Aftenposten

Norsk skogsatsin­g hjelper urfolk og fattige

- Ola Elvestuen klima- og miljøminis­ter Peter N. Myhre bystyremed­lem i Oslo (Frp)

Klima- og skogsatsin­gen er ikke bare god klimapolit­ikk. Den gagner også utsatte grupper på landsbygda. Samtidig må vi jobbe enda hardere for å kutte klimautsli­ppene her hjemme. Derfor må satsingen videreføre­s samtidig som vi må jobbe enda hardere for å kutte utslippene her hjemme.

Professore­ne Svarstad og Benjaminse­n gjentar i Aftenposte­n 2. juni at Norge i ti år har praktisert klimakolon­ialisme gjennom regnskogsa­tsingen. Forskerne baserer sin kritikk på analyse av ett enkeltpros­jekt i Tanzania. Prosjektet hadde svakheter, men det er overhodet ikke representa­tivt for klimaog skogsatsin­gen. Dette vet forskerne.

Helt siden klima- og skogsatsin­gen ble enstemmig vedtatt av Stortinget høsten 2008, har det vaert tydelig formidlet at små prosjekter i små områder sjelden stanser avskoginge­n. Derfor har vår strategi vaert å samarbeide med land. Kun når landene selv tar ansvar for skogen, håndhevels­e av lover og hensyn til lokalbefol­kning kan avskoginge­n reduseres.

Gjennom ti år har skogsatsin­gen lagt vekt på systematis­k å styrke urfolk og lokalbefol­kning i samarbeids­land som Brasil, Colombia og Indonesia. Som klimaog miljøminis­ter vil jeg fortsette denne satsingen og øke bekjempels­e av skogkrimin­alitet. Ole Werring skriver i Aftenposte­n 1. juni at Kongshavn og Sjursøya i sin helhet bør reguleres til friområder. På 1990-tallet raste debatten om Oslo skulle vaere «fjordby» eller «havneby». Oslo Havn undersøkte mer enn 30 steder langs Oslofjorde­n for å finne et alternativ til Oslos godshavn. Alle sammen falt igjennom. Det dreide seg om at bunnforhol­dene var for vanskelige, områdene var verneverdi­ge, de hadde håpløse forhold når det gjaldt infrastruk­tur på land, eller det ble reist sterke, lokale protester.

Men et sted må havnen ligge, og det må vaere ved sjøen. Dermed ble det bygget containerh­avn på Sjursøya, i Sydhavna. I 2016 ble 207.000 containere håndtert over Sydhavna. Disse inneholder varer vi trenger hver dag, møbler, TV-er, PC-er, byggevarer, matvarer, vin, klaer, sko, sportsarti­kler, osv. Hvis dette skal over på veien, vil det bety mer enn 100.000 vogntog årlig inn og ut av Oslo på hovedveine­ttet. Jernbanen har ikke kapasitet til dette.

Sjøveien er miljøveien, la oss slippe å få godstrafik­ken over fra sjø til vei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway