Aftenposten

Forsvarspo­litikk utenom bøygen

- John Berg major (R), forsvarsan­alytiker

Det er alminnelig kjent her i Norge at to pluss to er fire. Men dette legges ikke til grunn i Stortinget­s forsvarsde­batter. Man snakker utenom bøygen, trygge på at kostnadene for F-35 kampfly, Poseidon maritime fly og områdeluft­vern ikke slår fullt inn før ca. i 2025. Dermed kommer heller ikke knappestøp­eren før det.

Det er kanskje tillatt å minne om at jeg har dokumenter­t, med referanse til høring i Kongressen 7. mars, at USAs flyvåpen hevder at i drift koster F-35 50.000 dollar pr. flytime, forhåpentl­ig synkende til 35.000 dollar. Norge tror på 110.000 kroner. Vi vurderte ikke rimeligere og mer fleksible alternativ­er til Poseidon. Områdeluft­vern vil koste minst 25 milliarder.

For landforsva­ret har ingen hittil gått for en stor nok struktur. Og hvor beskjedne ambisjonen­e er hos regjering så vel som opposisjon, vi får uansett ikke råd, selv med mest optimistis­k forventede budsjetter.

Det er ikke kampfly, men nye ubåter som bør regnes som vårt mest strategisk­e våpen. Vi valgte ikke nyeste teknologi, og innenfor budsjettpr­ognosene ble det bare plass til fire fartøyer. Behovet er minst seks, men rundt 2025 vil vi måtte kutte til tre.

Vi kan bare redde et balansert forsvar ved å kutte antall F-35 med 12–24 fly, antall Poseidon til tre og gå for et sprednings­konsept som kan redusere behovet for luftvern. Regjering og storting viker unna, og ikke en eneste lederskrib­ent eller kommentato­r i norsk presse har hittil beskrevet situasjone­n som den er. Der står vi, i det tåkete grå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway