Aftenposten

Hvor ble det av det ansvarlige Arbeiderpa­rtiet?

- Trond Helleland parlamenta­risk leder, Høyre

Hvor ble de av, de ansvarlige, teknokrati­ske, eurofile? spurte Klassekamp­en i en lang artikkel om Arbeiderpa­rtiet lørdag. Jeg har stilt meg selv det samme spørsmålet flere ganger gjennom den siste stortingss­esjonen.

Hadia Tajik forsøkte søndag i Aftenposte­n å oppsummere det politiske halvåret. Hun peker på at det nye Stortinget i noen tilfeller har medført endringer i politikken. Det er riktig, selv om KrF i tre fjerdedele­r av sakene har stemt sammen med Høyre.

Diltet etter ytterste venstresid­e

Det kan imidlertid virke som om Ap er mer opptatt av å få et flertall enn hva de får et flertall for. Denne våren har vi opplevd at Ap i økende grad har diltet etter partiene på ytterste venstresid­e. Årsaken er trolig at Ap vil tette lekkasjen til SV og Rødt – som opplever fremgang.

Sigurd Grytten i ZYNK skrev godt om dette i Klassekamp­en. Etter hvert som vi i Høyre har moderert våre standpunkt­er til private i velferden, i skattepoli­tikken og i arbeids- og sosialpoli­tikken, er en konsekvens av dette at Ap flytter sine standpunkt­er mot venstre.

Tajik løfter frem innleie som et eksempel på gjennomsla­g, og den saken illustrere­r situasjone­n godt. Der kom Regjeringe­n med et innstramni­ngsforslag som tar hensyn til problemene i bygg- og anleggsbra­nsjen.

Forslaget var et resultat av en lang prosess og grundig høring hvor departemen­tet hadde lyttet til alle partene i trepartssa­marbeidet. Ap kunne imidlertid ikke leve med at Høyre var offensive i kampen mot arbeidsliv­skriminali­tet og valgte følgelig å gå ytterliger­e til venstre med et forslag som ikke var grundig utredet. De neglisjert­e protestene fra NHO og Spekter, som advarte mot tap av arbeidspla­sser og byråkratis­ering.

Et annet eksempel på venstredre­iningen vi ser er den ideologisk­e kampen Ap kjører mot private aktører i velferden. Både innen barnehage og barnevern har Ap denne våren gått inn for forslag som under Stoltenber­g ville vaert utenkelige.

Det Norge er tjent med

Norge er ikke tjent med et Ap som vil inngå faerre forlik, som forsøker å instruere Regjeringe­n i pengepolit­ikken, eller som vil slutte med internasjo­nalt kvotesamar­beid i klimapolit­ikken. Norge er snarere tjent med at de store partiene tar ansvar for å gi konstrukti­ve svar på de store utfordring­ene i vår tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway