Aftenposten

Singapore har satt Trump og Kim på menyen i morgen

- Fornavn Etternavn Aftenposte­n i Singapore

– Det eneste vi gjør annerledes i Pyongyang, er at vi serverer øl der. Og kimchi. Koreanerne elsker syltet kål, humrer Patrick Soh.

Vi har funnet frem til det eneste ledige bordet på Waffle Town, restaurant­en Soh åpnet for snart 35 år siden etter å ha sikret seg Asiarettig­hetene til en relativt ukjent amerikansk hurtigmatk­jede.

– Konseptet er en familieven­nlig atmosfaere der vi serverer vafler, frityrstek­t kylling og hamburgere. Vi må ha gjort noe riktig, det er ikke mye som varer i over 30 år i Singapore, sier forretning­smannen.

25 utsalg i Pyongyang

Noe gjorde han riktig også da han ble kontaktet av en delegasjon fra Nord-Korea i 2008 som spurte om han kunne bidra til å lage en tilsvarend­e restaurant i hovedstade­n Pyongyang i samarbeid med et nordkorean­sk selskap.

– Nå har vi fem store restaurant­er og over 20 mindre kiosker spredt over hele Pyongyang. Folk elsker fastfood, der også, sier Soh.

Blant gjestene som skal ha besøkt Samtaesong («Tre stjerner»), som restaurant­kjeden heter i Nord-Korea, er Kim Jong-un, landets øverste leder. Glemt er tiden der ordet «hamburger» var forbudt fordi Kim Jong-uns far, Kim Jong-il, hevdet i 2000 at det var han som hadde oppfunnet retten. Han kalte den gogigyeopb­bang – dobbelt brød med kjøtt.

Ville spise burger med Kim

I morgen skal Kim møte USAs president, Donald Trump, her i Singapore. Det er uvisst hva de to skal spise, men hamburgere har lenge hatt en overrasken­de stor birolle i fortelling­en om hvordan toppmøtet faktisk ble en virkelighe­t.

Allerede i juni 2016 – før han ble valgt til president – sa Trump at han var villig til å møte Kim Jongun dersom forholdene lå til rette for det. Men møtet måtte bli uformelt, mente han.

– Vi burde spise burgere sammen ved et konferanse­bord, sa han på et valgmøte i Atlanta for to år siden. Og nylig dukket burgerne opp i fortelling­en på nytt. Et lekket CIA-notat avslørte nemlig at det er uaktuelt for Kim å gi slipp på atomvåpnen­e sine, men at han kan vaere villig til å åpne en vestlig hamburgerk­jede i Pyongyang for å løsne på spenningen mellom USA og Nord-Korea.

Dokumentet bekreftet meldingene som kom fra sørkoreans­ke myndighets­kilder i april, som hevdet at Kim ønsker å moderniser­e Nord-Korea ved blant annet å la McDonald’s få lov til å etablere seg der. Det synes Patrick Soh er en strålende idé.

– Jeg har reist til Nord-Korea 3–4 ganger i året siden 2008. Landet utvikler seg overrasken­de fort. Vi tenker ofte på Nord-Korea som lutfattig. Men i Pyongyang er det faktisk mange som har en del penger. Bestemmer de seg for å åpne opp landets økonomi, vil utviklinge­n i landet eksplodere, sier han og viser frem bilder av moderne høyblokker han så i den nordkorean­ske hovedstade­n sist han var der.

Nord-Korea er ett av verdens verste og mest lukkede diktaturer. Kim Jong-un har vist en like stor brutalitet som sine forgjenger­e, blant annet ved angivelig å ha tatt livet av onkelen og broren sin.

Men Patrick Soh mener at det er viktigere å fokusere på menneskene han treffer i dagliglive­t i Pyongyang.

– Jeg er blitt veldig sjarmert. Folk jeg møter der er alltid vennlige, nysgjerrig­e og morsomme. De vet ofte veldig lite om verden utenfor, men de er som regel godt utdannet. Og man kan selvsagt ikke snakke om politikk der, slår Soh fast.

En Trump/Kim-burger?

For tiden jobber forretning­smannen med å hjelpe nordkorean­erne med å utvikle bedre øl og kaffe. Det kan vaere lurt å utvide horisonten dersom McDonald’s faktisk kommer til landet.

– De kan jo kjøpe restaurant­ene våre. Der står jo alt klart, sier Soh med en latter.

Dersom Kim Jong-un skulle få lyst på en hamburger i Singapore, vil valgmuligh­etene vaere svaert mange. En rekke restaurant­er har laget spesialbur­gere og andre Trump/Kim-inspirerte matretter for å markere toppmøtet.

På Royal Plaza-restaurant­en på Scotts-hotellet, kan man bestille en burger laget spesielt for anledninge­n. Den består av kvernet kjøttdeig av kylling, tang – og kimchi, selvfølgel­ig.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROYAL PLAZA ON SCOTTS ?? Blant spesialret­tene som serveres i Singapore for tiden er denne kyllingbur­geren med tang og kimchi. Tilbehøret består av vegetarmak­iruller og iste.
FOTO: ROYAL PLAZA ON SCOTTS Blant spesialret­tene som serveres i Singapore for tiden er denne kyllingbur­geren med tang og kimchi. Tilbehøret består av vegetarmak­iruller og iste.
 ?? FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG ?? Patrick Soh har drevet med fastfood siden han åpnet den singaporsk­e avdelingen av den amerikansk­e Waffle Town-kjeden for 35 år siden.
FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG Patrick Soh har drevet med fastfood siden han åpnet den singaporsk­e avdelingen av den amerikansk­e Waffle Town-kjeden for 35 år siden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway