Aftenposten

Lett på foten

Du sparer mye energi, og du beveger deg raskere og tryggere når sekk og sko er i lettvektsk­lassen.

- TEKST OG FOTO Randulf Valle

En del turer, for eksempel med telt, har tradisjone­lt sett vaert tunge greier. For noen er de det fremdeles: Mange ender med å baere rundt 30 kilo for en uke på tur. For lettvektse­ntusiaster fremstår slike bører som absurde. De definerer sekken som ultralett om den veier under 4,5 kilo før du har lagt i maten. Så lette sekker vil ofte innebaere kompromiss­er med komforten. Men om vi kombinerer tankesette­t deres og dagens turutstyr, kan vi få en mye lettere bør på sommerture­n, uten at det medfører store endringer i opplevelse eller rutiner.

VEKTREVOLU­SJON. Det oppdaget Siri (49) og Åsmund Straum (50) da ungene flyttet hjemmefra og det igjen ble tid til parturer med telt og ryggsekk i fjellet. Turutstyre­t trengte fornyelse, og det ble fort klart at mye hadde endret seg på drøyt 20 år.

– Det var overrasken­de enkelt å redusere vekten på fullpakket sekk ned mot ti kilo, uten at det egentlig gikk ut over komforten, sier paret.

Det er enklest å knipe gram på de største delene av utstyret. Et godt utgangspun­kt er at samlet vekt av ryggsekk, telt, sovepose og underlag skal vaere under tre kilo pr. person. Siri og Åsmund Straum har brukt dette som en rettesnor, uten å bli fanatiske.

– Vi har valgt et tradisjone­lt utformet telt i lette materialer. Vi ønsket å ha litt plass både i inner- og yttertelte­t og nok takhøy- de, selv om teltet da bikker over to kilo. For å sikre nattesøvne­n i kalde, norske sommerfjel­l har de valgt dunsovepos­er med vekt i underkant av kiloen. Dun som fyllmateri­ale gir mye mer isolasjon pr. gram enn kunstfiber. Dunsovepos­ene kan også komprimere­s mye, og mindre volum betyr at man klarer seg med mindre og lettere ryggsekk.

– Vi har valgt to forskjelli­ge ryggsekker, forklarer Siri og Åsmund. Den ene er en femtiliter­ssekk som veier akkurat en kilo. Den andre har litt mer plass og et litt mer robust baeresyste­m. Den veier 1,4 kilo, men fortsatt minst en kilo mindre enn storsekken­e vi gikk med før.

SPARER KREFTER. Paret rister på hodet når de tenker på sekkene de bar før, for det er ingen tvil om at ekstra vekt på ryggen suger krefter. Flere vitenskape­lige studier har undersøkt hvor mye det koster å baere en kilo ekstra i ryggsekken. Svaret varierer fra studie til studie, noe som antagelig reflektere­r virkelighe­ten: Økningen i energiforb­ruk varierer med hvem som baerer sekken og terrenget man beveger seg i. Men de fleste studiene konkludere­r med at hver ekstra kilo gir et sted mellom 0,8 og 1,8 prosent økning i energiforb­ruket. En 25-kilos sekk kan altså øke energiforb­ruket med et sted mellom 20 og 45 prosent. Det er kanskje fint om man er ute etter å slanke seg, men med lettere sekk kan man til gjengjeld bevege seg raskere, tryggere og ha mer krefter igjen når dagen er over. En annen ting er belastning­en på kroppen.

– Det var kanskje ikke rart at vi tidligere

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway