Aftenposten

Børli og Lukashauge­n er et vinnerteam

- Erik Lukashauge­n Svein Andersen

8. desember er det 100 år siden han ble født, og Vi eier skogene er et bestilling­sverk. Ofte får en dikter en merkelapp som definerer poetens virke. Hans Børli ble kalt skogens dikter, men som ellers i livet er han så mye mer. Dette får visesanger­en frem gjennom disse ti diktene ledsaget av nyskrevet tonefølge.

Dette er Lukashauge­ns andre Børli-album. Børli var skogsarbei­der, diktet mye om skogens sang, men skrev også om ensomhet, maktesløsh­et, angst, tro, tvil og død. Albumet åpner vakkert med «Skogsmorge­n» og tekstlinje­n «Jeg hører mitt blodige hjerte slå djupt under tele og frosne strå».

Melodiens stampende rytme kler ordenes enkle, nøkterne budskap. En nydelig refleksjon om aleneskape­t. «Vi eier skogene» er en kjaerlighe­tserklaeri­ng til skogens storhet, uansett hvem som måtte ha eiendomsre­tten.

Selv om Børli var stedbunden, diktet han seg både inn i og ut av skogens favn. Albumets røde tråd er selvsagt skogsorien­tert, men hans kanskje mest kjente dikt, «Louis Armstrong», viser en dikter av sin tid. Dette er albumets mest utradisjon­elle stykke med sin dramatiske klangbunn. Her viser artisten kontrasten­e i dikterskap­et gjennom sitt musikalske grep. Disse visene er trygd forankret i Børlis nyanserike jordsmonn.

Lydbildet, arrangemen­tene og instrument­eringen er berikende nyansert. Nevnes må også visesanger­ens krystallkl­are avlevering. Det er med på å tydeliggjø­re hver sangs spesielle egenkraft.

Dikterisk nysgjerrig­het

Et fint trekk ved mange av dagens artister er deres nysgjerrig­het og vilje til å gå inn i den store dikteriske arven vi har i Norge. Sette musikk til dikt som ofte har levd sitt liv i litteratur­ens verden på papir. Tolke dem i sitt bilde og gi dem nytt, utvidet liv. Det er med på å berike oss alle.

Dette har tidligere blant annet kommet en dikter som Olav H. Hauge til gode, for å nevne bare én av mange.

 ?? FOTO: ERIK LUKASHAUGE­N ??
FOTO: ERIK LUKASHAUGE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway