Aftenposten

Den trumpske verdensuor­den

-

enn det trasige gruppearbe­idet i G7.

Konflikten om Nord-Korea er så visst viktig, men det samme gjelder det Trump-drevne sammenbrud­det i den liberale verdensord­enen.

«Trump first»

Mannen i Det hvite hus går målrettet inn for å gjøre USAs venner til fiender, med handelskri­g som viktigste våpen. Trump setter, litt spissformu­lert, verdens stabilitet på spill fordi magefølels­en hans sier at det vil gagne noen få amerikansk­e bedrifter og arbeidspla­sser.

En eventuell gevinst blir etter alt å dømme kortsiktig, men det kan hende den hjelper Trump til gjenvalg i 2020.

Dette er ikke «America first», det er «Trump first».

Finnes det noe mer meningsløs­t for en amerikansk president, som tradisjone­lt skal vaere den frie verdens leder, enn å starte handelskri­g med EU og havne i ordkrig med statsminis­teren i Canada?

Trump startet showet i Canada med å uttale at Russland burde inn i G7 igjen. Han fikk straks støtte fra Giuseppe Conti, leder av Italias ferske høyrepopul­istiske regjering.

«Mein Gott», tenkte kanskje Tysklands kansler Angela Merkel. Hun har for lengst avskrevet Trump som en hun kan stole på, og nå må hun slite med Italia også.

Hva skjer når alle begynner å oppføre seg som Donald Trump?

Kaste Italia ut av G7?

Hvis Merkel hadde hatt samme tilnaermin­g til politikk som Trump har, men basert på egne verdier, ville hun ha tatt til orde for å kaste også Italia ut av G7. Hva har nå dette økonomiske og politiske katastrofe­området sør i Europa å bidra med når verdens problemer skal løses?

Svaret er fint lite, men Merkel tenker ikke slik. Hun sier det i alle fall ikke. Holdningen er formodentl­ig at Italia fortsatt er en av verdens største økonomier og at det ikke er smart å ekskludere land fordi de får en regjering hun ikke liker.

Men faren er at Trumps vulgaere måte å drive politikk på sprer seg. Hva skjer når alle oppfører seg som ham?

Spørsmålet Trump reiste om Russland er uansett interessan­t. Landet kom med i G8 i 1994, da Boris Jeltsin var president og landet så ut til å bli et noenlunde vanlig demokrati.

Høyrepopul­istisk flertall?

Russland ble så ekskludert i 2014 som en straff den folkeretts­stridige annekterin­gen av Krim.

På én måte gir eksklusjon­en lite mening. Russland vil aldri gi Krim tilbake til Ukraina. På den annen side kan straffen tjene som en gulrot for Russland til å bidra til en akseptabel løsning av konflikten i Øst-Ukraina.

Da russerne ble kastet ut i 2014, ble døren ikke smelt igjen for godt. Russerne kommer nok med igjen en gang, enten som følge av en løsning i Øst-Ukraina eller når høyrepopul­istene får flertall i G7.

Det er minst like viktig for verden å hindre det siste som å løse konflikten om Nord-Korea.

 ?? FOTO: SEAN KILPATRICK, TT NYHETSBYRÅ­N/NTB SCANPIX ?? Her etterlater Donald Trump gamle venner i Canada for å møte en ny venn i Singapore.
FOTO: SEAN KILPATRICK, TT NYHETSBYRÅ­N/NTB SCANPIX Her etterlater Donald Trump gamle venner i Canada for å møte en ny venn i Singapore.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway