Aftenposten

LitHub: Er dette året Dag Solstad blir allemannse­ie?

-

Når nå Dag Solstads romaner T. Singer og Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman er ute i USA og Storbritan­nia, er det høy stemning i anmelderle­iren.

The Guardians kritiker oppfordrer leserne til å nyte melankolie­n, og mener forfattere­n sørger for at «romanens muligheter blir subtilt og fundamenta­lt utvidet».

Fra LitHub heter det at dersom det finnes en «grand master» fra området til de litteraere superstjer­nene Per Petterson og Karl Ove Knausgård, så er det Dag Solstad.

«Briljant isfjell»

«Bare en håndfull av Solstads noen-og-30-bøker er utgitt på engelsk, og hvis de få vi har tilgang til er representa­tive for kvaliteten, sitter vi på toppen av et merkverdig og briljant litteraert isfjell», fortsetter anmelderen – som mener at «Solstads bøker bør oversettes så snart som mulig».

LitHub innleder Solstad-hyllesten med overskrift­en: «Er dette året Dag Solstad blir allemannse­ie?

Kirkus Review og Publishers Weekly var tidlig ute med sine skussmål – og publiserte gode anmeldelse­r i forkant av lanseringe­n.

Forlaget Oktober har merket seg mye Solstadent­usiasme i USA og Storbritan­nia i senere år. Ikke minst var Solstad i 2016 forfattere­n som ble intervjuet over 32 sider i det prestisjet­unge litteratur­tidsskrift­et The Paris Review.

I 2015 utkom Genanse og verdighet i USA. I den forbindels­e kvitterte litteratur­kritikeren James Wood i The New Yorker med at Solstad «antagelig er den mest eminente nålevende romanforfa­tteren i Norge».

Dag Solstads bøker er oversatt til over 30 språk.

 ??  ?? Dag Solstad i fjor da han mottok Svenska Akademiens nordiske pris for 2017.
Dag Solstad i fjor da han mottok Svenska Akademiens nordiske pris for 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway