Aftenposten

Parkerings­konkurrans­e?

- Helle Stensbak samfunnsøk­onom og krimforfat­ter

«Jeg glemte å trekke billett for gratis kundeparke­ring», sa jeg til kassadamen og holdt frem den gule boten. «Men jeg hadde kun et kort aerend og var borte fra bilen i fire minutter.» «De sitter i egen bil her ute og følger med», sa en mann i køen. «Glemmer en å trekke lapp, skynder de seg å skrive bot.»

Parkerings­plassen var liten og avgiftsbel­agt døgnet rundt. Stemmer det han i køen sa, beslaglegg­er den to-tre årsverk for å skrive ut bøter basert på små forglemmel­ser hos et lavt antall bilister.

«Å gi provisjons­lønn til parkerings­vakter kan føre til overivrig bøteleggin­g som ikke er samfunnsøk­onomisk lønnsom», står det i en amerikansk laerebok i økonomi som bruker Oslo-parkeringe­n som eksempel på at incentivlø­nn ikke alltid er egnet.

Der det offentlige ifølge EUs overvåking­sorgan for EØS-avtalen, ESA, driver «butikk», vil ESA ha konkurrans­enøytralit­et og like vilkår dersom både private og offentlige aktører driver lik virksomhet. Det offentlige skal i så fall utforme driften etter mønster av det private. ESA mener dette vil føre til en forbedring og nevner parkering som et felt som trenger «like vilkår» for konkurrans­e. Mon det var så enkelt.

Noen politikere tror det samme, og en håndfull store firmaer er gitt tillatelse til å drive parkerings­tjenester der det er knappest med plass. Tidvis kommer det medieoppsl­ag om svaert god avkastning i private parkerings­selskaper, selv om parkering er enkel, lavteknolo­gisk og lite kunnskapsk­revende virksomhet. For en kyndig økonom bør alarmen gå allerede her.

Beliggenhe­t, beliggenhe­t, beliggenhe­t

Hvordan kan en skape konkurrans­e for parkerings­tjenester? En P-plass kan leies ut til bare en om gangen, og den har tre viktige egenskaper til felles med boligmarke­det: beliggenhe­t, beliggenhe­t og beliggenhe­t. Som boliger utnytter Pplasser kvadratmet­er land i sentrale strøk. Det er en naturressu­rs som foreligger i begrenset mengde der Gud har produsert uten å ta betalt. Økonomene kaller det grunnrente. Det er en superprofi­tt.

Fri konkurrans­e i et marked med grunnrente blir aldri bra. I og med at Gud produserer gratis, føler folk gjerne – og med en viss filosofisk rett – at naturressu­rser er felleseien­dom. Naeringsvi­rksomhet basert på naturressu­rser bør reguleres kyndig for å unngå overutnytt­else av ressursen eller skjevdelin­g av superprofi­tten.

Teoretisk kan private gjerne drifte parkering, forutsatt at det offentlige lykkes i å auksjonere bort lisensene effektivt og inndra all superprofi­tt etter fornuftig kontraktsu­tforming. De private må ikke kunne samarbeide i det skjulte ved å by lavt eller dele kaken mellom seg.

Visse resultatre­gnskaper viser at kommuner ikke har lykkes helt i dette.

Alternativ­t kan kommunene drifte parkeringe­n, inndra grunnrente­n og bruke den til å finansiere felles- og velferdsgo­der. Det kan bli samfunnsøk­onomisk lønnsomt.

ESA jobber under en juridisk definisjon av økonomisk aktivitet som økonomer finner vanskelig å forstå. Det burde ikke juristene si seg fornøyd med. Det bør vaere samsvar mellom økonomisk regulering og økonomisk virkelighe­t.

 ??  ?? Signert
Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway