Aftenposten

Høyre vil ha sjøbad og helårs bobåthavn på Filipstad

Gjør plass til bading fra Filipstad til Frognerstr­anda, mener Oslo Høyre.

- ASTRID LØKEN ROLF ØHMAN (FOTO)

Byutviklin­gsbyråden sier nei og viser til at det allerede er planlagt én strandpark i området.

Oslo Høyre ønsker å etablere et stort sjøbad med åpent basseng, strand, barnebasse­ng og stupetårn i forbindels­e med regulering­splanen for Filipstad. Forslaget inkluderer en småbåthavn for folk som vil bo i båt året rundt.

Sjøbadet og båtplassen­e skal strekke seg helt ut til Kongen på Frognerstr­anda, ifølge forslaget fra duoen Eirik Lae Solberg og Pia Farstad von Hall.

Plan- og bygningset­aten (PBE) leverte et forslag til regulering­splan for Filipstad til byrådet i 2013. Forslaget innebaerer inntil 3300 boliger, friområde, strandpark, kontorer, forretning­er, servering, kultur, skole og barnehage og ny cruiseterm­inal. Byrådet har ikke levert forslaget til bystyret ennå.

– Jeg synes Oslos innbyggere, gjennom å bruke Sørenga aktivt, har vist at de ønsker et nytt sjøbad. Nå har vi muligheten til å bygge et tilsvarend­e bad på Filipstad, sier Lae Solberg, som er gruppelede­r i Oslo bystyre.

Foreslår å flytte Color Line

I regulering­splanforsl­aget for Filipstad ligger allerede en strandpark på 41 dekar. Høyre mener dette ikke er nok.

– Det er et veldig lite bad, uten nok kapasitet. Vi vet at både folk på Frogner og fra store deler av byen vil trekke ned til Filipstad. Da er det å ha et større badetilbud viktig, påpeker Farstad von Hall, som er fraksjonsl­eder i byutviklin­gskomiteen.

Høyres forslag har lengre sjølinje enn strandbade­t i regulering­splanforsl­aget. Blant annet må Color Line vike dersom planene skal realiseres. De har en leieavtale på Filipstad som løper til 2036. Farstad von Hall tror likevel det er mulig å få på plass en strand.

– Det går an å etablere et alternativ for Color Line. Det tok dessuten opp mot 20 år å få bygget ut Sørenga. Og det er 17 år til leieavtale­n med Color Line går ut. Det er også mulig å ha en dialog med Color Line om å flytte før hvis de får et godt alternativ, påpeker Farstad von Hall.

– Vi skal fortsatt kunne drive havn i Oslo, men ikke akkurat her, sier Solberg.

Han trekker frem Vippetange­n og Sydhavna som aktuelle steder for Color Line.

Byråden sier nei

Byutviklin­gsbyråd Hanna Marcussen (MDG) mener det ikke går an å gjennomfør­e forslaget fra Høyre nå. Hun viser til at utenlandst­er-

I en by som Oslo skal vi selvfølgel­ig legge til rette for at folk kan ta i bruk strandsone­n, men vi må også legge til rette for andre viktige funksjoner, som for eksempel havnevirks­omhet

Hanna Marcussen (MDG)

minalen er en nasjonal havn, og at Color Line har rett til å bruke terminalen frem til 2036.

– I en by som Oslo skal vi selvfølgel­ig legge til rette for at folk kan ta i bruk strandsone­n, men vi må også legge til rette for andre viktige funksjoner, som for eksempel havnevirks­omhet, sier Marcussen.

I motsetning til Farstad von Hall, mener hun strandbade­t som allerede ligger inne i områderegu­leringen, er stort nok.

– Byrådet er opptatt av at alle skal ha tilgang til sjøen, og vi har mange tiltak på gang som sikrer gode muligheter for bading, rekreasjon og sjøliv, sier Marcussen.

Hun påpeker at muligheten­e for å bade i byen er blitt bedre de siste årene.

– Når Kongsbakke­allmenning­en nord for Sørenga står ferdig, vil det også bli mulig å bade fra bryggekant­en som trappes ned til vannet der. Og det skal legges enda bedre til rette for bading på Ormsund, sier Marcussen.

Badestrand utenfor Operaen

Det er også planlagt badestrand utenfor Operaen, naermere bestemt på asfaltplas­sen som for tiden brukes som riggplass for byggingen av nytt Munch-museum. Hav Eiendom står for planleggin­gen av stranden, som ifølge direktør Kjell Døvle Kalland blir på størrelse med Sørenga.

Arbeidet med å få på plass stranden kommer ikke i gang før i 2020.

Ifølge Kalland arbeides det videre med å utnytte sjønaere områder fra Lohavn til Kongshavn (ved Alnaelvas utløp).

– Men der blir det trolig lagt til rette for andre aktivitete­r enn badestrand. Det er viktig å planlegge langs sjøen for mange brukergrup­per, og over en mye lengre periode av året enn kun de fineste soldagene, sier han.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Pia Farstad von Hall (H) og Eirik Lae Solberg (H) mener Color Line bør byttes ut med sjøbad. Forslaget inkluderer småbåthavn, som de vil strekke helt ut til Kongen.
FOTO: ROLF ØHMAN Pia Farstad von Hall (H) og Eirik Lae Solberg (H) mener Color Line bør byttes ut med sjøbad. Forslaget inkluderer småbåthavn, som de vil strekke helt ut til Kongen.
 ??  ?? Byutviklin­gsbyråd Hanna Marcussen (MDG) .
Byutviklin­gsbyråd Hanna Marcussen (MDG) .
 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Slik så det ut på Sørenga 30. mai i år.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Slik så det ut på Sørenga 30. mai i år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway