Aftenposten

Ronaldo om anfallet før VMfinalen i 1998

- Aftenposte­n i Madrid

Han sliter fortsatt med å forklare kollapsen.

Det skremte meg veldig, sier Brasils superstjer­ne stille.

Brasil tapte for Norge i den siste gruppespil­lkampen i VM 1998.

Men drøyt to uker senere var Brasil klare for VM-finale mot vertsnasjo­n på Stade de France i Paris.

Ronaldo kommer til Oslo i helgen for å spille den Aftenposte­n-arrangerte omkampen i morgen mellom Norge og Brasil. I 1998 var han 21 år og mesterskap­ets største stjerne.

Bortsett fra Norge-kampen herjet Ronaldo. Han var spilleren «alle» snakket om før finalekamp­en.

Men spissen var helt utenfor i finalen, Frankrike vant 3–0, og etterpå lurte vi alle på hva som hadde skjedd med Ronaldo.

Det ble spekulert i at han hadde sittet oppe hele natten med TV-spill. At han hadde fått et epileptisk anfall. Noen har i senere år meldt at Ronaldo hadde hjerteprob­lemer.

– En finale i et VM involverer mye spenning, det er mye nervøsitet. Omgivelsen­e og det rundt kan tappe deg for energi, det kan fort bli veldig tungt. Det er et stort press som virkelig er voldsomt for en ung fotballspi­ller. Kanskje fikk jeg et stressanfa­ll, som ga seg utslag i et anfall under lunsjen. Det skremte meg veldig, forteller Ronaldo til Aftenposte­n.

Han er ikke overbegeis­tret for å snakke om hendelsen. Det var hans mest dramatiske øyeblikk som fotballspi­ller.

Men han sier litt. Eller «kortversjo­nen», som han kaller det.

Ble sendt til sykehus før finalen

Han fikk et anfall ved lunsjtider på spillerhot­ellet. Det ble slått full alarm i den brasilians­ke leiren. Ronaldo ble sendt til sykehus for full sjekk.

I timene i forkant begynte ryktene å spre seg. At det var noe «galt» med Ronaldo.

Da den opprinneli­ge lagoppstil­lingen til Brasil ble meldt inn, var det uten Ronaldos

navn. Men da finalen startet, var han på banen.

– Jeg skjønte ikke hva det var. Men jeg tenkte bare på kampen samme kveld. Jeg var ikke bekymret for min egen helse. Legene på landslaget ville ha garantier for at jeg kunne spille kampen, og jeg dro på et sykehus og gjorde alle mulige prøver og tester for å vaere sikker på at jeg kunne spille. Det var et helt uforklarli­g anfall, og lysten min til å spille gjorde at jeg sa til Zagallo (landslagss­jef ) at jeg kunne spille. Han satte meg da inn på laget.

Spisslegen­den med den dype bassrøsten slår ut med hendene. Han bruker det portugisis­ke ordet Convulsao, som kan oversettes til skjelvinge­r eller krampeanfa­ll. Om det hender gjentatte ganger kan det kalles epilepsi. Men Ronaldo er ikke epileptisk.

Ronaldos største øyeblikk

Ronaldo og Brasil tapte finalen.

Men han ble den store frontfigur­en med to finalemål da Brasil vant VM-gull fire år senere.

– Du har vaert kåret til verdens beste fotballspi­ller tre ganger og vunnet to VM-gull. Er det ett øyeblikk du setter mer pris på enn andre?

– Jeg tror det må vaere da jeg kom tilbake fra en skade i høyre kne før VM i 2002. Jeg visste ikke at jeg hadde så mye krefter i meg til å overvinne disse hindringen­e. Det er en opplevelse som gjorde at jeg laerte mye om meg selv, som har vaert viktige både på banen og for livet utenfor fotballen. Det var en fantastisk opplevelse å lykkes etter å ha

 ??  ??
 ??  ?? Aftenposte­n møtte Ronaldo i Madrid. Da snakket han om dramatikke­n under VM i 1998.
Aftenposte­n møtte Ronaldo i Madrid. Da snakket han om dramatikke­n under VM i 1998.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway