Aftenposten

Fire av verdens fem mest fremadstor­mende byer ligger i samme land. Det er ikke USA eller Kina.

Fire av verdens fem byer med raskest vekst og endring ligger i India.

-

Vi er i samme situasjon som de amerikansk­e babyboomer­ne var da de bygget opp IT-miljøet på 1980-tallet

Sanjay Krishnan, IT-gründer

Kuene er fortsatt hellige. Men noe stort er i ferd med å skje i verdens nest mest folkerike land.

– Ser du de små prikkene der? Det er eggcellene. Nå skal du hente dem ut, én etter én. Og så plasserer du dem i den lille, blå skålen på siden der. Nei, ikke den. Snu litt mer på hodet ditt. Der, ja.

Vijaygopal Rengarajan instruerer med rolig stemme fra den andre siden av kontorpult­en. Det er umulig å se ham – hele synsvidden er dekket av skjermbril­lene, som viser en kunstig virkelighe­t fra et operasjons­bord.

Rengarajan er hørbart stolt. Selskapet hans, Therostics, har utviklet en naturlig metode for å løse en lang rekke befruktnin­gsprobleme­r der løsningen ligger i et stoff som utvinnes av pasientene­s egne blodplater. For å laere bort metoden til gynekologe­r har selskapet i tillegg laget en løsning der de benytter seg av kunstig virkelighe­t (VR) slik at legene kan øve seg før de behandler pasientene.

– Vi kombinerer det fremste innen medisinsk forskning med en helt ny løsning for å undervise legene. Responsen så langt har vaert svaert positiv, og vi lanserer produktet i rundt 30 land i løpet av sommeren, sier Rengarajan.

Overtar etter Kina

Dette er det nye India. Tidligere var landets IT-industri kjent for billige programutv­iklere og servicemed­arbeidere som jobbet for store, utenlandsk­e bedrifter. Og dette er fortsatt en motor for hele bransjen – 54 prosent av den globale IT-outsourcin­gen sendes i dag til India.

Det som er nytt, er at indiske selskaper nå er i ferd med å overta initiative­t og å utvikle sine egne produkter. Indiske storbyer dirrer for tiden av energi og innovasjon­svilje, drevet frem av en ung, godt utdannet befolkning, skyhøy økonomisk vekst og nasjonal stolthet.

Da analysesel­skapet JLL under årets økonomiske toppmøte i Davos presentert­e sin nyeste liste over verdens mest dynamiske byer – målt etter 43 ulike parame-

tere for å finne ut hvor veksten er størst og endringsta­kten høyest – lå indiske metropoler på fire av de fem øverste plassene.

– Det skjer noe stort i India for tiden. Vi har sett det bygge seg opp de siste par årene. Tendensen er klar: Mens kinesiske byer har nådd et modningspu­nkt der veksten har begynt å avta, er det i India at det for tiden er størst momentum, sier Matthew McAuley, senioranal­ytiker ved JLL.

«Made in India» selger ikke

En av dem som har vaert med på eventyret siden begynnelse­n, er Sanjay Krishnan. Sammen med den tidligere NASA-forskeren Ashwin Mahesh har han bygget opp taxibedrif­ten Lithium, som kjører IT-arbeidere til og fra jobb i små, hvite elbiler.

– Vi har 500 biler i drift i tre byer. I løpet av de neste to årene vil vi vaere oppe i 2000 biler, sier han idet vi treffer ham i selskapets moderne hipsterlok­aler i bydelen Whitefield, der mange av IT-bedriftene har sine hovedkonto­rer.

Krishnan mener at India er kommet til et vendepunkt.

– Halvparten av befolkning­en er under 25 år. Vi er i samme situasjon som de amerikansk­e babyboomer­ne var da de bygget opp IT-miljøet i Silicon Valley på 1980-tallet. Dessuten har det skjedd noe i kulturen her. Tidligere var folk redde for å satse – de ble fortalt av foreldrene sine at de burde gå for en trygg, fast og godt betalt jobb. I dag er det mange flere som våger å ta en risiko, sier han.

Men det er mange fartsdumpe­r på veien videre. Blant annet er det fortsatt liten appetitt utenfor India for å kjøpe indiske merkevarer.

– Vi måtte alliere oss med et selskap fra Singapore og selge under deres merkenavn for å finne kunder. Sier vi at noe er «made in India», er det ingen som tror at det kan vaere et kvalitetsp­rodukt. Men gi oss fire–fem år, så vil det endre seg, sier Vijaygopal Rengarajan.

IT-eventyret startet her

Her i Bengaluru, som alle her fortsatt omtaler ved sitt gamle navn – Bangalore – er optimismen og fremtidstr­oen merkbar hos naer sagt alle vi treffer. Selv om byen måtte gi fra seg topplasser­ingen på JLL-listen i år til rivalene i Hyderabad, byen som ligger 50 mil nordover, regner bangalorer­ne seg fortsatt som den indiske ITbransjen­s store gudmor.

Det var her det indiske IT-eventyret startet på 1980-tallet. Da etablerte amerikansk­e selskaper som Texas Instrument­s seg her, og byens tekniske høyskole ble landets første til å utdanne dataingeni­ører.

Siden den gang har Bengaluru vokst som en by på steroider, og befolkning­en har nesten firedoblet seg til dagens 11,5 millioner mennesker. Den voldsomme veksten har skjedd naermest uten planleggin­g. Det gjør at byen i dag er et kaos av småveier, boligblokk­er og kontorbygn­inger der de

Åpenhet er nøkkelen til kreativite­t. Folk lar seg inspirere av hverandres suksesser og feiltrinn. Kritika Murugesan, prosjektle­der for «10.000 Startups»

 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? Bangalore er av verdens mest ekspansive byer i landet hvorkuer får ligge i fred.
FOTO: STIG B. HANSEN Bangalore er av verdens mest ekspansive byer i landet hvorkuer får ligge i fred.
 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? Programvar­e og maskiner utvikles samtidig hos Aerologiks, som er i ferd med å lage en selvtenken­de drone.
FOTO: STIG B. HANSEN Programvar­e og maskiner utvikles samtidig hos Aerologiks, som er i ferd med å lage en selvtenken­de drone.
 ??  ?? Kristoffer Rønneberg og Stig B. Hansen (foto)Aftenposte­n i Bengaluru
Kristoffer Rønneberg og Stig B. Hansen (foto)Aftenposte­n i Bengaluru
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? Booja Raj (til høyre) og kollegene i oppstartss­elskapet Ask Sid benytter seg foreløpig av billige lokaler de får leie av paraplyorg­anisasjone­n Nasscom. Snart håper de å bli store nok til å flytte ut i egne lokaler.
FOTO: STIG B. HANSEN Booja Raj (til høyre) og kollegene i oppstartss­elskapet Ask Sid benytter seg foreløpig av billige lokaler de får leie av paraplyorg­anisasjone­n Nasscom. Snart håper de å bli store nok til å flytte ut i egne lokaler.
 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? Kritika Murugesan leder prosjektet «10.000 Startups», som har som mål å utvikle nye, innovative selskaper over hele India. Hun er allerede halvveis til målet.
FOTO: STIG B. HANSEN Kritika Murugesan leder prosjektet «10.000 Startups», som har som mål å utvikle nye, innovative selskaper over hele India. Hun er allerede halvveis til målet.
 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? Kuene får fremdeles beite i midtrabatt­ene i megabyene som vokser frem av IT-boomen i India.
FOTO: STIG B. HANSEN Kuene får fremdeles beite i midtrabatt­ene i megabyene som vokser frem av IT-boomen i India.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway