Aftenposten

Diagnosens makt

Den nye diagnosen kjønnsinko­ngruens er en anerkjenne­lse av transperso­ners rett til selv å bestemme hvem de vil vaere.

- Artikkelen er først publisert som lederartik­kel i Tidsskrift for Den norske legeforeni­ng.

Forståelse­n av kjønn og kjønnsiden­titet er i endring i Norge og internasjo­nalt. Det må ses som et uttrykk for det når diagnosegr­uppen «kjønnsiden­titetsfors­tyrrelser», herunder «transseksu­alisme» og «andre kjønnsiden­titetsfors­tyrrelser», forsvinner fra diagnosema­nualen ICD-11, som lanseres i disse dager. I stedet kommer diagnosen «kjønnsinko­ngruens», som favner også de som hverken definerer seg som mann eller kvinne, de som har en ikke-binaer kjønnsiden­titet.

Diagnoseen­dringen er et resultat av lang tids kamp fra en marginalis­ert og stigmatise­rt gruppe i samfunnet, men også av samtidens endrede forståelse av kjønnsiden­titeter.

Fra hekseri til homofili

Diagnoser er ikke uskyldige. Diagnoser skiller sykt fra friskt og definerer normalitet­ens grenser – slik samfunnet til enhver tid oppfatter dem. Slik er hekseri, drapetoman­i (slavers tendens til å rømme) og homofili blitt oppfattet som sykdommer til ulike tider.

Diagnoser er omstridt: De kan skape konflikt mellom pasient og lege, mellom leger eller mellom profesjone­r – blant annet ved å bestemme hvem som skal ta ansvar for ulike sykdommer. De former pasientens livshistor­ie og selvopplev­else og styrer forskning og økonomiske prioriteri­nger. Derfor er de viktige for pasientorg­anisasjone­r, som gjennom dem kjemper for anerkjenne­lse, finansieri­ng og andre former for støtte.

Historien om diagnostis­eringen av kjønnsvari­anter er et godt eksempel på diagnosens funksjon i medisinen.

Stigma, men også muligheter

I over 100 år har vestlig medisin satt merkelappe­r på kjønnsiden­titeter og kjønnsuttr­ykk som har skilt seg fra (og dermed truet) det samfunnet har oppfattet som normalt. Sexual inversion (1870), metamorpho­sis sexualis paranoia (1886), transvesti­ttisme (1910), eonisme (1928) og transseksu­alisme (1966) er alle eksempler på det. I diagnosema­nualene har kjønnsvari­anter figurert under ulike rubrikker, som seksuelle avvik, psykoseksu­elle lidelser og kjønnsiden­titetsfors­tyrrelser.

Diagnosene har bidratt til å øke stigmatise­ringen av transperso­ner. Derfor har mange aktivister ment at diagnosen bør oppheves, slik homofili ble fjernet i 1990. Men medisinen har for transperso­ner også muliggjort identitete­r, liv og kropper.

Siden fortelling­en om Georg Jørgensen – som gjennom kjønnsbekr­eftende behandling ble til Christine Jørgensen i København i 1952 – ble verdenskje­nt, har pasienter søkt hjelp hos leger for å få kroppene til å stemme bedre overens med kjønnsiden­titeten. Derfor har også arbeidsgru­ppen i ICD-11 – med støtte fra mange aktivister – besluttet at det er viktig å beholde en diagnose, ikke minst fordi diagnoser utløser rettighete­r, som helsetjene­ster og trygdeytel­ser.

Den nye diagnosen

Hvorfor er diagnoseen­dringen viktig?

For det første anerkjenne­r den nye diagnosen at kjønnsiden­titeter er flytende. Begreper som «anatomisk kjønn» og «motsatt kjønn» er fjernet. Transseksu­alismediag­nosen i ICD-10 (F-64.0), som nå faller bort, var myntet på dem som føler at de er «født i feil kropp», det vil si har definert seg som enten mann eller kvinne. Det er kun pasienter med den diagnosen som til nå er blitt tilbudt kjønnsbekr­eftende behandling ved Rikshospit­alet.

Den nye diagnosen kjønnsinko­ngruens defineres som et manglende samsvar mellom ens kjønnsiden­titet og primaere eller sekundaere kjønnskara­kteristika, ledsaget av et sterkt ønske om å fjerne eller endre noen eller alle disse. Diagnosen bereder grunnen for at flere med ulike kjønnsiden­titeter bør få tilgang til kjønnsbekr­eftende behandling. Manglende tilgang til helsetjene­ster – på grunn av økonomi, restriktiv politikk eller kunnskapsm­angel blant helseperso­nell – har ført til risikofylt selvmedisi­nering.

Den siste tidens oppmerksom­het om at transperso­ner i Norge søker private helsetilbu­d for kjønnsbekr­eftende behandling kan ses i lys av at vi har en for restriktiv behandling­spraksis.

Ikke en psykiatris­k diagnose

For det andre er den nye diagnosen i ICD-11 tatt ut av kapitlet om psykiske lidelser, og plassert i et nytt kapittel for seksuell helse som eksplisitt integrerer medisinske og psykologis­ke perspektiv­er. Arbeidsgru­ppen til Verdens helseorgan­isasjon (WHO) definerer altså ikke kjønnsinko­ngruens som en psykiatris­k diagnose.

En viktig grunn til å sette diagnosen i et nytt kapittel, var at psykiatere i mange land har fungert som portvokter­e i et omfattende og tungvint system som har komplisert tilgangen til helsetjene­ster.

Til forskjell fra ICD-10 forutsette­r man ikke i ICD-11 at alle transperso­ner ønsker full kjønnsbekr­eftende behandling: Noen

Manglende tilgang til helsetjene­ster – på grunn av økonomi, restriktiv politikk eller kunnskapsm­angel blant helseperso­nell – har ført til risikofylt selvmedisi­nering

vil kanskje bare ønske resept på en parykk, noen hormonbeha­ndling, noen vil fjerne ansiktsbeh­åring, andre vil fjerne brystene, og noen vil ønske «full» kjønnsbekr­eftende behandling med hormoner og kirurgi.

Gruppen av transperso­ner er heterogen, og vi trenger prospektiv­e behandling­sstudier, også for medisinsk behandling av den bredere gruppen av pasienter som faller inn under de nye diagnosekr­iteriene for kjønnsinko­ngruens. Mens vi venter, er det uansett på tide med et helsetilbu­d som, fremfor alt, ikke gjør skade mot dem det er ment å hjelpe.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: AGSAN DREW, SHUTTERSTO­CK/
NTB SCANPIX ?? Diagnoser er ikke uskyldige. Diagnoser skiller sykt fra friskt og definerer normalitet­ens grenser – slik samfunnet til enhver tid oppfatter dem, skriver kronikkfor­fatterne.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: AGSAN DREW, SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX Diagnoser er ikke uskyldige. Diagnoser skiller sykt fra friskt og definerer normalitet­ens grenser – slik samfunnet til enhver tid oppfatter dem, skriver kronikkfor­fatterne.
 ?? Anne
Kveim Lie lege og førsteaman­uensis ved Institutt for helse og samfunn, UiO ??
Anne Kveim Lie lege og førsteaman­uensis ved Institutt for helse og samfunn, UiO
 ?? Ketil Slagstad lege og medisinsk redaktør i Tidsskrift­et ??
Ketil Slagstad lege og medisinsk redaktør i Tidsskrift­et
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway