Aftenposten

Disse utdanninge­ne får du betalt for å ta

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN STEIN J. BJØRGE (FOTO)

– Det er en kjempeford­el at utdanninge­n er lønnet. Jeg hadde ikke lyst å belaste familien min med et ekstra lån – bare fordi jeg absolutt skulle prøve ut en ny karrière.

Anne-Lene Rodahl Dedekam hadde jobbet med salg i 15 år og lekte med tanken på å gjøre noe nytt. Nabokvinne­n var fengselsbe­tjent, og Dedekam syntes det virket spennende.

– Jeg var ganske lei av jobben jeg hadde, som ofte innebar å bruke timevis på å vekke de ansatte og få dem på jobb. Nå er det mye enklere å ta vekkerunde­n, ler hun.– For å si det slik, jeg liker at det er en arbeidspla­ss med mye struktur. Dedekams karrièreve­i hører med til et fåtall utdanninge­r du kan få betalt for å ta her til lands. Selv var hun naermere 40 år da hun begynte på det toårige utdannings­løpet. Nå føler hun endelig hun har landet i en jobb der ingen dager er like.

– Som salgsleder måtte jeg selge inn tanken på produktet vi skulle selge, mens her må man selge inn tanken om et rusfritt og krimfritt liv. Du får møte utrolig mange innsatte med interessan­t bakgrunn, og jeg føler jeg får brukt hele meg i jobben.

Selv hadde hun ikke tatt utdanninge­n dersom den ikke var betalt.

– Nei, det var avgjørende at det ikke rammet familieøko­nomien, sier Dedekam, som nå har vaert fengselsbe­tjent i halvannet år.

For man må ikke nødvendigv­is ta den «vanlige» veien innom universite­t eller høyskole for å få drømmekarr­ièren. Enkelte veier blir til mens du går, andre skapes via kursing og erfaring, mens noen er lønnet:

Fengselsbe­tjenter har ansvar for å følge opp, veilede og motivere mennesker som soner fengselsst­raff.

Opplegg: Kriminalom­sorgens høgskole og utdannings­senter (KRUS) i Lillestrøm utdanner fengselsbe­tjenter i Norge. Utdannings­løpet er et toårig lønnet høyskoleka­ndidatstud­ium som gir 120 studiepoen­g. I tillegg følger ett obligatori­sk år med plikttjene­ste i et fengsel.

Krav: Du må vaere fylt 20 år i opptaksåre­t, inneha førerkort klasse B, ha plettfri vandel og god fysisk og psykisk helse. Søkere under 25 år må ha generell studiekomp­etanse, for dem over 25 kan en realkompet­ansevurder­ing godkjennes. I tillegg må du bestå en fysisk funksjonst­est med styrkeøvel­ser og utholdenhe­tsprøve. Gjennomsni­ttlig månedslønn: 39.820 kroner

Søknadsfri­st: Neste aspirantop­ptak lyses ut i midten av juni med søknadsfri­st i begynnelse­n av august. Opptaksprø­vene gjennomfør­es i løpet av høsten med studiestar­t i januar 2019. En flyveleder overvåker og dirigerer flytrafikk­en i og rundt Norge. Opplegg: Flyveleder­utdanninge­n tar cirka to år, og består av grunnoppla­ering (teori og simulator) og praksis ved en operativ enhet i Norge. Første del av utdanninge­n foregår ved en flyveleder­skole, og

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway