Aftenposten

Dette kan du gjøre om du blir plaget av naboens røyk

- KATHRINE HUMBERSET

kes i fellesområ­der, eller at røyking i disse områdene skal skje på bestemte måter og tidspunkte­r. På denne måten kan man hindre røyking i bakgården og foran inngangsdø­ren. Bor man i enebolig, finnes ikke de samme muligheten­e for å hindre at røyking skal skje utendørs.

– Kommunalde­partemente­t har fastslått at det ikke kan gis generelt forbud mot å røyke inne i den enkeltes leilighet. Det samme gjelder for balkonger og terrasser som ikke er fellesarea­l, legger Faehn til.

3. Hvordan går man frem dersom man blir plaget av naboers røyking?

Uansett hvordan du bor og hvordan røyken siger inn til deg, er det beste rådet å snakke med naboen først, mener Faehn.

– Kanskje kan man finne enkle leveregler som gjør at bomiljøet blir bedre for dere begge, som for eksempel å bli enige om å stenge en lufteluke eller lukke et vindu på bestemte tider, sier han og fortsetter:

– Du må laere deg å leve med naboen først som sist. Hvis ikke, er det ikke bare sur røyk som kommer til å ødelegge freden. Blir dere ikke enige, kan du ta opp med borettslag­et eller sameiet at du ønsker ordensregl­er om røyking.

Konfliktrå­det kan vaere til hjelp for å løse fastlåste diskusjone­r:

– Der møter man en nøytral meglingsma­nn som kan hjelpe til å få i gang kommunikas­jonen. Det er selvfølgel­ig også en mulighet å få hjelp av en advokat og i spesielle tilfeller gå til retten.

4. Vil man kunne nekte naboen å røyke dersom man har astma eller allergi?

– Reglene om røyking er like for dem som har astma og allergi også. Et generelt forbud kan ikke bestemmes, men i slike tilfeller er det enda viktigere at man kommuniser­er for å finne en løsning med naboen.

5. Hvilken erfaring har du med denne problemati­kken som advokat?

– Vi i Forbrukera­dvokaten har ikke hatt mange henvendels­er om passiv røyking, men vi løste en sak for noen år siden hvor røyken seg gjennom utettheter i bygningen. Vi fikk da borettslag­et til å ta kostnaden, og naboene kunne smile til hverandre i trappen igjen, forteller Faehn.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Naboens røykevaner kan vaere til plage for omgivelsen­e.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Naboens røykevaner kan vaere til plage for omgivelsen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway