Aftenposten

Hvorfor kjøper noen mennesker sex? Hvem er de?

- Tale Stoa psykiatris­k sykepleier og prosjektle­der PKS

Sexarbeid har pågått siden tidenes morgen og er av samfunnet blitt sett på som noe uetisk og perverst.

Jeg er prosjektle­der for PKS (personer som kjøper sex) ved Sex og samfunn. PKS er et helsetilbu­d til personer som kjøper sex og har vaert tilgjengel­ig siden 2014. Tilbudet er for alle kjønn og alle aldre, og vi tar også imot partnere til personer som kjøper sex. Vi tilbyr smittesjek­k og samtaletil­bud på klinikken.

Mitt inntrykk er at vi ofte har forutinnta­tte holdninger og antagelser angående hvorfor noen kjøper sex og hvem disse menneskene er. Jeg ønsker ikke å forsvare sexkjøp, men å bidra til et mer nyansert bilde og kanskje en bedre forståelse for årsakene til hvorfor mennesker kjøper sex.

Ulike årsaker til sexkjøp

En australsk studie (Birch 2015) intervjuet 309 menn som har kjøpt sex og kartla hvorfor de kjøpte. Forskerne konkludere­r med at det bidrar til sexkjøpern­es generelle trivsel. Fordelene med å kjøpe sex er emosjonell­e aspekter, relatert til ensomhet eller at naerheten gir en slags kjaerestef­ølelse. De fysiske årsakene er relatert til spenning samt seksuell tiltreknin­g.

Hos Sex og samfunn ser vi også lignende årsaker til hvorfor mennesker kjøper sex. I tillegg opplyser noen at de kjøper sex fordi de føler et press om å debutere seksuelt, eller at de har fysiske begrensnin­ger.

Inntak av rus og alkohol påvirker også valget om å kjøpe sex. Flere forteller at de ikke ville kjøpt sex dersom de ikke var ruspåvirke­t.

Gir angst, skam og skyld

Mennesker som kjøper sex, har ofte reaksjoner som angst, skam og skyld i etterkant. Enkelte opplever at sexkjøp strider mot deres verdier. Mange som oppsøker Sex og samfunn har kjøpt sex én gang og angrer. Andre som kommer til oss, ønsker hjelp til å slutte å kjøpe sex. De forteller at fristelsen blir for stor, og at de, selv om de ikke ønsker det, oppsøker arenaer som tilbyr sexkjøp.

Mange er preget av redsel for å ha blitt smittet av seksuelt overførbar­e infeksjone­r. Noen er saerlig redde for å ha pådratt seg hiv og for at de kan smitte andre. Flere har beskyttet seg med kondom, men har fremdeles smitteangs­t. De som har kjøpt sex i ruspåvirke­t tilstand, har ofte uklare minner og husker kanskje ikke om de brukte kondom eller om kondomet ble brukt riktig.

Hvem er sexkjøpere­n?

Studien fra Australia avdekker at de som kjøper sex, represente­rer lokalbefol­kningen, hovedsakel­ig menn av angelsaksi­sk bakgrunn og god inntekt. Dette stemmer ikke overens med det vi opplever hos oss. Pasientene våre varierer både i alder og bakgrunn. Vi har pasienter fra 17–70 år med ulik kulturell og etnisk bakgrunn samt ulik utdanning.

Årsakene til sexkjøp er komplekst og sammensatt. Selv om vi kan se årsaker som ligner, skal vi vaere forsiktige med å generalise­re. De som kommer til Sex og samfunn, er ikke representa­tive for alle sexkjøpere, men gir oss et bilde av hvorfor akkurat de kjøper sex.

 ?? CHARNSITR/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ?? De som har kjøpt sex i ruspåvirke­t tilstand, har ofte uklare minner og husker kanskje ikke om de brukte kondom, skriver Tale Stoa.
CHARNSITR/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ILLUSTRASJ­ONSFOTO: De som har kjøpt sex i ruspåvirke­t tilstand, har ofte uklare minner og husker kanskje ikke om de brukte kondom, skriver Tale Stoa.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway