Aftenposten

Drapsmiste­nkt iraker sendt tilbake til Tyskland

-

Irakeren som er mistenkt for å ha voldtatt og drept en 14 år gammel tysk jente, ble straks tatt inn til avhør etter at han ble deportert tilbake til Tyskland.

Den 20 år gamle mannen forlot Tyskland sammen med familien sin 31. mai, drøyt en uke etter at den 14 år gamle jenta ble meldt savnet.

Onsdag denne uken ble hun funnet død i utkanten av Wiesbaden, og fredag ble irakeren pågrepet av kurdiske myndighete­r i Nord-Irak. Saken har vakt sterke reaksjoner i Tyskland, og lørdag ble det arrangert flere demonstras­joner i Mainz. Blant dem som protestert­e, var innvandrin­gskritiske AfD, under mottoet «nok er nok».

Det ble også holdt en annen demonstras­jon mot fremmedfie­ndtlighet der det ble holdt et minutts taushet til minne om 14-åringen.

– Dette vil ha svaert, svaert negative konsekvens­er for vårt folk, sier Diyar B Haji, en iraker som kom med samme fly som 20-åringen, og som driver en flyktningl­eir for yazid-minoritete­n i Irak. Han fordømmer samtidig drapet på 14-åringen som en forferdeli­g og respektløs handling.

– Tilsto drapet

Etter å ha landet i Frankfurt ble 20-åringen fløyet i et helikopter til Wiesbaden, fulgt av maskert og tungt bevaepnet politi. Der skulle han fremstille­s for en dommer i går.

– Jeg er glad for at den mistenkte gjerningsm­annen, som er ettersøkt av det tyske rettsvesen­et, er tilbake i Tyskland, sier innenriksm­inister Horst Seehofer etter at flyet med irakeren landet i Frankfurt sent lørdag kveld.

En kurdisk politisjef, Tarik Ahmed, sa lørdag at mannen har tilstått ugjerninge­n. Han har også sagt at han ble pågrepet i Dohukdistr­iktet i irakiske Kurdistan som følge av tips fra mannens egen familie. I avhør skal han også ha forklart seg om omstendigh­etene rundt drapet.

– De var på en reise sammen. De drakk og tok piller. Deretter var det en krangel. Jenta truet med å ringe tysk politi, og dette fikk ham til å drepe henne, sier Ahmed.

Avslag på asylsøknad

20-åringen kom til Tyskland som asylsøker i 2015, men fikk avslag på asylsøknad­en året etter. I påvente av en ankebehand­ling fikk han lov til å oppholde seg i landet midlertidi­g. Etter avslaget havnet han i politiets søkelys flere ganger.

Blant annet var han mistenkt for å vaere en av flere som var innblandet i et seksuelt overgrep mot en elleve år gammel jente som bodde på samme asylsenter som ham og familien.

Statsminis­ter Angela Merkel kommentert­e saken lørdag. Hun kalte hendelsen «fryktelig» og kondolerte jentas familie. (NTB)

 ?? Uten A-kortet kr 390 akortet.no/kultur ??
Uten A-kortet kr 390 akortet.no/kultur
 ?? FOTO: BORIS ROESSLER, AP / NTB SCANPIX ?? Bevaepnet politi fulgte den mistenkte irakeren til politihove­dkvarteret i Wiesbaden lørdag.
FOTO: BORIS ROESSLER, AP / NTB SCANPIX Bevaepnet politi fulgte den mistenkte irakeren til politihove­dkvarteret i Wiesbaden lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway