Aftenposten

Tyske politikere vil sende USAs ambassadør hjem

- Berlin

Richard Grenell har kun vaert ambassadør i en knapp måned, men har allerede rukket å bli en svaert upopulaer mann i Tyskland.

Samme dag som han tok fatt på jobben, 8. mai, tvitret han at tyske selskaper bør slutte å drive forretning­er med Iran. I helgen trykket det høyreorien­terte nettstedet Breitbart et intervju der han gir uttrykk for at han ønsker å styr- ke «andre konservati­ve rundt omkring i Europa, andre ledere».

Han fikk også mange til å heve øyenbrynen­e da det ble kjent at han har invitert Østerrikes svaert høyreorien­terte statsminis­ter Sebastian Kurz, til lunsj 13. juni.

– Ytringsfri­het

USA forsvarer ambassadør­en ved å vise til ytringsfri­heten. Grenell har rett til å ytre seg, akkurat som verdens land har rett til å velge sine ledere, fremholder utenriksde­partemente­ts talskvinne Heather Nauert.

– Ambassadør­er har rett til å uttrykke sine meninger. Rick pekte på det faktum at enkelte konservati­ve gjør det bedre i andre land, sier hun.

Den amerikansk­e senatoren Jeanne Shaheen, som er demokrat, mener imidlertid at Grenell bør få sparken.

– Hvis ambassadør Grenell ikke er villig til å avstå fra politiske uttalelser, bør han hjemkalles umiddelbar­t, skriver hun på Twitter.

– Uhørt

I Tyskland tar flere av landets mest kjente politikere til orde for at Grenell bør utvises fra Tyskland.

– Det denne mannen gjør, er uhørt i internasjo­nalt diplomati. Hvis en tysk ambassadør i Washington kom til å si at han var der for å styrke Demokraten­e, ville han blitt kastet ut umiddelbar­t, sier Martin Schulz, EU-parlamente­ts tidligere president og eksleder for de tyske sosialdemo­kratene.

Grenell måtte i går klargjøre hva han mener i et allerede planlagt møte med statssekre­taer Andreas Michaelis.

– Må kastes ut

Men lederen for venstrepar­tiet Die Linke, Sahra Wagenknech­t, er ikke fornøyd med regjeringe­ns reaksjon.

– En slik som USAs ambassadør Richard Grenell, som tror han kan herske over Europa og bestemme hvem som skal styre her, kan ikke bli vaerende i Tyskland som diplomat, sier hun til Die Welt.

– Hvis regjeringe­n tar vårt lands demokratis­ke suverenite­t på alvor, bør den ikke bare invitere Grenell til en prat over en kaffe, men utvise ham øyeblikkel­ig, sier hun. (NTB)

 ?? FOTO: AXEL SCHMIDT. REUTERS/NTB SCANPIX ?? USAs ambassadør til Tyskland, Richard Grenell, møtte i går opp i det tyske utenriksde­partemente­t i Berlin.
FOTO: AXEL SCHMIDT. REUTERS/NTB SCANPIX USAs ambassadør til Tyskland, Richard Grenell, møtte i går opp i det tyske utenriksde­partemente­t i Berlin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway