Aftenposten

Ønsker jeg å vite om mine fremtidige barn vil bli født med min sykdom? Selvfølgel­ig.

Silje Brekke Bakken (20)

- Silje Brekke Bakken (20), nestleder, AUF Akershus

Det er bedre å vaere frisk enn syk. Vi må slutte å late som noe annet.

Bioteknolo­gi. Kanskje er du en av dem som forbinder det mye omtalte ordet med moderne medisinske fremskritt, optimisme og samfunnsny­tte.

Kanskje er du en av dem som hører alarmklokk­ene ringe og ser det såkalte sorterings­samfunnet naerme seg med stormskrit­t. Selv har min bakgrunn ført meg inn i gruppen av teknologio­ptimister, ikke overrasken­de.

Dagen starter med piller

Jeg er født med den kroniske, arvelige og alvorlige lungesykdo­mmen Cystisk Fibrose (CF). Hver morgen starter på samme måte: med piller, pusteøvels­er og inhalasjon­er. Kaffekoppe­n og frokosten, de flestes foretrukne start på dagen, må pent vente.

Om jeg heller ville vaert frisk? Så absolutt. Ønsker jeg å vite om mine fremtidige barn også vil bli født med samme sykdommen? Selvfølgel­ig.

Hadde jeg, hvis mulig, valgt å redigere bort sykdomsgen­et fra disse samme barna? Uten tvil.

Kjipt å vaere kronisk syk

Dette skyldes selvsagt ikke at jeg anser meg selv som mindre verdt, eller en byrde for samfunnet. Mitt menneskeve­rd står like sterkt som ditt. Tvert imot er mine svar på disse spørsmålen­e ganske åpenbare: det er skikkelig kjipt å vaere kronisk syk.

Til tross for dette svaert enkle resonnemen­tet, pågår debatten om menneskeve­rd og bioteknolo­giske fremskritt som aldri før. Høyest på barrikaden­e imot disse fremskritt­ene, står selvsagt KrF. Partiet som mener undersøkel­ser av arvemateri­ale til befruktede egg, vil føre til et sorterings­samfunn hvor noen er bra nok til å leve, mens andre ikke er det.

Menneskeve­rd på sitt fineste

At flere av dem som faktisk lever med sykdom selv eller i naere relasjoner, er positive til bioteknolo­gi, ser ikke ut til å vaere så viktig. For er ikke selve kjernen i menneskeve­rd nettopp å sørge for at alle lever de beste livene som er mulig?

Eller mener KrF virkelig at de såkalt kristne verdiene de forfekter, er å stoppe alle forsøk på å unngå smerte, lidelse og tidlig død hos menneskene dette gjelder?

Dersom sykdommer som fører til nettopp dette, kan identifise­res og elimineres, vil vi oppleve barn og unge som får leve lengre, smertefrie og kvalitetsm­essig bedre liv. Er ikke dette menneskeve­rd på sitt fineste? For det er jo bedre å vaere frisk, enn syk. Vi må slutte å late som noe annet.

Stigmatise­rer ikke

Problemet med argumentas­jonen fra den kristenkon­servative fløyen i norsk politikk, er at den ofte legger til grunn at dersom man åpner opp for bioteknolo­giske endringer, stigmatise­rer man samtidig den gruppen av syke individer som allerede er født. Jeg mener dette er feil.

Det er mulig å ønske seg en verden med mindre sykdom, uten å mene at dette bør legge føringer på hvordan vi behandler dem som allerede er med oss.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Hadde jeg, hvis mulig, valgt å redigere bort sykdomsgen­et fra mine fremtidige barn? Uten tvil, skriver Silje Brekke Bakken (20).
FOTO: PRIVAT Hadde jeg, hvis mulig, valgt å redigere bort sykdomsgen­et fra mine fremtidige barn? Uten tvil, skriver Silje Brekke Bakken (20).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway