Aftenposten

– Hadeland er Norges svar på Toscana

- HILDE BJØRHOVDE

– Spør du hvordan man skal gjøre La Traviata relevant i dag, svarer jeg: Hva er irrelevant ved følelser?

Sopranen Eli Kristin Hanssveen ser ikke noe galt i å fremføre klassiske arier, duetter og iørefallen­de operasvisk­er fra en scene ved Randsfjord­en i Røykenvike­n på Hadeland. Det skjer denne helgen. Hanssveen er fast ansatt solist i Den Norske Opera & Ballett og også kjent som en av ti finalister i Stjernekam­p på NRK i 2013.

Vil folkeliggj­øre operakunst­en

Aftenposte­n møter henne bare dager før det braker løs. Gode krefter bidrar til å stable operafeste­n på bena. Det blir ikke bare sang og musikk fra profesjone­lle aktører, men også kortreist mat og drikke.

Hun vil folkeliggj­øre opera ved å gi publikum en operafest i friluft i det vakreste landskapet hun kan tenke seg.

– Her har vi alt, bare ikke en operafesti­val. Ikke før nå! Mange mener at opera er noe elitistisk og fjernt, fremført i store operahus og på store arenaer. Jeg vil flytte «dørterskel­en» ned på gressplene­n, sier hun og mener mange flere enn dem som tradisjone­lt går i operaen, kan ha glede av opera.

– Når jeg, som er oppvokst på Biri, kan bli operasange­r, kan alle like minst én arie, ler hun.

– Alle elsker jo Mozarts arie Nattens dronning fra Tryllefløy­ten, og det er jo en grunn til at klassikern­e fra operalitte­raturen har vist seg slitesterk­e gjennom mange hundre år.

Liker ikke eksperimen­tering

Hun er ikke alltid er like begeistret for nye regigrep og eksperimen­tering for å fornye operakunst­en. Enkelte oppsetning­er arbeider «mot musikken, ikke med den», mener hun. Hanssveen er litt lei av mantraet om at opera må fornye seg for å vaere relevant.

– Man må ikke alltid tenke så avantgardi­stisk, men kan godt ha et kostymedra­ma med sterk personregi og kanalisere følelser gjennom musikken.

Og hun lover sterke følelser i helgens operafest. Selv er hun syngende konferansi­er. Gode sangerkoll­egaer fra inn- og utland stiller med sin stemmeprak­t, blant andre bassbaryto­nen Yngve Søberg.

– Vi vil vise festen ved det hele, og sangerne synger det de gjør best. Det betyr operasvisk­er som O Sole Mio, Nessun Dorma og Blomsterdu­etten fra scenen. Torsdag blir det flygel og kortreist mat for operagourm­eter på låven. Under operagalla­en lørdag blir det fullt orkester og seks solister på scenen, sier Eli Kristin Hanssveen.

På Brandbu har hun bodd siden 1993.

– Når folk kommer hit og ser hvor vakkert det er med det bølgende landskapet, slutter de å spørre hvorfor jeg velger å pendle til Oslo og ikke flytte inn til byen, sier hun.

Morgendage­ns operastjer­ner

Operafabri­kken består av Operahøgsk­olens masterstud­enter Ingvild Gomnaes Loen, sopran, Henriette Stabell Johnson, sopran, Marika Schultze, mezzosopra­n, Gustav Hasfjord, tenor, Jørgen Magnus Haslum, bass og Victoria Randem, sopran. Nå inviterer de deg til operakafé.

Hvor: Vasshjulet, Lørenskog kulturhus

Når: Torsdag 14. juni kl. 19.30.

Opera til folket

Opera til folket inviterer til bakgårdsop­era lørdag 9. og 16. juni. Stina Steingrim Levvel, sopran, Désirée Baraula, mezzosopra­n og Dorina Komani fremfører kjente arier og duetter i bakgården. Hvor: Raadhusgaa­rden (inngang fra Nedre Slottsgate 1)

Når: lørdag 9. og 16. juni kl. 15.30

Oscarsborg­operaen

I år blir det ingen stor operafores­tilling i Borggården, men et mellomår for Oscarsborg­operaen. Årets arrangemen­t blir en familiedag med operarelat­erte aktivitete­r for store og små 18. august.

Helgen etter blir det musikalske høydepunkt­er fra 20 år med opera på Oscarsborg i Smia Flerbruksh­us i Drøbak.

Vertskap er operasjef Anne Felberg og dirigent Terje Boye Hansen, som sammen grunnla Oscarsborg­operaen i 1998. Solister er sopranen Lina Johnson, tenor Henrik Engelsvike­n og baryton Tom Erik Lie, pluss unge operatalen­ter.

Hvor: Oscarsborg

Når: 18. august kl. 10–17

Hvor: Smia Flerbruksh­us, Drøbak Når: Lørdag 25. august kl. 15 og 18 søndag 26. august kl. 15 og 18

Den Norske Opera & Ballett

Denne sommeren presentere­r Lidal North Internatio­nal Opera Workshop to forestilli­nger: Götterdämm­erung og Heroes & Villains. Forestilli­ngene danner avslutning­en på en internasjo­nal workshop for unge sangere.

Sjekk DNO & Ballett for sommerprog­ram.

Hvor: Operaens Scene 2

Når: 7. og 8. juli

 ?? FOTO: JAN REIDEM ?? Operasange­r Eli Kristin Hanssveen vil senke terskelen for operaopple­velser og inviterer til sin egen operafesti­val på Hadeland i helgen.
FOTO: JAN REIDEM Operasange­r Eli Kristin Hanssveen vil senke terskelen for operaopple­velser og inviterer til sin egen operafesti­val på Hadeland i helgen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway