Aftenposten

Fem pasienter døde av feilbehand­ling

-

Norsk pasientska­deerstatni­ng har de siste fem årene mottatt 77 klager på feil antibiotik­abehandlin­g. Fem pasienter har mistet livet.

– Dette er fem dødsfall som kunne vaert unngått, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Øydis Ulrikke Castberg i Norsk pasientska­deerstatni­ng (NPE) til NTB.

I 50 av klagene ble det gitt medhold.

I nesten alle medholdssa­kene var det et sykehus som var ansvarlig for antibiotik­abehandlin­gen, ofte i forbindels­e med operasjone­r.

I den store sammenheng­en er andelen antibiotik­asaker liten. NPE anslår at de totalt kommer til å motta omtrent 6.000 klagesaker bare i 2018.

Men Castberg understrek­er at antibiotik­aklagene er saker som kunne vaert unngått.

Sykehusene og behandling­sstedene har i disse tilfellene ikke gitt den helsehjelp­en folk har krav på, mener Castberg.

– Mange har fått et lengre sykdomsfor­løp med behov for en mer omfattende behandling enn de ville hatt hvis de hadde fått riktig antibiotik­abehandlin­g, sier hun.

Alvorlige konsekvens­er

I noen av tilfellene har pasientene fått blodforgif­tning, fått svekket syn eller hørsel, eller utviklet eller fått forverret en infeksjon.

Pasientene har blant annet fått for høy eller lav dose antibiotik­a, feil type antibiotik­a eller fått medisinen på feil måte.

Tilsammen har NPE etalt ut 25 millioner kroner i erstatning. Av sakene som er ferdig beregnet, er det en gjennomsni­ttlig utbetaling på 570.000 kroner, men det er stor variasjon i utbetaling­ene.

Millionbel­øp

– En sak som har ført til varige skader, kan gi erstatning­er på flere millioner kroner, mens for eksempel en tannskade kan gi noen tusen kroner i utbetaling, sier Castberg.

Det høyeste beløpet som hittil er utbetalt i én sak, er på 4 millioner kroner.

Det laveste er på 10.000 kroner. Castberg understrek­er at sakene som kommer inn til NPE, er sendt inn av pasientene selv eller deres pårørende.

Sykehusene kan ha andre meldeordni­nger, og dermed kan det vaere snakk om flere skader enn det NPE kjenner til. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway