Aftenposten

Nasjonalmu­seet dobler sikkerhets­budsjettet

Forsvarsby­gg har anbefalt fysiske barrièrer og elektronis­k sjekk av besøkende til det nye Nasjonalmu­seet.

- THEA STORØY ELNAN

Det nye Nasjonalmu­seet åpner for publikum i 2020 og skal etter planen vaere ferdig innflyttet i 2022.

Den siste tiden er det nye Nasjonalmu­seet, som nå har begynt å ta form på Vestbane-tomten i Oslo, blitt heftig debattert. Kritikere har kalt bygget avvisende og introvert og sammenlign­er det med en lukket safe. Statsbygg har forklart byggets utseendet med sikkerhets­behov.

Ifølge budsjetten­e til Nasjonalmu­seet skal utgiftene til innleid vakthold øke fra naer 30 millioner i 2016 til 63 millioner i 2022. I tillegg skal museet øke egne sikkerhets­ansatte med 14 personer.

Innen museet er ferdig, vil kostnadene til vakthold og sikkerhet mer enn dobles.

– Ettersom det nye museet blir større enn det gamle og kommer til å ha flere besøkende, er det naturlig at sikkerhets­kostnadene også øker. I tillegg må vi følge pålagte føringer for brannsikke­rhet, sier direktør for Nasjonalmu­seet, Karin Hindsbo.

Forsvarsby­gg har gjennomfør­t sikkerhets­analyser for det nye Nasjonalmu­seet, som spesielt skal sikre museet mot ulike terrorscen­arioer.

– Det er et endret trusselbil­de nå. I tillegg blir museet bygget for å stå i mange hundre år, og vi må derfor tilrettele­gge for sikkerhets­tiltak som kan bli pålagt oss i fremtiden, sier Hindsbo.

Forsvarsby­gg har blant annet anbefalt Nasjonalmu­seet å sette opp fysiske barrièrer og elektronis­k sjekk av besøkende enten rett utenfor museumsbyg­get eller i vestibylen. Stasjonsby­gningen på Vestbane-tomten skal etter planen, og ved behov, bli brukt som kontrollpo­st før publikum slippes inn i museet.

Ola Bettum, byplanlegg­er og professor i landskapsa­rkitektur ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t, mener den økte pengebruke­n til sikkerhet i det nye Nasjonalmu­seet langt på vei vil vaere bortkasted­e penger.

– Det blir håpløst når Norge, med sine fem millioner innbyggere i utkanten av verden, skal prøve å vaere enda bedre på sikkerhet enn de som er aller mest utsatt for internasjo­nal terrorisme, sier Bettum.

– Sikkerhets­galskapen tar av

Han sammenlign­er med Tate Modern i London, der de har flere innganger på bakkeplan og ingen metalldete­ktorer.

– Hvis et museum skal tenke kommersiel­t, kan de ikke møte besøkende med en diger vekter som vil kroppsvisi­tere deg, og som har som utgangspun­kt at alle er tyver. Du trenger ikke gå gjennom en fly-

Intensjone­n er at besøkende ikke skal merke noe til sikkerhets­tiltakene

Karen Hindsbo, direktør Nasjonalmu­seet

plassaktig sikkerhets­kontroll i Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen, selv om også de har kunst til store verdier, sier Bettum.

– Men er det mulig å bygge et museum, som skal huse store verdier og mange mennesker, uten å ta hensyn til sikkerhet og terrorscen­arioer?

– Nei, det er det nok ikke. Vi skal tenke sikkerhet, helt klart. Det viktigste er at publikum blir vennlig ivaretatt i det offentlige rom, hvor vi har et krav om å kunne bevege oss fritt. Det er den dimensjone­n som nå holder på å gå tapt, når sikkerhets­galskapen virkelig tar av i offentlige bygg. Dette er en form for faglig paranoia som jeg savner en debatt om, sier Bettum.

Kan forstyrre kunstopple­velsen

Ifølge Sigmund Asmervik, arkitekt og professor emeritus i samfunnssi­kkerhet, er det en generell samfunnsut­vikling at vi bruker mer penger på sikkerhet.

– Det er ofte stor forskjell på risikoen man tror vil skje, og de skadene som faktisk inntreffer. Man skal selvfølgel­ig ha sikring, men det er en tendens til at man ofte går berserk i iveren etter å sikre.

Asmervik tror tilstedeva­erelse av flere vektere og sikkerhets­sluser på det nye Nasjonalmu­seet lett kan øke frykten for terror og forstyrre kunstopple­velsen.

– Å stadig bli påminnet om potensiell terrorfare gjør at man blir mer redd for terror. Og ethvert sikkerhets­tiltak kan over tid gi falsk trygghet. Kreativite­ten er stor blant dem som virkelig vil gjøre skade, og sikkerhets­tiltakene, uansett pris, vil ikke nødvendigv­is hindre dem, sier Asmervik.

– Vi må prioritere sikkerhet

Museets direktør, Karin Hindsbo, understrek­er at kroppsvisi­tasjon av besøkende ikke er i museets planer. Hun er heller ikke enig i at det er en «sikkerhets­galskap» ved det nye Nasjonalmu­seet.

– Vi er et kunstmuseu­m som forvalter en kulturarv og uerstattel­ige verdier. Sikkerhet må vaere høyt på prioriteri­ngslisten. Publikum skal føle seg trygge og ivaretatt under besøket. Intensjone­n er at besøkende ikke skal merke noe til sikkerhets­tiltakene.

Hindsbo mener det er for tidlig å sammenlign­e med andre museer ettersom sikkerhets­tiltakene ikke er ferdig utredet i det nye Nasjonalmu­seet.

– Kritikere mener flere vektere og sikkerhets­sluser på det nye Nasjonalmu­seet kan øke frykten for terror og forstyrre kunstopple­velsen?

– Det er mulig å kombinere sikkerhet og det å ha et åpent og inkluderen­de museum. Vi jobber for å finne gode løsninger.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MIR/STATSBYGG ?? Sikkerhete­n i det nye Nasjonalmu­seet på Vestbane-tomten i Oslo øker betrakteli­g. Både i antall vektere og sikring mot potensiell­e terrorscen­arioer. Slik skal det nye Nasjonalmu­seet se ut til slutt.
ILLUSTRASJ­ON: MIR/STATSBYGG Sikkerhete­n i det nye Nasjonalmu­seet på Vestbane-tomten i Oslo øker betrakteli­g. Både i antall vektere og sikring mot potensiell­e terrorscen­arioer. Slik skal det nye Nasjonalmu­seet se ut til slutt.
 ??  ?? Det er en tendens til at man ofte går berserk i iveren etter å sikre
Det er en tendens til at man ofte går berserk i iveren etter å sikre
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway