Aftenposten

«Du hadde en tvilling, og du var tilfeldigv­is den som fikk leve»

-

Noen av oss skal en dag få den beskjeden. Vi trenger en ny abortlov som evner å se menneskeve­rdet.

22.–24. juni skal Unge Høyre avholde sitt 54. landsmøte, og Unge Høyres prinsippro­gram skal diskuteres og vedtas. En sentral bit når vi nå skal bestemme oss for grunnpilar­ene i vår politikk, er synet på liv og abort. Prinsippro­gramkomite­en har dessverre valgt ikke å diskutere fosterredu­ksjon. Et så viktig tema fortjener oppmerksom­het, og vi lover landsmøtet, statsminis­ter Erna Solberg og helseminis­ter Bent Høie en real kamp for menneskeve­rdet.

Vi sorterer mennesker

Ved å stikke en tynn nål med kaliumklor­id inn i et fosters hjerte, åpner vi for sortering av mennesker. I dag gir ikke abortloven noen innvending­er mot at en kvinne kan abortere bort et foster, skulle hun vaere gravid med flere. Noen vil hevde at dette vil vaere sidestilt med det allmenne abortspørs­målet, men det er det ikke.

Har en kvinne ett foster og velger å fjerne det, forlater hun svangerska­pet. Om kvinnen derimot har flere fostre og velger å abortere bort ett, forlater hun ikke svangerska­pet, men føder potensielt et barn. Dette er et barn som på et tidspunkt må bli fortalt at det hadde en tvilling og at det var helt tilfeldig at det var han eller hun som fikk leve.

Sortere etter legning?

Praksis i dag tilsier nemlig at det er det fosteret som ligger enklest til, som kan aborteres. Spørsmålet blir hvor lenge en slik tilfeldigh­et vil avgjøre hvilket foster som aborteres bort. Teknologie­n går stadig fremover, og en regner med at vi etter hvert kan se fosterets legning, evner og sjanse for å få ulike sykdommer mye tidligere enn før.

En mulig konsekvens av dette, sammen med en allerede mangelfull abortlov som ikke tar opp fosterredu­ksjon, er at foreldre kan abortere bort en tvilling utelukkend­e på grunn av dens kjønn og evner. Er ikke det sortering, så vet ikke vi.

I 2016 stemte et stortingsf­lertall ned et forslag fra Kristelig Folkeparti og Senterpart­iet om å innskrenke retten til selvbestem­t fosterredu­ksjon. Å stemme ned et slikt forslag er problemati­sk av flere grunner. For det første trenger vi en abortlov tilpasset 2018 og ikke 1970-tallet, mens vi for det andre trenger en ny lovgivning

som evner å se menneskeve­rdet.

Går ikke ut på dato

Hvis helse og liv settes i fare, vil det alltid vaere gode nok grunn til en abort. Samtidig må vi som samfunn anerkjenne hva en graviditet kan medbringe av arbeid og innsats. Fødsler av flere barn er ikke forbeholdt eventyr, men er et virkelighe­tsnaert blodslit. I et stadig mer individori­entert samfunn kan det tenkes at foreldrene ser på det som en byrde å skifte en ekstra bleie og derfor velger å få faerre barn. Dagens abortlov bør derfor endres. Tvillinger, trillinger og firlinger er ikke varer som går ut på dato. Nå er det bare noen uker igjen, og vi håper landsmøtet sier ja til menneskeve­rdet og nei til sorterings­samfunnet.

 ?? FOTO: HALFPOINT, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ??
FOTO: HALFPOINT, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX
 ??  ?? Andreas Aschim Naesheim (18), (t.v.) arbeidsutv­algsmedlem i Akershus Unge Høyre og Knut Jørgen Kirkeberg (20), 2. nestleder i Trøndelag Unge Høyre
Andreas Aschim Naesheim (18), (t.v.) arbeidsutv­algsmedlem i Akershus Unge Høyre og Knut Jørgen Kirkeberg (20), 2. nestleder i Trøndelag Unge Høyre
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway