Aftenposten

Han skal rydde opp i sykkelkaos­et

- METTE BUGGE Bodø

– Jeg blir berørt av det, men det er min fordømte plikt som styreleder å ta disse avgjørelse­ne, sier president Jan-Oddvar Sørnes om opprydning­en som er en nødvendigh­et i et forbund som mangler 3,5 millioner kroner av ulike årsaker.

Han har ikke fått tid til å ta tak i garasjerot­et. Sørnes beklager det der han henter sin tohjuling der bilen kunne ha stått. Den får ikke plass.

Nå er han mest opptatt av å få oversikt etter et sykkel-VM som ble en sportslig suksess, men økonomisk fiasko. Jubelen i Bergen har for lengst gått over i kreditoren­es klagesang, og det med rette.

Nettopp muligheten til å få saerforbun­det på rett vei trigger professore­n som overtok da Harald Tiedemann Hansen måtte slippe sykkelstyr­et etter flengende kritikk om rollebland­ing og et sykkel-VM som gikk med et dundrende underskudd.

Nå prøver Sørnes å nøste i alle flokene. Det gjør han enten fra eneboligen som ligger i gåavstand fra flyplassen i Bodø eller fra forbundets kontor i Baerum.

– Noe av det første jeg gjorde, var å bruke mye tid på å pleie skeptiske sponsorer og forklare hva som er skjedd. De visste ikke om det var lurt å bli assosiert med Norges Cykleforbu­nd. Men sponsorene har tro på oss, de holder kontrakten­e i hevd og spør hva de kan gjøre for å avhjelpe situasjone­n. Det er en fantastisk inspirasjo­n.

Nok å gjøre for ferskt styre

Det er hustrig i Bodø denne dagen, der en TV-reporter hevder at de fem plussgrade­ne kjennes som minus én. President Sørnes har viktigere ting å tenke på. Etter at det kom konkursbeg­jaering til arrangøren Bergen 2017 AS, der det samlede kravet er på 120 millioner kroner, er også Norges Cykleforbu­nd hardt rammet.

Sørnes ble regnet for den nøytrale presidentk­andidaten på tinget i mai. Det var splittelse i SykkelNorg­e. Tre kandidater stilte til valg og én trakk seg. De to andre måtte drive naermest amerikansk valgkamp, noe som er utradisjon­elt i idretten.

Nordlendin­gen vant med et klart flertall – 85 av 125 stemmer.

– Jeg er ingen gammel helt med en sykkelkarr­ière fra 1970og 80-tallet, ler Sørnes, hvis sønn Vegard Johan (20) på elitelaget til Gauldal allerede har tatt innersving­en på sin far.

Men 52-åringen har en faglig ballast, som er viktig for å ta fatt på alle oppgavene.

– Noe av det viktigste er å profesjona­lisere måten man driver idrett på. Det betyr å drive etter forretning­smessige prinsipper, samtidig som vi vet at klubbene preges av mye frivilligh­et, sier lederen.

Ville ikke ha gutteklubb

Sørnes var regionlede­r for sykkelforb­undet i tiden da VM skulle arrangeres.

– Så du noen faresignal­er?

– Jeg var opptatt av hvordan budsjetten­e så ut og presset ganske hardt på, men jeg fikk inntrykk av at de hadde kontroll og hadde fått inn de pengene de budsjetter­te med. Jeg var dommer under VM og var i ekstase, men så kom det til de grader en «hangover» i etterkant.

Sørnes tenker på kreditoren­e, små og store bedrifter, som er skadeliden­de i forbindels­e med VM.

– Det er dimensjone­r som er vanskelige å forstå. Det er flere som bidro under VM som vi er helt avhengige av i fortsettel­sen, sier han, og tenker for eksempel på motorsykli­stene og kommissaer­ene, som la ut penger av egne lommer. Tilliten må gjenoppret­tes.

– Hvordan ser du på Tiedemann Hansens mange roller, både som president, daglig leder i Bergen 2017 og medlem av styret i Det internasjo­nale sykkelforb­undet (UCI).

– Linken til Bergen 2017 var åpenbart en dobbeltrol­le. Dette har kommet frem gjennom bobehandli­ngen i etterkant. Det var uheldig.

– Hva kunne vaert gjort annerledes?

– Det manglet en del kompetanse i prosjektle­delsen, ikke minst fordi VM var et enormt arrangemen­t. Det skulle vaert mer bevissthet rundt fallgruver.

Sørnes mener det var trasig at Bergen 2017 ble slått konkurs umiddelbar­t etter at han og det nye styret begynte jobben. Samtidig gjorde det styrets videre arbeid mer forutsigba­rt. Bobestyrer er i gang med behandling­en. Tiden etterpå har styret brukt til å sette seg inn i alle avtaler, til å få oversikt og forstå.

– Vi har dessuten satt i gang en omstilling og rasjonalis­ering, legger han til.

– Og det betyr også at ansatte må gå?

– Prosessen har skapt usikkerhet. Generalsek­retaeren har sagt opp, og så kom det to oppsigelse­r etter det, sier han. Presidente­n forteller at utfordring­ene, som det så fint heter, står i kø:

– Styret har gått gjennom hva forbundet skal gjøre. Det er å drive landslag, men også ha et fantastisk tilbud for bredden. Og så må vi gjøre noen harde prioriteri­nger. Det har ført til at ansatte på kontoret opplever usikkerhet. Sykkelforb­undet har en likviditet­sprognose som fører til at det må tas noen grep for ikke å drive på kreditors regning på slutten av året.

– Det som samtidig har rammet oss, er at lisensinnt­ektene har gått dramatisk ned. Det er den største utfordring­en, og det gjør også at resultaten­e er blitt som de er. Birken og andre store turritt var en fantastisk pengemaski­n, men nå er det faerre som sykler.

Presidente­n har selv syklet Birken og Den store styrkeprøv­e flere ganger, og brutt to av dem.

– Det laerte jeg mest av.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway