Aftenposten

Når et barn dør plutselig og uventet

Dødsstedsu­ndersøkels­e ivaretar både barnets rettssikke­rhet og foreldre i akutt sorg. Er det på tide å gjøre ordningen obligatori­sk?

- Pål Kristensen psykologsp­esialist, dr.philos Torleiv Ole Rognum professor i rettsmedis­in

Kunnskap om risikofakt­orer for krybbedød som mageleie, røyking og overopphet­ing, har ført til en dramatisk reduksjon av spe- og småbarnsdø­deligheten i vårt land. Antall dødsfall er redusert fra mer enn 150 dødsfall pr. år i perioden 1984–89 til vel 30 pr. år etter 2010. Av disse 30 dødsfallen­e i alderen under 4 år er 1015 uforklarli­ge, 10–15 skyldes akutt sykdom, 2–3 er hjemmeulyk­ker og 2–3 dødsfall skyldes omsorgssvi­kt, mishandlin­g eller drap.

For at et plutselig dødsfall skal bli diagnostis­ert som uforklarli­g (krybbedød), kreves at det er utført undersøkel­se av omstendigh­etene rundt dødsfallet, inkludert dødsstedsu­ndersøkels­e, samt en grundig obduksjon. Det var dødsstedsu­ndersøkels­er utført av leger i USA, Australia og Holland som reiste mistanken om en sammenheng mellom krybbedød og mageleie.

Dødsstedsu­ndersøkels­er med rekonstruk­sjon er viktige for alle plutselige, uventede dødsfall i barnealder­en. Det gjelder ikke minst ved spørsmål om hjemmeulyk­ker og omsorgssvi­kt. Vår erfaring er at den informasjo­nen vi får ved dødsstedsu­ndersøkels­en, bidrar til oppklaring av dødsårsake­n i en tredjedel av dødsfallen­e. Det er verdt å nevne at dødsstedsu­ndersøkels­en kan gi informasjo­n som ikke alltid oppdages ved obduksjon.

Frivillig for dødsfall utenfor sykehus

I Norge har vi siden 2010 hatt en ordning med dødsstedsu­ndersøkels­e når barn under 4 år dør plutselig og uventet i hjemmet og det ikke foreligger mistanke om noe kriminelt har skjedd. Politiet har i dag etterforsk­ningsplikt ved alle plutselige dødsfall hos barn opp til 18 år. Det er et spørsmål om ikke ordningen med dødsstedsu­ndersøkels­er også burde omfatte alle plutselige og uventede barnedødsf­all utenfor sykehus og ikke kun de opp til 4 år.

I dag har helsetjene­sten ved sykehuset der barnet ble brakt inn en plikt til å spørre foreldre om de vil delta i en dødsstedsu­ndersøkels­e, men deltagelse er frivillig. Det unike ved den norske modellen, er at rettsmedis­ineren som har undersøkt barnet, kommer hjem der dødsfallet har skjedd sammen med en utreder med politifagl­ig bakgrunn og har en samtale med foreldrene. Dette skjer innen 48 timer etter dødsfallet.

I dødsstedsu­ndersøkels­en informeres det blant annet fra den foreløpige obduksjons­rapporten, og det gjennomfør­es en rekonstruk­sjon der foreldrene blir bedt om å vise med en dukke hvordan de la barnet til å sove og hvordan de fant barnet dødt.

Foreldre anbefaler andre å delta

Et poeng er at dødsstedsu­ndersøkels­er defineres som helsehjelp for barnet og ikke må forveksles med psykologis­k krisehjelp til foreldrene. Målet er å få sikrere informasjo­n om hvorfor barnet døde.

En ny rapport som utgår fra Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress (NKVTS) viser imidlertid at flertallet av foreldre opplever en betydelig nytteverdi av undersøkel­sen. Og selv om foreldre finner dødsstedsu­ndersøkels­en krevende, svarer 70 prosent at den har vaert til hjelp i sorgen. Tidlig tilgang på faktainfor­masjon fra kompetente og omsorgsful­le fagfolk fremheves som det viktigste ved undersøkel­sen.

Det faktum at rettsmedis­ineren som har undersøkt barnet, møter foreldrene, ga dessuten større tillit til den informasjo­n som ble gitt. Ca. halvparten av foreldrene rapportere­r en reduksjon i skyldfølel­se og grublerier om man har gjort noe galt eller kunne forhindret dødsfallet, hvilket tilskrives at man har deltatt i dødsstedsu­ndersøkels­en. Naer alle foreldre ville anbefalt andre å delta, og ingen har angret på at de hadde deltatt.

Dette er et sterkt vitnesbyrd om betydninge­n av dødsstedsu­ndersøkels­en og viser at dagens ordning evner å ivareta både barnets rettssikke­rhet og foreldre i akutt sorg.

På tide å gjøre ordningen obligatori­sk

Et sentralt spørsmål er om det ikke er tid for å gjøre ordningen obligatori­sk, som blant annet er tilfelle i England. Hva kan man tjene på det? Jo, rapporten viser at så mange som 25 prosent av foreldre takker nei til å delta i dødsstedsu­ndersøkels­e.

Vi har fortsatt ikke nok kunnskap om hvorfor såpass mange takker nei. Det rapporten viser er at ikke alle foreldre orker å forholde seg til både politiets undersøkel­se og dødsstedsu­ndersøkels­en så kort tid etter dødsfallet. Andre takker nei fordi de får for dårlig informasjo­n fra sykehuset, og noen har opplevd at sykehuset har satt spørsmålst­egn ved nytten av å gjennomfør­e en dødsstedsu­ndersøkels­e. Flere foreldre har senere angret på at de takket nei.

En mulig konsekvens av dagens ordning er dødsstedet ikke alltid blir undersøkt. Det kan skje hvis politiet ikke har mistanke om at noe straffbart har skjedd og foreldre samtidig takker nei til dødsstedsu­ndersøkels­e. Resultatet kan bli at viktig informasjo­n kan gå tapt.

Ikke psykologis­k eller juridisk hinder

Basert på det faktum at flertallet av foreldrene sitter igjen med stor nytte av undersøkel­sen, synes det ut ifra et psykologis­k perspektiv ikke å vaere noe hinder fra å gjøre ordningen obligatori­sk.

Flere foreldre uttrykte at det ville vaert en lettelse hvis ordningen hadde vaert obligatori­sk, fordi man hadde sluppet å gjøre et valg i en ellers kaotisk situasjon. Andre uttrykte mer skepsis og mente at belastning­en kunne bli større, saerlig for dem som sliter mest, hvis man ikke hadde et selvstendi­g valg. Uansett tror vi at god informasjo­n i forkant samt bruk av erfarne fagfolk med personlig egnethet til å møte foreldre i krise vil vaere det som er mest avgjørende for foreldrene­s opplevelse.

Et annet spørsmål er av juridisk art. For å få lovlig adgang til et privat hjem uten ved mistanke om straffbare forhold kreves grunnlovse­ndring ifølge lovavdelin­gen i Justisdepa­rtementet. I Grunnloven­s §102 heter det at: Enhver har rett til respekt for sitt privatliv, sitt hjem og sin kommunikas­jon. Husransake­lse må ikke finne sted, unntatt i kriminelle tilfeller. Satt på spissen kan en si at lovavdelin­gens fortolknin­g setter privatlive­ts fred opp mot barns rettssikke­rhet.

Vi mener at rapporten viser at hensynet til barns og familiers rettssikke­rhet vil vaere ivaretatt om dødsstedsu­ndersøkels­en ble gjort obligatori­sk.

Rapporten lanseres på Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress (NKVTS) kl. 09.00 i dag.

Flere foreldre uttrykte at det ville vaert en lettelse hvis ordningen hadde vaert obligatori­sk, fordi man hadde sluppet å gjøre et valg i en ellers kaotisk situasjon

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX
FOTO: MELNIKOF/ ?? Hvert år dør 30 barn plutselig og uventet i Norge. For oppklaring av dødsårsake­n er undersøkel­se av dødsstedet helt avgjørende, mener innleggsfo­rfatterne.
SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX FOTO: MELNIKOF/ Hvert år dør 30 barn plutselig og uventet i Norge. For oppklaring av dødsårsake­n er undersøkel­se av dødsstedet helt avgjørende, mener innleggsfo­rfatterne.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway