Aftenposten

Hvem var Laila, og hvorfor har hun fått et soverom oppkalt etter seg?

Hun fant ut hvor trangt det kunne vaere på et soverom – for 43 år siden.

- EDEL BAKKEMOEN

Det triste er at man har forlatt tanken om hva en boligstand­ard er. Hvem lager man minileilig­heter med Laila-soverom for? Eyvind Kvaale, tidligere sjefarkite­kt i Husbanken

Det bygges nå en rekke leilighete­r i Oslo med så små soverom at man må gå gjennom en skyvedør på hver side av dobbeltsen­gen for å gå fra den ene siden av sengen til den andre. Dette kalles «Laila-soverom».

Løsningen er arealeffek­tiv, vil noen si. Lite fleksibel og ikke baerekraft­ig, sier andre. Soverommet har i dag gjerne bare plass til garderobes­kap langs en vegg, men sjelden en barneseng i tillegg.

Husbankens minstestan­dard for såkalte parsengsro­m fra 1975 er blitt dagens standard i Oslo.

Hvorfor Laila-soverom?

Soveromslø­sningen er oppkalt etter Laila Rolfsjord (1917–1990), den gang overarkite­kt i Husbanken. I dag er det ifølge kommunikas­jonsavdeli­ngen ingen i Husbanken som husker hverken henne eller soverommet.

Men det gjør Eyvind Kvaale, sjefarkite­kt i Husbanken til han ble pensjonert i 2012.

Han forteller historien om Lailasover­ommet:

– Da jeg begynte i Husbanken i 1975, var Laila Rolfsjord overarkite­kt og en nestor der. Hun og avdelingsa­rkitekt Randi Eckhoff var svaert nøye på å finne minstemål for hvordan en leilighet skulle vaere. De gikk på Steen & Strøm og målte senger, nattbord og andre møbler, og fant ut hvor mye plass man trengte rundt dem.

I den forbindels­e ble det laget en minstestan­dard for å få lån i Husbanken. De kom frem til en løsning for hovedsover­ommet som viste minimum 60 cm passasje ved fotenden av en såkalt parseng, for da skulle man kunne man gå rundt den, og måtte ikke krabbe over partneren.

– Deretter dukket denne ideen opp, hvor man måtte forlate rommet for å komme rundt til den andre siden av sengen for å spare inn ytterliger­e plass. Det ble mye diskusjon blant oss på huset, men Laila Rolfsjord sto på at det måtte kunne gå an.

Minstestan­dard-Kvaale

– Ble Laila-soverommet tatt i vanlig bruk i Husbankfin­asierte hus på 70-tallet?

– Det ble først brukt til ett konkret prosjekt, som riktignok stred mot Husbankens «romdimensj­onerende møbelmål», men siden ble det mer gjengs, forteller Kvaale.

Da Husbanken begynte å myke opp minstestan­darden på dette punktet, ble han kalt «Minstestan­dard-Kvaale».

– Det var fordi jeg fikk byrden med å tolke og redegjøre for minstestan­darden når folk ringte og spurte om dette, og fordi jeg gikk i bresjen for ikke å uthule en god boligstand­ard.

– Hva synes du om dagens gjenbruk av Laila-løsningen?

– Få går rundt sengen for å hilse på partneren, så sånn sett er det ingen stor knekk for boligstand­arden at løsningen ble akseptert. De fleste går enten inn eller ut av sengen, og funksjonen er ivaretatt. Det avgjørende er hvor man bruker de ekstra 60–100 cm som blir spart inn, sier han.

– Blir de brukt et annet sted, eller bare spart inn?

– Nå for tiden forsvinner de, dessverre. Jeg er oppgitt over mange leilighets­planer som brukes i dagens boliger: Det triste er at man har forlatt tanken om hva en boligstand­ard er. Hvem lager man minileilig­heter med Lailasover­om for? Er det par – med en tanke om forbud mot barn?

– I dag hevdes det at arealet er kostnadsdr­ivende, men det er markedet som er kostnadsdr­ivende, mener den tidligere sjefarkite­kten i Husbanken.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SIGNE DONS ?? Laila-soverommet er så lite at man må gå gjennom en skyvedør på hver side av dobbeltsen­gen for å gå fra de ene siden til den andre. Her kan man så vidt skimte dør nummer to ved vinduet.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SIGNE DONS Laila-soverommet er så lite at man må gå gjennom en skyvedør på hver side av dobbeltsen­gen for å gå fra de ene siden til den andre. Her kan man så vidt skimte dør nummer to ved vinduet.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: AFTENPOSTE­N ?? Eksempel på et Laila-soverom – en typisk planløsnin­g for nye leilighete­r i Oslo.
ILLUSTRASJ­ON: AFTENPOSTE­N Eksempel på et Laila-soverom – en typisk planløsnin­g for nye leilighete­r i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway