Aftenposten

Russere bygger bitcoinfab­rikk i Alvdal

- PER ANNAR HOLM

– For oss er det åpenbart tilfeldig at russerne kommer til Alvdal akkurat nå, sier Arild Løvik i Nordavind som tilrettele­gger for utbygginge­n.

25. oktober går startskudd­et for NATO-øvelsen Trident Juncture 18, med 40.000 soldater og 130 fly. De største treningska­mpene vil foregå fra Røros og sydover mot Alvdals nabokommun­e Tynset de tre neste ukene.

Et par måneder tidligere, i august, begynner det russiske firmaet New Mining Company utplasseri­ngen av totalt åtte datacontai­nere noen kilometer lenger sør.

De skal proppes med flere tusen datamaskin­er og kobles til det norske data- og strømnette­t. Prislapp: Rundt en milliard kroner.

Har varslet PST rutinemess­ig

Industriom­råde ligger der Alvdals skoger er på sitt dypeste, fire-fem kilometer nordvest for sentrum. Allerede nå er de kraftigste strømog fiberkable­ne lagt frem til det som mest av alt ligner på et støvete grustak.

Lokalt spør folk seg om hvorfor den russiske bitcoinfab­rikken kommer til Alvdal og hvorfor dette skjer akkurat nå.

Rutinemess­ig har Nordavind, selskapet som tilrettele­gger for utbygginge­n, hatt møter med PST om russernes etablering.

– For oss er det åpenbart tilfeldig at russerne kommer til Alvdal akkurat nå, sier Arild Løvik i Nordavind.

Russerne venter PST-sjekk

New Mining Companys representa­nt i Norge, Jonny Andersen, prøver å roe situasjone­n.

– Slik jeg kjenner de russiske eierne, er de veldig seriøse. Selvsagt regner de med at norsk etterretni­ng og sikkerhets­tjeneste følger med på hva som skjer. De venter å bli sjekket, sier Andersen, som også er daglig leder i den lokale samarbeids­partneren Fjell-IT på Tynset.

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i bransjeorg­anisasjone­n IKT-Norge, sier plassering av tung datakraft i Norge kan gi en fordel ved et eventuelt cyberangre­p, men bare i begrenset grad.

– Hele hensikten med cyberangre­p er at de oftest gjøres skjult og på god avstand, sier han.

Etterretni­ngsobjekt

Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) er kjent med hva som bygges og den russiske aktivitete­n der, men deres vurdering av dette, ønsker de ikke å kommentere, opplyser seniorrådg­iver Martin Bernsen i PST.

– En NATO-øvelse er selvsagt et svaert interessan­t etterretni­ngsobjekt for fremmede stater, og vi vet at det for tiden er et høyt etterretni­ngsnivå rettet mot Norge, sier Bernsen.

Flere land interesser­t

Nordavind er et spleiselag mellom syv kommuner og tre kraftselsk­ap i Hedmark.

De har nå syv ulike tomter i region Innlandet. Også Elverum og Grue kan snart får ny IT-industri og flere arbeidspla­sser.

Først prøvde Nordavind å lokke til seg tunge aktører som Facebook, Microsoft, Google og Amazon, så langt uten hell.

– Her har vi billig strøm, stor datakapasi­tet, god plass og lave kostnader. Vi vet at russerne kommer, men også selskap fra Israel, Kina, Japan, Kasakhstan og USA har vaert i kontakt med oss, sier Arild Løvik.

 ??  ??
 ?? FOTO: PER ANNAR HOLM ?? Arild Løvik i Nordavind foran fem store transforma­torer som skal forsyne den russiske bitcoinfab­rikken med strøm tilsvarend­e forbruket til 1200 eneboliger.
FOTO: PER ANNAR HOLM Arild Løvik i Nordavind foran fem store transforma­torer som skal forsyne den russiske bitcoinfab­rikken med strøm tilsvarend­e forbruket til 1200 eneboliger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway