­er Yara Bayoumy.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway