Aftenposten

– Det er på tide å gjøre jobben

- HALVOR EKELAND

Slik er «malen» for talentutvi­klingen som skjer i Norges Fotballfor­bund.

Samtidig som landslagss­pillerne forlater Norges nasjonalar­ena, sitter Håkon Grøttland på et kontor med utsikt over gressmatte­n.

Grøttland er fagansvarl­ig for landslagss­kolen i fotballfor­bundet (NFF). Hans jobb går egentlig ut på å sørge for at norsk fotball har nok talenter som kan utvikle seg til å bli A-landslagss­pillere.

Det er 20 år siden det norske landslaget hadde en storhetsti­d. Denne våren har Aftenposte­n prøvd å finne ut hvorfor det gikk galt med norsk fotball.

– Nå har vi såpass kunnskap og kompetanse i dette landet, at nå må vi begynne å gjøre jobben. På med arbeidskla­erne og ut på feltet for å få frem fotballspi­llere. Vi skal fortsatt jakte referanser, men det er ikke noen store hemmelighe­ter der ute. Det er bare hardt arbeid. Det er nøkkelen her også, sier Grøttland.

Slik tenker norsk fotball

NFF har for lengst erkjent at man var for dårlige på å tenke langsiktig da norsk fotball opplevde sin storhetsti­d. De siste årene har de derfor brukt på å bygge opp planer for hvordan de ønsker at norsk fotball skal se ut.

Hva skjer så nedover i systemene? I grove trekk kan stigen i norsk fotball oppsummere­s slik:

Barna er i klubbene sine fra de er seks år. Fra de er 8 får de forhåpentl­igvis tilbud om fotballfri­tidsordnin­g (FFO) med dyktige trenere etter skolen. 106 norske klubber følger NFFs opplegg for FFO i dag.

Fra de er 12, får de mest ivrige spillerne tilbud om ekstratren­ing i regi av NFFs landslagss­kole. Disse treningene gjennomfør­es i regi av kretsene – gjerne i samspill med toppklubbe­ne. Rundt 1000 spillere får dette tilbudet i hvert kull.

Derfra begynner man stadig mer spissing. Fra man er 14–16 blir gjerne de beste spillerne hentet til toppklubbe­ne. Noen kommer kanskje inn på de yngste landslagen­e.

De største talentene velger derfra gjerne toppidrett­sgymnas, med spesifikk fotballtre­ning.

Fra denne «malen» finnes det naturligvi­s en rekke unntak, men optimalt er dette planen til NFF. I denne planen spiller en rekke faktorer inn.

Etterlyser tøffere krav

Grøttland er opptatt av at man skal ha det gøy med fotball. Samtidig mener han det ikke er noen motsetning mellom det å ha det gøy og det å begynne å stille litt krav også i barnefotba­llen.

Han mener det heller er motsatt.

– Jeg tror vi har litt å gå på når det gjelder gode rammer i barnefotba­llen. Vi kan tørre å stille litt mer krav og ha litt mer disiplin, at det er orden og skikkelig når det er økt. Det er først da det blir gøy å spille fotball. Alle skal føle trygghet og tilhørighe­t, men vi har nok litt å gå på på bevissthet­snivå, hvor viktig det er med rammer og disiplin, mener han.

For selv om alle skal få vaere med, alle skal få muligheten­e og alle skal få utvikle seg, er det viktig at man har fokus på utvikling av ferdighet også allerede i seksårsald­eren.

– Trenerne skal ikke holde på med alt mulig, det skal vaere tydelig definert fra klubben, hva man skal trene på og hvordan, sier Grøttland, og legger til:

– Vi har nok underkommu­nisert det litt de siste årene. Det har vaert mye snakk om grasrotfot­ball og fotball for alle. Det er viktig, men veien dit er gjennom å ha fokus på kvalitet fra dag 1, fra fylte seks år.

– Trenerstan­den er ikke god nok

Derfor er det naturligvi­s også viktig med gode trenere. Norsk fotball vil alltid vaere avhengig av foreldretr­enere, tror Grøttland. Det er viktig at foreldrene har kompetanse og søker hjelp når de lurer på noe. Grøttland tror ikke at det å vaere foreldretr­ener nødvendigv­is er en ulempe.

– Vi har mange å velge i. Når vi snakker om trenerkomp­etanse, da er det viktig at du har erfaring med barn og unge. Da trenger det ikke vaere en ulempe at du har levd noen år og har fostret noen unger, sier han.

– Har vi gode nok trenere i Norge? – Trenerstan­den er ikke god nok nå, hverken i bredde eller topp. Den vil mest sannsynlig ikke vaere god nok om femti år heller, for der skal vi alltid jakte forbedring­er. Samtidig blir det helt feil å si at vi har dårlige trenere i Norge. Jeg tror det er få land i Europa som har flere å velge i på de yngre segmentene, sier han.

Han understrek­er at når han sier at trenerstan­den ikke er god nok, er det fordi den aldri kommer til å bli god nok. Man skal alltid jakte forbedring­er. NFF har mye å gå på, på alle områder, mener Grøttland.

– Der har det vaert en revolusjon de siste 10 årene i Norge, både med tanke på systematik­k og kvalitet i landslagss­kjeden, toppklubbe­ne og breddeklub­bene. Samlet, som organisasj­on, begynner vi å få ganske bra oversikt over hva som skjer der ute. Toppfotbal­lsenteret har også gjort en formidabel jobb gjennom ti år. På et eller annet tidspunkt må vi begynne å gjøre jobben, og vi kommer også til å få betalt for den jobben som er lagt ned av så mange.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD/BILDBYRÅN ?? Håkon Grøttland (på tribunen) har som jobb å få flest mulig talenter til å bli best mulig. Målet er å få frem enda bedre landslagss­pillere.
FOTO: JON OLAV NESVOLD/BILDBYRÅN Håkon Grøttland (på tribunen) har som jobb å få flest mulig talenter til å bli best mulig. Målet er å få frem enda bedre landslagss­pillere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway