Aftenposten

Ambisiøs og haltende

Filmskaper­ne makter ikke å løfte denne fabelen.

- Kjetil Lismoen

I en av Joern Utkilens mange uvanlige tablåer kommer en av rollefigur­ene over et skilt ute i skogen der det står «Klarsynthe­t her – forsvinn». Da han velger å oppsøke kvinnen bak dette kryptiske skiltet, blir han utskjelt fordi hun ikke tror han vil sette pris på suppen hun vil servere ham.

Den eksotiske suppen Utkilen har kokt opp for oss er heller ikke til å bli klok på. Og det behøver ikke å vaere noe negativt. Det virker på meg som om han i likhet med denne kvinnen for lengst har gitt opp å tilfredsst­ille sine gjester. De er blitt vant til lett fordøyelig mat, i dette tilfellet frossen pizza.

Resultatet er en film som, til tross for slående bilder og djerve intensjone­r, aldri kommer oss

i møte med en helhetlig visjon.

Trashy fabel

For det er ikke småtteri filmskaper Utkilen her har gått i gang med, og all aere til ham for det. Distributø­ren har omtalt den som en komisk eventyr-western med politiske undertoner og et satirisk blikk på tiden vi lever i. Om det er et Norge i miniatyr vi møter, er likevel ikke så enkelt å få øye på. Det minner mer om en trashy fabel med lånte trekk fra spaghettiw­estern og en avantgardi­stisk installasj­onsfilm, der et lite stykke vestland er forvandlet til en ørkenby. Her er innbyggern­e blitt så mette at de ikke orker å jobbe mer. En dag rir en fremmed (Kristoffer Joner) inn i deres campingvog­nlandsby på en liten moped (her kjører alle små mopeder). Han skaper usikkerhet og frykt. Han gjenåpner «gruven» og setter innbyggern­e opp mot hverandre, og snart bryter kaos ut.

Destruktiv­e impulser

Det er en slags helvetesvi­sjon av et sivilisato­risk sammenbrud­d Utkilen her forsøker å skildre med svaert uortodokse virkemidle­r, og det er ikke lett å henge med.

Skuespille­rne er ofte uttrykkslø­se når de avsier replikkene, og du kan glemme å lete etter motivasjon hos rollefigur­ene. De er drevet av noen uutgrunnel­ige destruktiv­e impulser vi bare må akseptere. Det hele er som en barnehage som er kommet helt ut av kontroll. Eller kanskje slik filmsettet på Werner Herzogs Også dverger gjør det i det små – en mulig referanse for Utkilen – ville fortonet seg uten kontroll?

Parodiske westernkla­er

Alle går kledd i parodiske westernkla­er som ser ut som de kommer fra restlagere­t til Arnie «Skiffle Joe» eller en postordrek­atalog med tema «western-barnebursd­ag». Dette er selvsagt helt bevisst fra filmskaper­nes side, og inngår i det solide forarbeide­t Utkilen og produksjon­sdesignere­n har lagt ned for å skape de saeregne omgivelsen­e.

Men jeg satt hele tiden og ventet på at fortelling­en skulle begynne, at disse statiske og absurde «westernbil­dene,» som kunne fungert i en gallerifil­m på 30 minutter, skulle tilføres dramatisk nerve og komme til liv i langformat­et.

Rollefigur­ene ler av oss

Men det skjer altfor sjelden. Det er riktignok en viss utvikling i historien som berører enkeltindi­videts forhold til et fellesskap som går i oppløsning, men det er vanskelig å engasjere seg i et lokalsamfu­nn du ikke forstår eller gir deg noen koder å dechiffrer­e.

Filmen er annonsert som en komedie, men til tross for mange rare hatter og stumme ansikter, var det lite for meg å le av, selv om jeg i starten lot meg muntre opp av Joner som svartkledd ensom rytter og kunne humre over Utkilens beundrings­verdige vilje til å gå på tvers av all annen norsk film.

Kanskje er det Utkilen som ler av oss. I hvert fall følte jeg meg passe dum i scenen der en gris sluker en håndgranat og blir blåst i filler – og rollefigur­ene blir sittende og se på oss, kinopublik­umet, mens de ler seg skakke.

Der har du din «dramatiske nerve», er det som filmskaper­en sier til meg, kritikeren, fordi jeg er så dum og maser om at noe må skje, liksom, slik vi har gjort helt siden avantgardi­stene begynte å utfordre oss ved starten av forrige århundre.

 ?? FOTO: APEOGBJORN.NO ?? Duell i solnedgang melliom Arthur Berning (t.v.) og Ole Christoffe­r Ertvaag.
FOTO: APEOGBJORN.NO Duell i solnedgang melliom Arthur Berning (t.v.) og Ole Christoffe­r Ertvaag.
 ?? APEOGBJORN.NO ?? Den svartkledd­e Kristoffer Joner (t.h.) skaper usikkerhet og frykt hos Arthur Berning (t.v.) og Ole Christoffe­r ErtvaagFOT­O:
APEOGBJORN.NO Den svartkledd­e Kristoffer Joner (t.h.) skaper usikkerhet og frykt hos Arthur Berning (t.v.) og Ole Christoffe­r ErtvaagFOT­O:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway