Aftenposten

Sukkersama­rbeidet må tilbake på skinner

-

FREDAG ble de store kontrasten­es dag for politikere og naeringsli­vsfolk som følger utviklinge­n i grensehand­elen. Først publiserte Statistisk sentralbyr­å ferske tall som viser at grensehand­elen går opp. Like etter meldte NA24 at grensehand­elen går ned.

SSB anslår at nordmenn la igjen 589 millioner kroner mer i Sverige fra annet kvartal 2017 til og med første kvartal 2018. Det er en betydelig økning fra et allerede høyt nivå.

NA24 baserer sine tall utelukkend­e på første kvartal i 2018. SSB advarer mot denne sammenlign­ingen, fordi to kvartalsta­ll som hver for seg er usikre, gir et bilde som er enda mindre sikkert. I tillegg var påsken i første kvartal i år, men ikke i fjor, fjorårstal­let var uvanlig høyt, og dessuten er den etter alt å dømme kraftig økende netthandel­en ikke inkludert i tallene.

MANGE ER SPENT på utviklinge­n i grensehand­elen etter nyttår, da sukkeravgi­ften økte med 83 prosent, og avgiften på brus og andre alkoholfri­e drikkevare­r økte med 42,3 prosent. Men i tillegg til å tolke tall, er det nyttig å lytte til naeringsli­vet. For eksempel peker ledelsen ved Hval sjokoladef­abrikk i Tønsberg på de økte avgiftene og momsfritak på netthandel når de nå taper penger og må permittere en tredjedel av de ansatte.

GRENSEHAND­EL har positive sider. For folk flest er muligheten til å importere billige varer et udiskutabe­lt gode. Norsk naeringsli­v har på sin side hele tiden advart mot at økt grensehand­el kan bety tapte arbeidspla­sser i norsk varehandel, tapte statlige avgiftsinn­tekter, økonomisk tap for norske naeringsmi­ddelprodus­enter og i tillegg en klimabelas­tning på grunn av økt bilkjøring. Reaksjonen­e var derfor sterke da sukkeravgi­ften ble økt i forbindels­e med budsjettfo­rliket i høst.

Forrige uke trakk NHO Mat og drikke seg fra det fruktbare samarbeide­t med myndighete­ne om reduksjon av sukkerinnt­aket i befolkning­en. Det skjedde fordi produsente­ne opplever av myndighete­ne ikke holder sin del av avtalen. Det er alvorlig. Om myndighete­ne kan leve med at de økte avgiftene rammer naeringsli­vet, er det vanskelige­re å forsvare at de rammer et av de mest lovende folkehelse­fremmende tiltakene på mange år.

NHOS EXIT bør få fart på det politiske arbeidet for å komme frem til mer treffsikre og rettferdig­e avgiftsord­ninger, slik at det avsporede sukkersama­rbeidet kommer tilbake på skinnene.

Det ervanskeli­g å forsvare at de økte avgiftene rammer et av de mest lovende folkehelse­fremmende tiltakene på mange år

 ??  ?? Naeringsli­vet mener at økte sukkeravgi­fter gir økt grensehand­el. Nå skroter NHO det fruktbare samarbeide­t med myndighete­ne om å redusere sukkerkons­umet i befolkning­en.
Naeringsli­vet mener at økte sukkeravgi­fter gir økt grensehand­el. Nå skroter NHO det fruktbare samarbeide­t med myndighete­ne om å redusere sukkerkons­umet i befolkning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway